Freeware: Double Driver 4.1.0

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 19 december 2012 - 12:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Ignace de Groot

Je hebt het wellicht al meegemaakt. Je schaft een pc met een voorgeïnstalleerde Windows aan, maar je kiest er toch voor een andere Windows-versie te installeren. Al snel blijkt echter dat die lang niet alle stuurprogramma’s weet te vinden. Vervelend!

Het voordeel van een systeem met een voorgeïnstalleerde Windows is dat alle drivers correct zijn geïnstalleerd. Of het echter altijd om de meest up-to-date versies gaat is weer een andere vraag. De problemen beginnen als een van die drivers corrupt raakt of als je zelf een andere Windows-versie wilt installeren (Windows 7 Ultimate in plaats van Home Premium, bijvoorbeeld).

Als er al een cd is meegeleverd, vind je daar vaak niet de gezochte driver(s) op. Wil je jezelf een lastige zoektocht besparen, zorg dan tijdig voor een back-up van alle geïnstalleerde drivers.

Back-up

Dat is precies wat je met Double Driver kunt doen. Het programma is portable, wat inhoudt dat er geen echte installatie nodig is. Wel start je de tool bij voorkeur als administrator op, dat is nodig voor een volledige scan en voor de herstelfunctionaliteit.

Zodra het venster van Double Driver verschijnt, klik je op Backup en op Scan Current System. Merk op dat je via Scan Other System de Windows-map van een ander, niet-actief systeem kunt scannen (op een dualboot-systeem bijvoorbeeld). Om een back-up te maken, klik je vervolgens op Backup Now.

Alle drivers netjes geback-upt: een veilig gevoel.

Je kunt kiezen tussen een back-up in de vorm van een hiërarchische map, als gezipte map of als een zelfuitpakkend exe-bestand. Een back-up naar een extern medium blijft hoe dan ook een goed idee. De lijst met (geselecteerde) drivers kun je overigens ook afdrukken en in een tekstbestand opslaan.

Herstel

Met een back-up ben je natuurlijk niet gebaat als je die niet (selectief) kunt terugzetten. Dat doe je via Restore, waarna je alleen maar naar de gewenste back-uplocatie hoeft te verwijzen. Via Select selecteer je snel de beoogde drivers, waarna je die met Restore Now weer terugzet.

We geven nog mee dat Double Driver ook in de vorm van een opdrachtregeltool komt (ddc.exe). Handig als je zo’n commando bijvoorbeeld in een script of batchbestand wilt opnemen in het kader van een geautomatiseerde back-up.

Double Driver 4.1.0

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Snel

Draagbaar

Minpunten

Controleert niet of drivers up-to-date zijn

Oordeel 3,5/5

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000