Dukto R6: Bestanden uitwisselen binnen een netwerk

© PXimport

Dukto R6: Bestanden uitwisselen binnen een netwerk

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 21 juni 2013 - 05:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Robbert Brus

Het pictogram van Dukto doet denken aan de groene pijpen uit het computerspel Super Mario. In het spel dienen de pijpen als een soort tunnel naar een andere levels. Dat is simpel gezegd wat het programma Dukto ook kan. Op de ene computer stop je een bestand in het programma en op de andere computer komt het er weer uit. Geen overdreven grafische poespas of ingewikkelde netwerkinstellingen. Gewoon bestanden uitwisselen binnen een eigen netwerk tussen je apparaten.

Dukto is een opensource-programma dat door veel ontwikkelaars is opgepakt en doorontwikkeld is voor andere apparaten. Daarom zijn er naast Dukto voor Windows, Linux en Mac ook versies voor iOS, Android en Symbian te vinden.

Voor de laatste versie van Dukto (R6), heeft de ontwikkelaar zich laten inspireren door de nieuwe gebruiksinterface van Microsofts Windows (Phone) 8. Het geheel is nog eenvoudiger geworden, menu’s en uitgebreide informatie zijn weggelaten. De enige opties zijn het aanpassen van het kleurenschema en de locatie voor ontvangen bestanden. Dit vertaalt zich terug in het gebruiksgemak van dit programma.

© PXimport

Binnen een handomdraai kunnen bestanden van de iPhone naar je computer worden verstuurd.

Overgooien zonder omkijken

Apparaten die Dukto geïnstalleerd hebben, kunnen eenvoudig binnen een lokaal netwerk gegevens met elkaar uitwisselen. Het is slechts een kwestie van het programma installeren of de draagbare versie starten. Dukto ziet automatisch of er andere computers met Dukto met het netwerk verbonden zijn, deze worden automatisch in de lijst buddies opgenomen. Door op een ‘buddie’ te klikken, worden er vier opties weergegeven: om tekst te typen, tekst van het klembord te sturen, losse bestanden te verzenden of een gehele map te versturen.

Zodra je een bestand verstuurt wordt direct (zonder enige waarschuwing of vraag) het bestand naar het andere apparaat gekopieerd. Met de app werkt het precies hetzelfde. Zodra de iPhone-app aan staat, kan informatie worden verzonden en ontvangen, zonder dat er een waarschuwing of bevestiging voor nodig is.

Dit heeft ook een keerzijde. De optie om bestanden te weigeren bestaat niet. Het programma is hierdoor niet bruikbaar binnen een organisatie of groot netwerk, omdat een kwaadwillende zonder toestemming je harde schijf kan volgooien met ongevraagde bestanden. Op dit punt na is Dukto wel de ideale tool om binnen je thuisnetwerk gemakkelijk bestanden uit te wisselen tussen computers, tablets en smartphones.

© PXimport

Direct bestanden van de iPhone (of andere smartphone) naar de computer sturen.

Dukto R6

Taal Engels

OS Windows Windows XP/Vista/7, OS X 10.6 of hoger, Linux, iOS 6.1 of hoger, Android 2.2 of hoger, Symbian

Pluspunten

Eenvoudig in gebruik

Geen configuratie nodig

Beschikbaar voor meerdere besturingssystemen en apparaten

Minpunten

Onmogelijk om binnenkomende data te weigeren

SCORE 9/10

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000