© PXimport

Etiketten maken in Word

Geplaatst: 19 april 2021 - 10:00

Aangepast: 14 december 2022 - 10:30

Jeroen Boer

Ondanks dat we tegenwoordig vrijwel alles via e-mail doen, kom je er eens in de zoveel tijd niet onderuit om ook een brief te sturen. Of dat nu een verjaardagskaartje is of een zakelijke brief. Die brief moet je natuurlijk nog adresseren. Dit kan met de hand, maar een net geprint etiketje staat een stuk professioneler en is met behulp van Word zo voor elkaar. Zo kun je etiketten maken in Word.

1. Type etiket instellen 

Etiketten worden doorgaans verkocht als stickervellen met een aantal rijen en kolommen met losse etiketten. Voordat je een etiket kunt afdrukken zul je moeten instellen welk type etiket je hebt. Je opent in het lint het onderdeel Verzendlijsten. Klik vervolgens op de knop Etiketten. In het venster dat nu opent, zie je op welk type etiket Word is ingesteld. Dit zal waarschijnlijk een adresetiket van Microsoft zijn. Om het door je gebruikte etiket in te stellen klik je op Opties. Klik op het selectieveld naast Etiketproducent en kijk of de fabrikant van je etikettenvel in de lijst staat. Als je geluk hebt, staat de fabrikant van je etikettenvel tussen de lijst en kun je in het invoerveld Productnummer het juiste etiket selecteren aan de hand van het productnummer dat je op de verpakking van je etiketten vindt. Staat je etiketproducent of productnummer niet in de lijst, dan ga je naar stap 2 van dit artikel, anders ga je gelijk door naar stap 3.

© PXimport

2. Onbekend etiket instellen 

Staat de fabrikant of het productnummer van je etiketten niet in de lijst, dan zul je zelf een sjabloon moeten toevoegen voor je type etiket. Klik in het lint in het onderdeel Verzendlijsten wederom op de knop Etiketten en klik in het venster dat opent op Opties. Klik vervolgens op de knop Nieuw. Je ziet nu een schematische weergave van een etiket waarmee je de afmetingen van de etiketten en de marges op het stickervel kunt instellen. Belangrijk is dat je het juiste aantal etiketten op je stickervel aangeeft met behulp van de velden Aantal horizontaal en Aantal verticaal. Ook dien je bij paginabreedte het formaat van het stickervel zelf op te geven. Vaak zal dit A4 zijn, maar het kan geen kwaad dit na te meten. Alle afmetingen en marges dienen correct te zijn ingesteld, want anders worden je etiketten niet juist afgedrukt. Geef je eigen sjabloon als laatste stap een eigen naam in het veld Etiketnaam en klik op OK.

© PXimport

3. Etiket(ten) afdrukken 

Als je een etiket wilt printen, klik je in het lint wederom op Verzendlijsten en vervolgens op Etiketten. In het venster Enveloppen en etiketten dat nu opent, kun je in het veld Adres de door je gewenste adresgegevens intikken. Snel inspringen doe je met behulp van de toetscombinatie Ctrl+Tab. Door op de rechtermuisknop te klikken kun je het gebruikte lettertype instellen. Je kunt kiezen voor een etiketvel waarbij alle etiketten hetzelfde adres hebben of voor slechts één bedrukt etiket door de juiste rij en kolom op te geven. Klik vervolgens op Afdrukken. Als je op ieder etiket een ander adres wilt afdrukken, dan klik je op de knop Nieuw document

© CIDimport

Er opent nu een nieuw document waarin je een grote tabel ziet waarbij iedere cel een etiket op het stickervel voorstelt. Een voordeel, dat ook handig kan zijn als je slechts één etiket wilt afdrukken, is dat zaken als een lettertype eenvoudig zijn in te stellen. Tik de adressen in de cellen en druk het document op een het etiketvel af.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000