ID.nl logo
PDF's bewerken in je browser met deze plug-in
© PXimport
Huis

PDF's bewerken in je browser met deze plug-in

Chrome en Edge zijn voorzien van een eigen ingebouwde pdf-viewer, maar die hebben hun beperkingen. Adobe heeft recent een gratis pdf-editor gelanceerd in de vorm van een plug-in voor Google Chrome en Microsoft Edge. Hiermee kun je pdf's bewerken in de browser, opmerkingen toevoegen en de bewerkte pdf’s lokaal opslaan op de computer of rechtstreeks uploaden naar de Adobe Cloud.

Installeren

De nieuwe Adobe Acrobat-extensie haal je uit de webstores van Chrome en Edge op. Voor Chrome doe je dat via https://kwikr.nl/aach en voor Edge doe je dat via https://kwikr.nl/aaed. Nadat je de toevoeging hebt geïnstalleerd, moet je de extensie inschakelen en instellen als de standaardtool voor pdf. Als je daarna op een directe pdf-link klinkt of als je in de browser een pdf-document opent, zal Acrobats plug-in gebruikt worden. De extensie vraagt toestemming om gegevens op de website te lezen en te wijzigen. Dat is niet ongebruikelijk, anders kan de tool zijn werk niet doen.

©PXimport

Basistools

De basistools om een pdf te bewerken, vind je in de werkbalk bovenaan. Met deze gereedschappen kun je uit de vrije hand tekenen, tekst markeren en opmerkingen toevoegen. De opmerkingen die je toevoegt, komen netjes onder elkaar rechts naast je document te staan. Daarnaast is er nog een tweede set tools, maar die komt pas in beeld als je tekst in de pdf selecteert. Met deze set kun je tekst markeren, doorhalen, onderstrepen en kopiëren. 

Je kunt net zoveel opmerkingen toevoegen als je wilt. Met de tool Ondertekenen en beveiligen kunnen andere gebruikers pdf-formulieren invullen en handtekeningen toevoegen, zonder dat ze daarvoor de browser hoeven te verlaten.

©PXimport

Extra tools

De genoemde functies zijn allemaal gratis, maar voor een paar andere functies is er een Acrobat DC-abonnement vereist. Zo kun je dan een pdf rechtstreeks vanuit de browser naar Microsoft Word converteren, zonder daarbij de opmaak te verliezen. Of je comprimeert een pdf-bestand, want vooral als er afbeeldingen in zitten, kan de bestandsgrootte van dit soort documenten aardig oplopen. 

Ook kun je pagina’s uit een document verwijderen en het document zelfs opsplitsen in verschillende pdf-bestanden. Of het pdf-document beveiligen met een wachtwoord. Houd er rekening mee dat deze tools niet echt zijn ingebouwd in de extensie. Wanneer je een tool uit deze lijst selecteert, word je doorgestuurd naar de website van Adobe waar je het pdf-bestand dat je wilt converteren kunt uploaden.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je meerdere e-mailaccounts in de Gmail-app
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je meerdere e-mailaccounts in de Gmail-app

Gmail is al ruim twintig jaar onderdeel van ons digitale leven, dus het is niet zo gek als je er inmiddels meerdere e-mailadressen van hebt. In dat geval is de kans ook groot dat je weleens tussen het ene en het andere account wil switchen, bijvoorbeeld om op meerdere accounts je mail wil checken. Je kunt in de Gmail-app meerdere accounts toevoegen, zodat wisselen een fluitje van een cent is.

In dit artikel leggen we uit hoe je:

  • Meerdere mailaccounts in je Gmail-app combineert
  • Toegevoegde accounts beheert
  • Niet-Gmail-adressen toevoegt
  • Alle inkomende mail in één enkele mailbox krijgt

Ook interessant: Filter het kaf van het koren: zo houd je Gmail overzichtelijk

Een Gmail-account aanmaken is zo gebeurd, en het is verleidelijk om er meerdere aan te maken, zodat je je persoonlijke account niet hoeft te gebruiken voor allerlei onlinediensten die van alles van je willen weten of je mailbox vol spammen met nieuwsbrieven en reclamemails. Al die accounts kun je tegelijkertijd in je Gmail-app gebruiken, zodat je snel tussen de verschillende mailadressen kunt wisselen. 

Account toevoegen in Gmail

Standaard is Gmail op Android-telefoons ingericht voor het e-mailadres dat je hebt gebruikt om je Android-telefoon in te stellen, maar dat hoeft niet zo te blijven. Open de Gmail-app en tik op je profielfoto, en vervolgens op Nog een account toevoegen

Zoals je in het volgende scherm al ziet, ben je niet beperkt tot één Gmail-account. Dat is wel het makkelijkst, samen met Outlook, Hotmail en Live en Yahoo, omdat je daar geen extra informatie over inkomende en uitgaande mailservers nodig hebt, maar via Overig kun je ook je persoonlijke e-mailaccount gewoon instellen. 

©Daan Doedens

Om een Gmail-account toe te voegen, tik je op Google en bevestig je je identiteit. Daarna kun je het e-mailadres van je tweede, derde of zoveelste Google-account en het bijbehorende wachtwoord invullen. Kies een manier waarop Google kan verifiëren dat jij de eigenaar van het account bent, voeg eventueel een telefoonnummer toe en ga akkoord met de voorwaarden en herstelinformatie. 

Ga daarna terug naar de Gmail-app en tik weer op je profielfoto, en vervolgens op het nieuw gemaakte account. Nu kun je snel wisselen tussen je verschillende e-mailadressen. 

Op dezelfde manier kun je dus ook Outlook- en Hotmail-adressen toevoegen, maar bijvoorbeeld ook mails vanaf het e-mailadres van je eigen website of werk. Voor die laatste opties heb je wel informatie over de inkomende en uitgaande mailservers nodig. Die kun je vinden bij je hostingprovider, maar in veel gevallen is het gewoon het domein van je website, bijvoorbeeld id.nl. 

Accounts beheren

Wil je een oud account juist uit de lijst verwijderen? Ga dan wederom naar je profielfoto en tik op Accounts op dit apparaat beheren. Tik daarna op het account dat je wilt verwijderen, tik op het menu met de drie puntjes en selecteer Account verwijderen, en bevestig. 

Op dezelfde plek kun je overigens ook een nieuw account toevoegen. De vervolgstappen werken hetzelfde als in het stappenplan hierboven. 

Alle mail in één mailbox

Zo kun je dus makkelijk switchen tussen verschillende accounts, maar als je er een handvol hebt, kost dat alsnog flink wat tijd. Gelukkig kun je ook al je mails uit alle accounts in één enkele mailbox zien, zonder dat je hoeft te wisselen. 

Om dat te doen, ga je in de Gmail-app naar het hamburgermenu en tik je op Alle mailboxen. Nu heb je al je e-mails uit al je toegevoegde accounts in een keer voor je neus. 

Tot slot

Je Gmail-app is fijn voor je persoonlijke e-mail, maar ook als je meerdere accounts wilt toevoegen, komt de app goed van pas. Via de accountinstellingen kun je makkelijk een extra Gmail-account toevoegen, maar ook een Outlook/Hotmail-account of je persoonlijke mail of werkmail toevoegen is simpel. Zo kun je snel switchen tussen de verschillende accounts, of alle mails uit alle accounts in één enkele mailbox tonen, zonder dat je nog hoeft te wisselen.


▼ Volgende artikel
Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch
© Тарас Нагирняк - stock.adobe.com
Gezond leven

Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch

Of je nu in de markt bent voor een nieuwe smartwatch of je eerste slimme horloge gaat kopen; het kan geen kwaad om even scherp te hebben waar zo'n product precies aan moet voldoen. Daarom lees je in dit artikel de vijf belangrijkste eigenschappen die elke smartwatch zou moeten hebben.

Je haalt een goede smartwatch in huis wanneer die beschikt over:

  1. Een altijd-aan-display
  2. Interactieve notificaties
  3. Snelladen
  4. Autodetectie voor je work-outs
  5. Slaaptracking

Lees ook: Welke Samsung-smartwatch past het best bij mij?

Niet iedereen ziet de toegevoegde waarde van een smartwatch in. Maar dat zagen we in de jaren negentig ook niet van een smartphone in. Waarom zou je altijd bereikbaar willen zijn? Inmiddels weten we niet beter. Een smartwatch heeft toch een wat moeilijker pad voor zich liggen. Want een horloge doet al precies wat het moet doen: de tijd vertellen. Een slim horloge kan zo veel meer en kan daadwerkelijk ondersteuning bieden voor sporten, slapen en gezonder leven. Je kunt hiervoor je smartphone gebruiken, maar tijdens het hardlopen gaan we doorgaans het liefst zo licht mogelijk op pad.

Een smartwatch is wellicht niet zo essentieel als een smartphone is, maar dan nog kan het apparaatje een leuke hobby zijn. Of je hobby ondersteunen. Smartwatches gaan voorlopig echter nergens heen, aangezien fabrikanten soms meerdere modellen per jaar lanceren. Wat je reden ook is voor het aanschaffen van een smartwatch, zorg ervoor dat die minimaal voldoet aan de vijf onderstaande eisen. Dan weet je zeker dat je een goed product in huis haalt.

1- Een altijd-aan-display

Als je een smartwatch koopt met een altijd-aan-scherm, dan kun je altijd direct zien hoe laat het is. Dat is het grootste voordeel van een ouderwets horloge, maar dat maakt hem tegenwoordig niet meer uniek. Niet alleen dat, je kunt ook je sportprestaties aflezen zonder dat je daarvoor eerst op een knopje hoeft te drukken. Zo houd je je sporttijd in de gaten, zie je direct de afgelegde afstand en kun je je verbruikte calorieën checken. Voor sommige sporters kunnen seconden cruciaal zijn; niet alleen voor renners, maar ook mensen die aan gewichtheffen doen.

©Wesley Akkerman

2- Interactieve notificaties

Ondanks het feit dat we op de redactie gek zijn op allerlei gadgets en moderne apparaten, erkennen we ook dat onze tijd achter schermpjes best wat korter mag zijn. Hoe minder tijd we dus aan wat voor soort display dan ook besteden, hoe beter. Daarom waarderen we smartwatches met interactieve notificaties. Zo kunnen we direct reageren op wat er om ons heen gebeurt, zonder dat we daarvoor onze smartphones hoeven te pakken of een (soms wat onhandige) app hoeven te openen op dat kleine smartwatchschermpje.

Laad je smartwatch eenvoudig en betrouwbaar op met een bedrade oplader.

Houd je apparaat altijd gebruiksklaar, zonder gedoe.

3- Snelladen

Smartwatches zijn niet heel groot en hebben daardoor het nadeel dat ze kleine accu's hebben. Aangezien ze steeds meer doen en kunnen, is de accuduur er in de afgelopen jaren niet echt op vooruitgegaan. Aangezien we ook geen zin hebben om steeds uren te wachten totdat we het slimme horloge weer om kunnen doen, hechten we veel waarde aan snelladen. Zo kunnen we douchen en onszelf aankleden, terwijl het slimme horloge kort op de oplader ligt. Meestal gaat je gadget dan een dag mee, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het energieniveau.

4- Autodetectie voor je work-outs

Wat betreft de eerdergenoemde work-outs, dan is het ontzettend prettig om te zien dat veel smartwatches tegenwoordig automatisch detecteren dat je aan het sporten bent. Toegegeven, dit werkt het beste voor oefeningen met betrekking tot uithoudingsvermogen – dus fietsen, hardlopen, roeien enzovoort. De smartwatch herkent de oefening na een continue periode van specifieke bewegingen en maakt direct inzichtelijk hoe het ervoor staat. Vergeet je de tracking soms te activeren, dan heb je altijd een back-up achter de hand met deze stand.

5- Slaaptracking

Wat sommige mensen die vaak sporten nog weleens vergeten, is dat rusten minstens net zo belangrijk is als in beweging blijven. Je lichaam moet immers bijkomen en de prikkels verwerken. Dat doe je met een rustdag of een lekkere nacht slapen. Als je smartwatch over slaaptracking beschikt, dan kun je precies meten hoe het gesteld is met de kwaliteit van je slaap. Sommige modellen kunnen op basis van die data precies aangeven wanneer voor jou het beste sportmoment is of wanneer je beter een middag kunt overslaan om extra rust te pakken.

Conclusie

Uiteraard hebben slimme horloges veel meer te bieden dan de bovenstaande mogelijkheden. Maar dit vinden we wel de absolute ondergrens als het om functies en mogelijkheden gaat. Je kunt altijd voor jezelf bepalen welke features nog meer belangrijk zijn door de specificaties of reviews erop na te slaan, maar zo heb je in elk geval een goed startpunt.


👇🏻Op zoek naar een goede smartwatch? Check dan deze deals: