Programmeren met Freepascal in Lazarus

Zelf computerprogramma’s maken wordt vaak gezien als ingewikkeld en duur. Maar dat hoeft helemaal niet, want met de op Freepascal gebaseerde programmeeromgeving Lazarus wordt programmeren weer leuk en leerzaam, en bovendien is deze ontwikkelomgeving helemaal gratis.

Het schrijven van een computerprogramma is niet altijd voorbehouden aan echte nerds, want dankzij de software waarmee je programma's kunt maken, hoef je eigenlijk geen regel programmeercode te schrijven.

De meeste ontwikkelomgevingen - zoals Lazarus - maken gebruik van een zogenaamde IDE, de Integrated Development Environment, ofwel de geïntegreerde ontwikkelomgeving in Nederlands. Als je in een IDE-omgeving werkt, dan heb je zicht op de bouw van je programma doordat je de vensters die je gebruikt, zelf kunt maken, vergroten en verkleinen en kunt opgeven in welke staat ze zich bevinden. Daarvoor hoef je dan niet eens een enkele regel programmeercode te schrijven.

Pascal
De programmeeromgeving Lazarus maakt gebruik van de programmeertaal Freepascal, een ietwat aangepaste variant op het al ruim 40 jaar oude Pascal. Freepascal is een zogenaamde gestructureerde programmeertaal. Kort komt het erop neer dat iedere programmeeractie bestaat uit een functie of een routine, vanuit waar je een bepaalde actie kunt uitvoeren. Met het schrijven van de programmacode ga je gestrucureerd te werk, zodat je zelf eenvoudig terug kunt lezen hoe een bepaalde functie of routine werkt.

Cursus
In PCM zijn we van start gegaan met een cursus Lazarus. Aan de hand van een aantal voorbeelden gaan we aan de slag met het maken van een adresboek met zoekfunctionaliteit en adrukmogelijkheden. Het eerste deel van de cursus Lazarus kun je hieronder downloaden als PDF.

Deel 1 - Cursus Lazarus (PDF, 5 MB)

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000