Perfecte portretten in Photoshop Elements 9

© PXimport

Perfecte portretten in Photoshop Elements 9

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 15 september 2011 - 12:44

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Dirk Schoofs

Een van de blikvangers van Photoshop Elements 9 is de geavanceerde functie om perfecte portretten te maken. 'Geavanceerd' slaat hier niet op de moeilijkheidsgraad, maar op de ingebouwde stappengids die u door de verschillende functies begeleidt. Zonder dat u de indruk wekt dat er aan de foto werd 'gephotoshopt', krijgt een doordeweekse portret plots veel meer uitstraling en finesse.

1. Huid corrigeren

De weg naar perfecte portretten vindt u in het tabblad Bewerken. Daar selecteert u de modus Met instructies. Eenmaal daar vindt u het onderdeel Perfect portret bij de Grappige bewerkingen. De humor van deze keuze ontgaat ons compleet, maar we zijn zo onder de indruk van deze tool dat we hier niet over zullen vitten. Eerst pakt u de onvolmaaktheden van de huid aan door op de knop Slim vervagen toepassen te klikken. Het filter Slim vervagen opent zich, waarmee u eerst de regelaar Straal en vervolgens de regelaar Drempel naar rechts schuift, tot u in het kleine voorvertoningsvenster ziet dat alle huidonregelmatigheden verdwenen zijn. Eenmaal tevreden, klikt u op OK en vervolgens klikt u op de knop Origineel tonen. Hierdoor verdwijnt de vervaging van daarnet. Klik op de knop Vervagingspenseel en kies in de optiebalk een geschikte penseelbreedte. Sleep nu met het Vervagingspenseel specifiek op de zones waar u de huid wilt corrigeren zoals u daarnet in het filter Slim vervagen hebt ingesteld.

© PXimport

Door op het plusteken te klikken in het voorvertonings-venster kunt u inzoomen.

2. Gezichtskenmerken

Daarna laat u de helderheid beter uit de verf komen met de knop Contrast verhogen. In het vak Gezichtskenmerken beschikt u over het gereedschap Snel retoucheerpenseel om puistjes, rimpeltjes, groeven en pukkeltjes weg te toveren. Kies in de optiebalk een penseel dat net iets breder is dan de pukkel die u wilt laten verdwijnen en sleep over de onvolmaaktheid. Eerst verschijnt er een donkere streep op de plaats waar u het retoucheerpenseel gebruikt, maar als u de muisknop loslaat, is de pukkel of het puistje weg. Op die manier laat u alle imperfecties als sneeuw voor de zon verdwijnen. Onder het Snel retoucheerpenseel vindt u ook de tool om rode oogjes te verwijderen, als die er zijn. Met het gereedschap Tegenhouden maakt u zones lichter en met het gereedschap Doordrukken doet u het tegenovergestelde. Dat is interessant om bijvoorbeeld de wenkbrauwen iets donker te maken. De tool Tanden witter maken doet wat hij laat vermoeden.

© PXimport

Met het Snel retoucheerpenseel verschijnt er eerst een donkere vlek over de correctie.

3. Gloed en slanker

Onder aan de lijst komt u uit bij de speciale retoucheerbewerkingen. Klik op de knop Gloed toevoegen zodat het venster van dit filter zich opent. Met drie eenvoudige schuifjes regelt u de Korreligheid, Hoeveelheid gloed en Helderheid. Overdrijf niet met de instellingen, want dan krijgt u een kunstmatig resultaat. De laatste knop in de reeks heet Slanker maken. Er wordt gezegd dat een cameralens vijf kilo dikker maakt. Dat extra gewicht haalt u weg met deze functie. In feite maakt Photoshop Elements de afbeelding gewoon een beetje smaller, zodat door dit boerenbedrog de personen op het kiekje iets slanker lijken. Alle verbeteringen zijn subtiel aangebracht, maar wanneer u nu links onderaan bij Weergave voor de instelling Voor en na, horizontaal kiest, zult u merken hoeveel beter het portret is geworden. Bent u niet tevreden, dan kunt u rechts beneden alle bewerkingen ­annuleren. Om alle aanpassingen definitief toe te passen klikt u op Gereed.

© PXimport

Links voor en rechts na.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000