Office voor Windows 10 - Aan de slag met de nieuwe apps

© PXimport

Office voor Windows 10 - Aan de slag met de nieuwe apps

Geplaatst: 14 februari 2015 - 08:08

Aangepast: 14 december 2022 - 15:48

Joris Peterse

Voor de testversie van Windows 10 heeft Microsoft een drietal Office-apps vrijgegeven die je kosteloos kunt uitproberen. Later moet ook een Outlook-applicatie volgen.

Deze Office apps komen straks gratis beschikbaar op smartphones en tablets die Windows 10 draaien. Of de apps voor Windows 10 pc's en laptops straks ook gratis zijn is nog niet bekend. Maar de apps zullen er in ieder geval wel op draaien. Lees ook: Windows 10 wordt gratis upgrade

Installeren

Om de apps uit te kunnen proberen moet je de testversie van Windows 10 geïnstalleerd hebben. Je kunt de apps alleen uit de applicatiewinkel binnenhalen, om de Office-apps te installeren heb je dus een Microsoft-account nodig. Bij de installatie heb je deze waarschijnlijk al ingegeven om mee in te loggen. Heb je dat niet, open dan de Store en druk op het poppetje links naast de zoekbalk: hier kun je inloggen of een Microsoft-account aanmaken. Andere zaken als e-mail en OneDrive worden dan niet gesynchroniseerd. Je account wordt dan alleen gekoppeld aan de Store, zodat je apps kunt downloaden en synchroniseren.

Wanneer je de zoekterm Office invoert krijg je in de zoekresultaten PowerPoint Preview, Word Preview en Excel Preview te zien. Installeer de apps die je graag wilt uitproberen.

 

© PXimport

De Office-apps kun je alleen vanuit de Store installeren.

Alles in OneDrive

Er is behoorlijk wat veranderd in deze Office apps. Standaard worden je documenten in OneDrive opgeslagen. Dat is belangrijk om te weten, zodat je niet denkt dat je je documenten kwijt bent. Gebruik je geen OneDrive, dan moet je in iedere app aangeven dat de standaard opslaglocatie lokaal moet zijn. Office is gekoppeld aan je Microsoft-account en loskoppeling is niet mogelijk. Zo worden de cloud- en samenwerkingsfuncties in Office langzaam maar zeker doorgedrukt, zelfs als je de online-functionaliteit niet gebruikt.

Wanneer je begint in de Office-apps zie je dat de ribbon bovenin behoorlijk beperkt is gebleven. Dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste natuurlijk om de Office-applicaties ook geschikt te maken voor touchscreen-bediening. Maar vooral omdat de apps functioneel wat beperkter zijn. Het zijn immers de gratis varianten, voor uitgebreide functionaliteit moet je bij Office 365 of Office 13 zijn.

In Word heb je beperkte tekstopmaak en stijlen. De mogelijkheid om plaatjes, figuren, tabellen, links en tekstvakken in te voeren. Ook de spellingscontrole is gewoon aanwezig. Kortom, alles wat je nodig hebt om eenvoudige documentjes te typen.

 

© PXimport

Om simpele documentjes te bewerken is Word voor Windows 10 prima!

In Excel vind je tevens een beperktere (maar vooral overzichtelijke!) ribbon terug. Uiteraard zijn hier basale functies aanwezig om in meerdere bladen formules toe te passen op cellen, berekeningen te maken en grafieken te maken van ingevoerde data. Maar makers van ingewikkelde spreadsheets zullen hier ook al gauw tegen de beperkingen aanlopen. Maar als je juist simpele spreadsheets maakt, is Excel eindelijk een stukje overzichtelijker geworden.

 

© PXimport

Excel oog wel een stuk overzichtelijker.

In PowerPoint missen we de functie om sjablonen toe te passen. Dat is jammer als je een eenvoudige presentatie snel met een gelikt jasje aan te kleden. Ook is het niet mogelijk om video's in je presentatie te verwerken. Plaatjes, vormen, tekstvakken en tabellen overigens wel, evenals de mogelijkheid je tekst op te maken en overgangen toe te voegen op elementen en dia's. Toch lijkt PowerPoint toch iets te afgezwakt, vooral omdat het al de concurrentie in de nek voelt hijgen van bijvoorbeeld Prezi.

 

© PXimport

We konden maar één sjabloon vinden in PowerPoint.

Conclusie

Voor basale Office-functionaliteit zijn de Word, Excel en PowerPoint apps erg geschikt en als dit gratis beschikbaar (voorgeïnstalleerd) komt op alle Windows 10-systemen zou dat een flink voordeel zijn. Op dit moment is echter nog niet duidelijk of de apps ook gratis beschikbaar worden op pc's en laptops met Windows 10. De Office-apps zijn beperkter dan de volledige Office-versies en dat zie je vooral in de ribbon, die daardoor een stuk overzichtelijker zijn.

Minder enthousiast zijn we over het doordrukken van de OneDrive-koppeling. Belangrijke documenten met persoonlijke gegevens hebben niets te zoeken in de cloud. De Office-apps willen standaard alles in OneDrive opslaan, waardoor belangrijke gegevens plotseling op de servers van een Amerikaans bedrijf komen te staan in plaats van je eigen pc.

We hopen dat we op korte termijn ook aan de slag kunnen met een nieuwe Outlook-, en OneNote-app.

 

© PXimport

Als je niet voorzichtig bent staan je zeer persoonlijke documenten opeens in OneDrive.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten