Gigabyte Aorus AD27QD monitor - Aantrekkelijke alleskunner

© PXimport

Gigabyte Aorus AD27QD monitor - Aantrekkelijke alleskunner

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 februari 2019 - 12:40

Aangepast: 14 december 2022 - 13:31

Stephan Overbeeke

Snelle 144Hz 27 inch WQHD ips-monitoren behoren tot de beste in de markt, maar echte innovatie hebben we jaren niet gezien. Inmiddels is er een alternatief voor het veelgebruikte AU Optronics-paneel. Gigabyte pakt dit paneel van paneelfabrikant Innolux meteen aan om hun allereerste gamingmonitor in de markt te zetten.

De Gigabyte Aorus AD27QD is een snel 27inch-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels. De populariteit van 27inch-schermen met deze specs is begrijpelijk: 27 inch is een aantrekkelijk doch niet te groot formaat, de resolutie is scherp zonder te zwaar op de videokaart te wegen en eenmaal aan 144Hz-gaming gewend wil je nimmer terug. Daarbij biedt een goed ips-paneel de vereiste snelheid voor 144Hz-gaming, terwijl de beeldkwaliteit significant aangenamer is dan bij goedkopere tn-alternatieven.

© PXimport

Beeldkwaliteit

Uit de test wordt duidelijk dat het gebruikte Innolux-paneel uitstekend is en sterk concurreert met de bestaande garde. Het is een subjectief aangenaam ips-paneel om lange dagen mee te werken. De testresultaten op gebied van kleur, grijswaardes, contrast en uniformiteit zijn structureel goed waar veel concurrenten hier en daar duidelijker punten laten liggen. Hierdoor bereikt Gigabyte precies het doel: een scherm neerzetten waar je overdag goed foto- en videowerk op kunt doen en na het werk aan het gamen gaat. Daarbij is hdr een leuke toevoeging in de klasse. De piekhelderheid van 450 nits is niet denderend vergeleken met een recente oled, maar voegt wel waarde toe.

© PXimport

‘Tactical’ monitor

Gigabyte zou Gigabyte niet zijn als we niet wat opvallende eigenschappen er omheen zouden zien. Een deel daarvan is absoluut geslaagd, zo is het mogelijk om de monitor volledig via de software te bedienen. Dat kan wat ons betreft niet snel genoeg de standaard worden. Ook zitten er voor gamers nuttige zaken in, zoals een crosshair en contrastverbeteraars voor beter zicht, dat voelt bijna als legaal cheaten. Geen nieuwe mogelijkheden, maar wel zeer welkome. De toevoeging van opvallende rgb-lichtjes wint ook geen innovatieprijs, maar het geheel gecombineerd met een stevige, ruim verstelbare constructie is wel geslaagd.

Minder geslaagd is de active noise cancellation. Het idee is solide: microfoons in de monitoren luisteren naar het achtergrondgeluid en verwijderen dat uit microfoons die je op de monitor aansluit. Het resultaat overtuigd echter niet. Geef je om een goede geluidskwaliteit, koop dan simpelweg een goede microfoon.

Conclusie

Gigabytes Aorus AD27QD is met 599 euro nauwelijks duurder dan de bestaande instappers met vergelijkbare specificaties, maar is beter afgesteld. Tevens doet hij op geen vlak echt onder voor duurdere alternatieven, zeker gezien Nvidia-eigenaren ook gebruik kunnen maken van de aanwezige FreeSync-functie. Wat resteert is dan een aantrekkelijke alleskunner voor een eerlijke prijs.

9,0

ONS OORDEEL

Gigabyte Aorus AD27QD

Pluspunten

Goede gameervaring

Handige gamingfeatures

Uitstekend voor foto- en videowerk

Solide bouw en ruim verstelbaar

Minpunten

Slechts HDR400 label (450nits gemeten)

Active Noise Cancellation matig

Conclusie

**Prijs** € 599,- **Formaat** 27 inch **Resolutie** 2560x1440 (WQHD) **Paneeltype** Ips **Refreshrate** 144 Hz **FreeSync/G-Sync** Freesync (G-Sync compatible) **Aansluitingen** DisplayPort, 2x HDMI, USB 3.0, Audio in/uit **Extra’s** Hoogte verstelling, kantelbaar, roteerbaar, RGB verlichting, fast charger, software aangestuurde OSD, HDR...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000