© PXimport

Krachtig zoeken met dnGREP

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 24 juli 2021 - 12:42

Aangepast: 16 november 2022 - 09:36

Redactie

Windows heeft natuurlijk een ingebouwde zoekfunctie, maar dnGrep is een stuk krachtiger als je ook naar tekst binnen documenten zoekt.

Stap 1

Je vindt dnGrep op https://dngrep.github.io. Tijdens de installatie kun je Custom selecteren om bepaalde onderdelen zelf te kunnen selecteren (zoals een plug-in voor Word en Excel). In het hoofdvenster klik je op More om de filterfuncties zichtbaar te maken.

© CIDimport

Stap 2

Druk op het knopje met de drie puntjes bij Folder en verwijs naar de gewenste (hoofd)map. Bij Search selecteer je  Text en bij Search for vul je je zoekterm in. Bevestig met Search. Gevonden zoektermen worden automatisch gemarkeerd. Met een dubbelklik op een zoekresultaat open je een voorafbeelding (indien ondersteund).

Stap 3

Je kunt eveneens filters instellen op basis van criteria als bestandsgrootte, datum, al dan niet met submappen (en tot welke diepte) enzovoort. Via Options kun je plug-ins ook in- of uitschakelen. Verwijder je bijvoorbeeld het vinkje bij Enabled naast OpenXml, dan zal de tool docx- en xls(x)-documenten negeren.

© CIDimport

Stap 4

dnGrep kan tevens overweg met regex (reguliere expressies), die uiterst flexibele zoekopdrachten mogelijk maken. Selecteer Regex bij Search en klik op Test Expression. Kies Regex, vul de zoekterm in bij Search for en tik je proeftekst in bij Sample input text.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000