Komt er een nieuwe Google Chromecast aan?

© PXimport

Komt er een nieuwe Google Chromecast aan?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 september 2020 - 05:58

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Justin Doornekamp

Google laat twee apparaten keuren door de Amerikaanse keuringsinstantie FCC. Er gaan geruchten dat het zou gaan om een slimme dongle. Komt er spoedig een nieuwe Chromecast aan?

In één van de ingediende FCC-documenten wordt melding gemaakt van een Interactive Media Streaming Device met wifi en Bluetooth, terwijl de andere melding betrekking heeft op een draadloos apparaat met eveneens Bluetooth dat volgens 9to5Google zou wijzen op een afstandsbediening.

In juni meldde techwebsite XDA Developers al dat Google werkt aan een slimme dongle, met de codenaam Sabrina, die de opvolger moet worden van de Chromecast Ultra. In tegenstelling tot de voorgaande Chromecasts zou de nieuwe dongle worden geleverd met een kleine afstandsbediening, hetgeen de FCC-documenten lijken te bevestigen.

Eerder dit jaar lekten er al afbeeldingen van die afstandsbediening uit, waarop diverse mediatoetsen, een navigatiecirkel en een Google Assistent-knop is te vinden. Dit laatste doet vermoeden dat de nieuwe Chromecast ook spraakbediening ondersteunt.

© PXimport

Uit de gelekte afbeeldingen valt verder op te maken dat de Chromecast zelf niet langer een ronde vorm heeft, maar een ovaalvorm, en dat de dongle beschikbaar wordt in het zwart, wit en een nieuwe lichtroze kleur.

© PXimport

Mede door de afstandsbediening kan het streamingapparaatje wel iets duurder worden dan de voorgangers. Waar je voor de derde generatie Chromecast een bedrag van ongeveer 40 euro betaalt, kan de prijs van de nieuwe dongle oplopen tot maar liefst 80 dollar of omgerekend krap 70 euro.

Android TV

Ook zal de dongle draaien op Android TV, waardoor er niet langer een ander apparaat nodig is om te streamen. Je kunt dus straks direct vanaf je tv streamen, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een smartphone of pc. Overigens kan dat nu al met de Mi TV Stick van Xiaomi, die eveneens draait op Android TV en in Nederland verkrijgbaar is voor onder de 40 euro.

Doordat de nieuwe Chromecast draait op Android TV, zal de dongle meer functionaliteiten bieden. Denk bijvoorbeeld aan een integratie met Google Nest-deurbellen en videocamera’s, waarbij je tv dient als een centraal aansturingspunt van slimme apparaten in je huis.

Wanneer we een nieuwe Chromecast kunnen verwachten blijft nog de vraag, maar het is duidelijk dat Google er vaart achter zet. XDA Developers stelde dat een lancering nog deze zomer kan plaatsvinden. Mogelijk geeft Google een tipje van de sluier op 30 september, wanneer het bedrijf volgens de laatste geruchten de Pixel 5 zal onthullen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000