LibreOffice 5 - Gratis Office-killer

© PXimport

LibreOffice 5 - Gratis Office-killer

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 11 november 2015 - 09:58

Aangepast: 24 november 2022 - 11:41

Koen Vervloesem

LibreOffice hoeven we je niet meer voor te stellen: het opensource kantoorpakket staat al jaren zijn mannetje in de concurrentie met Microsoft Office. Versie 5.0 bouwt voort op dat succesverhaal.

Sinds LibreOffice in 2010 als afsplitsing ('fork') van OpenOffice.org startte, heeft het al drie grote versienummers doorgemaakt. In de 3.x-versies werd er vooral een einde gemaakt aan de erfenis van de OpenOffice.org-code, terwijl in de 4.x-reeks de nadruk lag op het sneller maken van het kantoorpakket, dat berucht was om zijn logge gedrag. Door die basis kon in LibreOffice 5 nu eindelijk werk gemaakt worden van slimmere functionaliteit en een handiger gebruikersinterface. En dat laatste is ook het eerste wat opvalt is. De schermruimte wordt efficiënter gebruikt, zodat je meer van je te bewerken document ziet. Dat geldt zowel voor tekstverwerker Writer als voor presentatieprogramma Impress en tekenprogramma Draw.

Het uiterlijk is wat minder oubollig omdat de icoontjes en menubalken zijn vernieuwd. En het gebruik van opmaakprofielen verloopt nu heel wat vlotter omdat je een voorbeeld in de zijbalk te zien krijgt.

LibreOffice is een volwassen product, verwacht dus geen wereldschokkende verbeteringen. De vernieuwingen zitten eerder in een boel kleine handigheidjes. Zo kun je nu afbeeldingen eenvoudiger bijsnijden: rechtsklik erop en kies Afbeelding bijsnijden in het contextmenu. En in Writer kun je eenvoudig Unicode-tekens zoals emoji's invoegen met bepaalde codes, zoals :beta: voor het bètateken of :vinkje: voor een vinkje. In het menu Extra > Opties voor AutoCorrectie vind je de lijst van ondersteunde codes.

Onder de motorkap

Ook onder de motorkap zijn er allerlei vernieuwingen doorgevoerd. Zo lijkt de kantoorsoftware nu vlotter te werken. Voor Windows Vista en later is er nu eindelijk een 64bit-versie van het pakket beschikbaar. De import- en exportfilters zijn weer verbeterd voor allerlei bestandsformaten, onder andere voor Microsoft Office en Apple iWork. Vooral het spreadsheetprogramma Calc heeft heel wat onderhuidse verbeteringen gekregen, zoals nieuwe spreadsheetformules en een betere formattering van getallen.

© CIDimport

LibreOffice 5 introduceert niets revolutionairs, maar wel heel wat kleine handigheidjes.

Conclusie

LibreOffice 5 komt niet met spannende vernieuwingen, maar is wel de eerste versie die het keurslijf van de oude codebase van zich afgooit. Er bestaat ondertussen zelfs een Android-app van het opensource kantoorpakket. Dit alles maakt ons vooral nieuwsgierig naar de volgende versie.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Prettiger gebruikersinterface

Werkt vlotter

Minpunten

Niet veel spannende vernieuwingen

Conclusie

LibreOffice 5 ------------- **Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows (XP SP2 of hoger); OS X (10.8 of hoger); Linux **Website** [https://www.libreoffice.org](https://www.libreoffice.org/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000