iFi Audio hip-dac - Hoofdtelefoon versterker voor onderweg

© PXimport

iFi Audio hip-dac - Hoofdtelefoon versterker voor onderweg

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 27 juni 2020 - 12:04

Aangepast: 14 december 2022 - 13:12

Marnix Bosman

Een losse hoofdtelefoon versterker voor onderweg? Als je hebt geïnvesteerd in mooie in-ears of een dure hoofdtelefoon dan is de iFi Audio hip-dac de volgende stap. Dit is een dac/hoofdtelefoonversterker voor onderweg.

Investeren in een goede set in-ears of een mooie hoofdtelefoon is allang niet meer raar. De geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon of een professioneel setje in-ears is gewoon vele malen beter dan wat je uit standaard oordopjes haalt. Zo’n mooie hoofdtelefoon klinkt via je telefoon echter weer anders dan via je laptop, tablet, TV en/of audioset. Dit heeft allemaal te maken met de kwaliteit van de DAC (Digitaal naar Analoog Converter) en de hoofdtelefoonversterker die in al die apparaten zit. Dé oplossing is een losse DAC met ingebouwde hoofdtelefoonversterker zoals de Hip-dac van iFi-Audio.

© PXimport

Aansluiten

De Hip-dac heeft een solide aluminium behuizing die door de volumeknop aan de bovenkant iets wegheeft van een heupflesje. Vandaar ook de naam. De afmetingen worden vooral bepaald door de 2200mAh-accu die goed is voor zo’n 12 uur non-stop gebruik. De grote usb-a-aansluiting van de Hip-dac koppel je aan je telefoon of computer. De kleine usb-c type connector is alleen bedoeld voor het opladen van de accu. IFi-Audio levert er standaard drie kabels bij maar zoals zo meestal ontbreekt de iPhone Lightning kabel. Die zal je apart moeten aanschaffen.

De bediening is simpel. De volumeknop fungeert ook als aan/uit-knop en je hebt daarnaast nog een XBass en PowerMatch knop. Naast de standaard 3,5mm mini-jack heeft de Hip-dac een 4,4mm jack aansluiting voor gebalanceerde hoofdtelefoons. Probeer daar vooral geen normale (6,3mm) jackplug in te duwen. Dat gaat niet en daarvoor is deze speciale uitgang ook niet bedoeld.

Geluidskwaliteit

© PXimport

De ingebouwde topkwaliteit D/A-converter ondersteunt alle mogelijk audio formaten inclusief hi-res formaten als DSD, DXD, 384kHz PCM en MQA. Of jouw software dat ook kan, is uiteraard vraag twee maar aan de Hip-dac ligt het niet. Direct na het aansluiten, hoor je hoeveel beter dit klinkt. Een betere dynamiek, sprankelender hoog en een betere definitie in het laag. Met de XBass knop kun je het laag iets accentueren maar het effect en nut is sterk afhankelijk van de gebruikte hoofdtelefoon. Soms wordt het absoluut niet beter. Datzelfde geldt ook voor de PowerMatch knop die werkt als een soort booster.

© PXimport

Conclusie

Als je één keer de Hip-dac hebt geprobeerd dan wil je waarschijnlijk nooit meer terug. De weergave is gewoon verschrikkelijk veel beter dan wat je direct uit een telefoon of laptop kunt halen. Muziekliefhebbers in het bezit van een mooie hoofdtelefoon of set in-ears zullen de kwaliteit kunnen waarderen. Kwaliteit met een prijskaartje maar je hoort het er wel aan af.

8,0

ONS OORDEEL

IFI Audio hip-dac

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Accuduur

Minpunten

Niet goedkoop

Geen Apple lightning-kabel

Conclusie

**Prijs** € 165,- **Formats** Hi-res audio PCM, DSD, DXD en MQA **Aansluitingen** USB3.0 A-type **Opladen** via USB C-type **Hoofdtelefoonuitgang** 3,5mm en 4,4mm (balanced) **Accu** Lithium-polymeer 2200mAh **Afmetingen** 102x70x14 mm **Gewicht** 125 gram **Website** [www.ifi-audio.com](https://ifi-audio.com/products/hip-dac/ )...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000