Maak je eigen Chromebook met CloudReady

© PXimport

Maak je eigen Chromebook met CloudReady

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 augustus 2016 - 10:39

Aangepast: 14 december 2022 - 11:47

Redactie

De mogelijkheden om een oude laptop een tweede leven te geven zijn erg groot. CloudReady voegt daar nu een nieuwe mogelijkheid aan toe, namelijk door je de optie te bieden om een laptop om te toveren tot een Chromebook met Chromium OS, de opensource-versie van Chrome OS.

01 Voorbereiding

Voordat je aan de slag kunt met CloudReady, is het eerst nodig even een aantal voorbereidingen te treffen. Het gehele proces neemt ongeveer twintig minuten in beslag. Je hebt een usb-stick nodig met 8 of 16 GB aan opslagruimte, bij voorkeur usb 2.0. Zorg ervoor dat er niets belangrijks op de usb-stick staat, aangezien deze gewist zal worden. Zorg ervoor dat de laptop die je gaat gebruiken voor CloudReady ook geen belangrijke data bevat of dat daarvan een back-up is gemaakt. Aan welke eisen je laptop precies moet doen, lees je in het kader 'Wat zijn de systeemeisen?'. Lees ook: Zo stel je een nieuwe Chromebook in.

© PXimport

CloudReady ondersteunt veel verschillende hardware.

Wat zijn de systeemeisen?

De systeemeisen voor CloudReady zijn niet heel erg hoog. Je hebt minstens 1 GB aan geheugen nodig, evenals wifi of een ethernetverbinding. De hoeveelheid vereiste opslagruimte is erg laag, minimaal 8 GB op een harde schijf of SSD. Wat betreft grafische kracht of de chipset, zal dat misschien nog wel de meeste problemen opleveren. CloudReady raadt aan dat je laptop ten minste na juni 2009 is geïntroduceerd, dan heb je de grootste kans dat de laptop krachtig genoeg is. Netbooks met Intel GMA 500, 600, 3600 of 3650 graphics zullen zeer matig presteren, volgens CloudReady.

02 Herstelprogramma

Als eerste is het nodig om het Chromebook-herstelprogramma te installeren. We gaan er vanuit dat je Google Chrome al hebt geïnstalleerd. Wij voeren de stappen uit op Windows 10, maar elke versie vanaf Vista is prima. Open Google Chrome en ga naar de Chrome Web Store. Voer linksboven de zoekterm Chromebook-herstelprogramma in en druk op Enter. In het zoekresultaat zie je vervolgens van google.com het herstelprogramma voor Chromebooks. Klik ernaast op Toev. aan Chrome en klik in de melding die dan verschijnt op App toevoegen.

© PXimport

Het Chromebook-herstelprogramma is nodig om de usb-stick voor de installatie aan te maken.

03 Usb-stick maken

Je downloadt CloudReady hier. De download van het zip-bestand start automatisch. Ga in Windows naar het menu Start en open de Chromebook Recovery Utility. Klik rechtsboven op het tandwiel en kies voor Lokale image gebruiken om zelf een zip-bestand te selecteren. Blader naar de map waar je het zojuist gedownloade zip-bestand hebt opgeslagen. Kies bij Selecteer het medium dat u wilt gebruiken de usb-stick om het image op te plaatsen. Klik op Doorgaan gevolgd door Nu maken. Let op dat de voortgang verkeerde waardes kan aangeven: bij ons werd het zip-bestand 400 procent uitgepakt met nog -20 seconden resterend. Klik achteraf op Gereed om het venster te sluiten.

© PXimport

Na het uitpakken wordt het image weggeschreven naar de usb-stick, het proces dat de meeste tijd in beslag neemt.

04 Opstarten

Om de installatie te starten, boot je de laptop vanaf de usb-stick door direct na het inschakelen op de juiste toets te drukken. Voor Dell- en Lenovo-laptops is dat vaak F12, voor HP is het F9, voor Sony druk je op F11 en voor MacBooks gebruik je de option-toets. Voor andere modellen probeer je diverse functietoetsen of Enter direct nadat de laptop is gestart. Of je let even op tijdens het opstarten, meestal wordt de juiste toets getoond. Lukt het echt niet, dan kun je het BIOS ingaan en de opstartvolgorde wijzigen, waarbij je de usb-optie bovenaan de lijst zet, zodat er automatisch vanaf opgestart wordt.

© PXimport

Een standaard bootmenu waarmee je vanaf de usb-stick kunt starten.

05 Problemen?

Als het opstarten niet lukt, is het eerst het proberen waard om een andere usb-stick te gebruiken en de stappen 1 tot en met 4 nogmaals te doorlopen. Sommige usb-sticks leveren problemen op, waardoor ze ongeschikt zijn voor CloudReady. Indien het opstarten wel lukt, maar je een leeg scherm krijgt, kan het helpen om het BIOS in UEFI-modus te zetten. Daarna probeer je opnieuw op te starten vanaf de usb-stick. Indien je foutmeldingen krijgt bij het starten, zorg dan dat Secure Boot en TPM zijn uitgeschakeld in het BIOS.

© PXimport

Als je problemen hebt met starten, kijk dan of Secure Boot aanwezig is en is ingeschakeld, zo ja, schakel het uit.

06 Dualboot?

Met een dualboot-installatie installeer je Windows en CloudReady naast elkaar, maar dat kan alleen als je laptop niet te oud is. Daarvoor moet Windows in UEFI-modus zijn geïnstalleerd. Dat controleer je door Schijfbeheer te openen en te kijken of er een EFI-partitie voor de C-schijf aanwezig is. Er is daarnaast 32 GB vrije schijfruimte nodig. Ook is het vereist om Snel opstarten uit te schakelen via Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer / Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen links. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn en vink onderaan Snel opstarten inschakelen uit. Schakel ook de sluimerstand uit door met de rechtermuisknop op Start te klikken en te kiezen voor Opdrachtprompt (administrator). Voer het commando powercfg -h off in en druk op Enter.

© PXimport

Je pc start op in EFI als er een EFI-partitie voor je C-schijf aanwezig is.

07 Installatie

Het CloudReady-logo verschijnt na het opstarten waarna alles geladen wordt. Zodra de installatiewizard verschijnt, kun je deze negeren. Klik rechtsonder op de klok en kies voor de optie Install CloudReady. Klik opnieuw op Install CloudReady. Je hebt nu de keuze uit een dualboot-installatie (waarbij Windows behouden blijft) of een standalone-installatie (waarbij de schijf gewist wordt). Wij kiezen op onze laptop zonder UEFI dus voor Install CoudReady Standalone en daarna voor Erase Hard Drive & Install CloudReady. De installatie neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag. De computer herstart daarna automatisch.

© PXimport

Klik rechtsonder op de klok, waarna de optie verschijnt om CloudReady te installeren.

08 Instellen

Nadat de installatie is voltooid, verschijnt de installatiewizard nogmaals en dit keer kun je die wel volgen. Kies bij Select your language voor Dutch - Nederlands en selecteer je toetsenbordindeling bij Select your keyboard. Maak daaronder verbinding met een netwerk. Klik op Doorgaan waarna op updates wordt gecontroleerd en deze worden geïnstalleerd. Chromium OS komt standaard niet met Flash, daarom moet je apart akkoord gaan met de overeenkomst: klik op Accept and install om Flash te installeren. Je kunt je daarna aanmelden met je Google-account, zodat al je bladwijzers en geschiedenis van Chrome naar de Chromebook worden gesynchroniseerd.

© PXimport

Flash is geen onderdeel van Chromium, dat CloudReady gebruikt, dus moet dat apart worden geïnstalleerd.

09 Tips

Je schakelt Chromium OS in en uit door rechtsonder op de klok te klikken en dan onderaan te kiezen voor de aan/uitknop. Je installeert apps vanuit de Chrome Web Store, deze open je door linksonder op de zoekknop te klikken en te kiezen voor Web Store. De instellingen van Chromium OS configureer je opnieuw via de klok rechtsonder, kies dan voor Instellingen. Handig is om de Widevine Content Decryption Module te installeren, klik daarvoor bij de betreffende sectie op Install. Daarna is het mogelijk om DRM-beschermde HTML5-video te bekijken, zoals bijvoorbeeld die van Netflix.

© PXimport

Om DRM-inhoud af te spelen, is de Widevine-module vereist die je vanuit de instellingen kunt installeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000