In 3 stappen: Muziek en films streamen via Nintendo's Wii U

© PXimport

In 3 stappen: Muziek en films streamen via Nintendo's Wii U

Geplaatst: 23 augustus 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Elmar Rekers

Iedereen met een Wii U zal het kunnen beamen: het regent niet bepaald toffe games op de console van Nintendo. Gelukkig kunnen we de Wii U ook voor andere zaken inzetten. We laten je hier zien hoe je eenvoudig muziek, films en tv-series van je pc naar de spelconsole laat streamen.

In tegenstelling tot de consoles van Microsoft en Sony, is de Wii U niet in staat om dvd’s of blu-ray’s af te spelen. Gelukkig is het via een kleine omweg wel mogelijk om video’s vanaf je pc of Mac naar het systeem te streamen, zodat je in ieder geval je digitale filmcollectie en home video’s eenvoudig op je tv kunt kijken. Hiervoor moet je als volgt te werk gaan:

01. Plex Media Server installeren

Om te beginnen moeten we Plex Media Server op de computer installeren. Je downloadt het gratis programma hier, waarbij je onder meer kunt kiezen voor een Windows, Mac OS X en Linux-versie. Wij gaan in dit geval aan de slag met de Windows-software. Terwijl het kleine programma aan het downloaden is, kan je jezelf alvast registreren via myPlex. Wanneer je gevraagd wordt om te upgraden naar PlexPass, negeer je dit eenvoudig door op take me to my queue te klikken.

© PXimport

Met een gratis Plex-account kan je naar hartenlust content streamen op de Wii U.

02. Plex instellen

Als je Plex hebt geïnstalleerd, zie je het Plex-icoon rechtsonder in de taakbalk staan (die met het gele pijltje). Klik hier met de rechter muisknop op, en klik vervolgens op Media Manager Het configuratiescherm opent in je browser.

Nu is het zaak om een bibliotheek aan te maken voor de content die je straks via je Wii U wilt bekijken. Klik op Sectie toevoegen en geef aan om welk soort content het gaat. Geef het een toepasselijke naam en hang hier de betreffende map op je pc aan door op Voeg een map toe te klikken. Handig is dat de software hierbij naar de bestandsnamen kijkt om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld films, tv-series en home video’s. Hierdoor kan je dus gerust één map aanwijzen voor verschillende videosoorten.

Heb je een map aan Plex gekoppeld, dan zal het programma deze direct scannen en indexeren. Afhankelijk van het aantal bestanden kan dit enige tijd duren.

03. Aan de slag met de Wii U

Tot slot gaan we de Wii U klaarmaken voor het kijken van de video’s. Zorg er uiteraard wel voor dat je pc aanstaan en dat je in het Plex-configuratiescherm bent ingelogt met je zojuist aangemaakte gegevens.

Open de internetbrowser van de Wii U en surf naar http://my.plexapp.com. Log ook hier in met je Plex-account en klik op Servers. Als je alle stappen goed hebt doorlopen, zie je hier een overzicht van de servers die je aan je account hebt gekoppeld. Selecteer deze en klik in het daaropvolgende scherm op Plex/Web (NEW!) waarna je toegang krijgt tot je aangemaakte bibliotheken.

© PXimport

Plex vult de gevonden video's automatisch aan met gegevens van internet.

Blader hier door je toegevoegde video’s. Wanneer je in de All weergave zit, kan je de content filteren op bijvoorbeeld tv-serie of aflevering. Eg handig en overzichtelijk. Als je voor het eerst een video start, krijg je de optie om de streamingsnelheid te selecteren. Stem dit af op de snelheid die bij jou het beste resultaat geeft. Stel tot slot nog desgewenst de ondertitels in, en kijken maar!

Tip

Om voortaan snel toegang tot je video’s te krijgen op de Wii U, stel de pagina my.plexapp.com in als favoriet in de internetbrowser. Daarnaast is het ook mogelijk om de video’s via het scherm op de GamePad van de Wii U te kijken, handig dus als de tv bezet is.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000