ID.nl logo
De zin en onzin van knutselen aan je computer
© PXimport
Zekerheid & gemak

De zin en onzin van knutselen aan je computer

Het is het ultieme nerdgevoel: je gloednieuwe computer opstarten en genieten van het feit dat je nog nooit eerder zo’n snelle computer had. Maar door de jaren heen begint je prachtige machine toch wat kuren te vertonen. Opstarten duurt wat langer, bij vlagen lijkt hij even stil te staan en recente games of je videobewerkingsprogramma werken toch niet zo soepel meer als voorheen. Tijd voor een grote beurt of een upgrade?

We horen vaak vragen als: “Kan deze oudere pc met een beetje extra geheugen nog een paar jaartjes mee?” of “Is het tijd de pc weer eens te defragmenteren?” Vragen die enkele jaren geleden heel relevant waren. Een gemiddelde thuiscomputer had zelden een overschot aan geheugen en fragmentatie van ouderwetse harde schijven had toen vaak een aanmerkelijke invloed op de prestaties. Ook het upgraden van de cpu verbeterde het functioneren van de pc vaak wel. De tijden zijn veranderd en de tuningtips en upgrades uit het verleden zijn vandaag de dag voor een groot deel niet meer van toepassing. Uiteraard rest dan de vraag: wat heeft nog wél zin? We splitsen het antwoord op in twee delen: software tunen en hardware upgraden. Wanneer je computer niet meer optimaal werkt, kun je beide delen overwegen. Beide lossen immers verschillende soorten problemen op.

Software ‘tunen’

De realiteit is dat moderne pc’s krachtig genoeg zijn geworden om aan de eisen van de meeste gebruikers te voldoen. Dan hebben we natuurlijk het niet over gamen op de allerhoogste instellingen of 4K-video’s bewerken, maar over de vele gebruikers die niet veel meer doen dan een beetje browsen op het web, wat mailtjes versturen of incidenteel een vakantiefoto verbeteren. Een goed onderhouden systeem van een paar jaar oud hoeft in die taken niet onder te doen voor een gloednieuwe machine. Bij de eerste stappen kijken we daarom vooral wat we met (gratis) software kunnen doen om je pc weer op te frissen.

Windows 10: beste en stabielste versie ooit

Geen enkele nieuwe Windows-versie werd direct echt warm onthaald, maar Windows 10 is inmiddels uitgegroeid tot (in onze ervaring) de beste en stabielste versie van Windows ooit. Als jouw machine nog op Windows 7 draait, dien je sowieso te upgraden, want je krijgt voor Windows 7 geen beveiligingsupdates meer. Maar ook voor Windows 8(.1)-gebruikers heeft deze overstap meer effect dan welke opschoonapplicatie dan ook. Gebruikers van echt antieke printers, scanners of andere apparatuur kunnen het best eerst controleren of die onder Windows 10 nog werken. Hoewel Microsoft de Windows 10-upgrade officieel niet langer gratis aanbiedt, blijkt je in de praktijk in negen van de tien gevallen de upgrade alsnog gewoon gratis te krijgen via de upgrade-assistent.

Overweeg ook om een volledig schone installatie uit te voeren. Geen enkele vorm van opschonen laat je pc weer zo lekker draaien als dit. Voordat je eraan begint, is het belangrijk eerst al je bestanden veilig te stellen, en ervoor zorgen dat je al je wachtwoorden bij de hand hebt. Je vindt een verse installatie van Windows 10 hier.

©PXimport

Echt tunen is passé?

Een nieuwe versie van Windows? Een schone installatie? Dat is toch geen tunen!? De realiteit is dat veel van de handige softwaretweaks waar je vroeger software voor in huis haalde inmiddels standaard zijn geworden. Waar je vroeger defragmentatiesoftware moest kopen voor je harde schijf, defragmenteert Windows 10 inmiddels zelfstandig. En bij ssd’s is dat niet nodig, defragmenteren werkt averechts bij deze schijven. Een ander bekend probleem waren vertragingen door zware antiviruspakketten en die toepassingen zijn met de komst van Windows Defender overbodig geworden voor de meeste gebruikers.

Handmatig applicaties verwijderen die je niet meer gebruikt, heeft enig nut, en applicaties zoals het gratis CCleaner kunnen nog een klein beetje helpen, maar vallen tegelijk tussen wal en schip. Ze bieden zelden genoeg winst om echt van resultaat te spreken, en hebben bij lange na niet de impact van een schone installatie. Het feit dat een Windows 10-herinstallatie vaak al binnen een half uurtje is afgerond, dat Windows de meeste drivers vanzelf weet te vinden, en dat een schone installatie ook eventuele hardnekkige spy- en malwareproblemen in één keer oplost, heeft de tuningsoftware ook geen goed gedaan. Dus ja, het echte software tunen is passé.

©PXimport

Hardware … tunen?

Hardware kun je nauwelijks tunen, in de meeste gevallen is vervangen je enige optie. Toch is het verstandig even je systeem open te trekken voordat je nieuwe spullen koopt. Want als zich daar door de jaren heen een flinke laag stof heeft opgebouwd, heeft dat wel degelijk gevolgen voor de prestaties. Een cpu-koeler die door stof in het koelblok de warmte niet af kan voeren, zorgt ervoor de cpu niet optimaal presteert. Voordat je lukraak onderdelen gaat vervangen, is het dus raadzaam even te checken of alle onderdelen goed kunnen ademen. Een flesje perslucht van een paar euro, of een (let op: olie- en vochtvrije) compressor kan wonderen verrichten. Een stofzuiger tegen je computeronderdelen aandrukken kan statische schokken en schade aan je componenten veroorzaken. Zorg er ook voor jezelf te ontladen voordat je de componenten aanraakt (bijvoorbeeld door de verwarming of andere aarde aan te raken) of gebruik een antistatisch bandje.

Overklokken

Sommige cpu’s en de meeste gpu’s kun je overklokken. Hiermee is het mogelijk om deze onderdelen wat sneller te maken. Enkele procenten is vaak geen probleem, maar afhankelijk van het onderdeel is tien procent of meer geen uitzondering. Overklokken vereist wel inhoudelijke kennis over deze onderdelen en een avontuurlijke instelling. Omdat ondeskundig gebruik van overkloktools tot schade kan leiden (plus een potentieel verval van garantie), is het niet verstandig dit te doen als je niet bereid bent jezelf goed in te lezen, en er enkele uren voor uit te trekken voordat je begint. Dit is dus vooral een tip voor de avonturier.

Hardware upgraden

Is je pc stofvrij, voorzien van een schone Windows-installatie en kom je nog prestaties tekort? Dan gaan we upgrades overwegen. We doorlopen de verschillende onderdelen om te bespreken in hoeverre ze (nog) het upgraden waard zijn. Als eerste is het raadzaam om te bepalen waar voor jouw systeem de beperking zit. Dit is eenvoudig te doen door rechts te klikken op de Taakbalk / Taakbeheer / Tabblad Prestaties. Open de game of applicatie waarmee je problemen ervaart en bekijk de grafieken en percentages van de processoractiviteit, het geheugen, de harde schijf en de videokaart. De zwakste schakel, de bottleneck, zit in het onderdeel dat frequent op 100 procent belasting zit; dat wil je upgraden. Avontuurlijk? Een uitgebreidere (gratis) applicatie om onderzoek te doen is de tool HWiNFO, maar de overvloed aan informatie kan overweldigend zijn.

©PXimport

De beste upgrade voor iedereen

Er is één upgrade die iedereen dient te overwegen ongeacht waar het probleem zich bevindt: een Solid State Drive, ook ssd genoemd. Heb je nog geen ssd? Dan profiteer je in alle situaties van deze upgrade, dus ook als je een weinig intensieve gebruiker bent. Deze schijven zijn vele malen sneller dan de mechanische harde schijven van vroeger, en zorgen ervoor dat je pc veel sneller start en veel sneller reageert op allerlei taken. Zorg er uiteraard wel voor dat je Windows op de ssd installeert.

Het openen van je webbrowser, je documenten of foto’s voelt met een ssd vliegensvlug aan, zelfs als je systeem enkele jaren oud is. En elk systeem dat nog het upgraden waard is, dus grofweg vanaf 2012, moet in staat zijn om een sata-ssd te gebruiken. Ssd’s met 256 GB of 512 GB ruimte bieden voldoende opslag voor de meeste gebruikers en kosten tegenwoordig nog maar enkele tientjes. Combineer een ssd met een schone installatie. Dit werkt beter dan het gebruik van migratietools en je pc vliegt als nooit tevoren.

©PXimport

De upgrade voor gamers: de videokaart

Hoewel de meeste hardware voor basistaken voldoet en aardig wat jaren meekan, gaat dat voor gamers vaak helaas niet op. Er wordt nog veel vooruitgang geboekt in de prestaties van videokaarten. Een videokaart van enkele jaren oud, zeker als het niet de duurste was, kan al moeite hebben met het spelen van de meest recente games. Merk je dat je games niet soepel lopen, je videokaart voor 100 procent wordt belast en de rest van je onderdelen niet? Dan is het tijd voor een nieuwe videokaart.

Welke videokaart je wilt hebben, is afhankelijk van je wensen en budget. Een algemeen advies is lastig te geven. Voor de beste videokaarten voor elke populaire monitorresolutie kun je hier kijken. Je cpu en geheugen spelen ook een rol hierbij en het risico bestaat dat je de bottleneck naar die componenten verlegt met je gpu-upgrade. In de regel gaat je game-ervaring er altijd op vooruit. Wij hebben de beste 1080p-videokaarten voor je getest.

©PXimport

De voeding upgraden

Een degelijke voeding gaat de levensduur van een complete pc mee, zelfs na een upgrade van andere onderdelen. Een voeding vervang je dus alleen als hij de geest geeft. Vervang je de videokaart door een krachtiger model, dan kan het wel zijn dat je een krachtigere voeding nodig hebt. Omdat de kwaliteit van de voeding gevolgen heeft voor de levensduur van alle onderdelen, is een A-kwaliteit voeding altijd het beste advies. Merken als Seasonic, Corsair, be quiet! en Cooler Master zijn daarin een goed uitgangspunt, maar enig onderzoek naar ervaringen voordat je er één aanschaft is raadzaam.

©PXimport

Is extra geheugen nog zinvol?

Geheugenuitbreiding, dé populaire upgrade uit het begin van deze eeuw, is tegenwoordig minder gangbaar. Door de jaren heen nam de geheugencapaciteit van nieuwe systemen sterk toe en het risico dat een gemiddelde gebruiker geheugen tekortkwam, werd alsmaar kleiner. Desondanks is het uitbreiden van je geheugen, als dat zwaar wordt belast, nog altijd een zeer nuttige upgrade. Werkgeheugen is spotgoedkoop, er zijn al 16GB-sets vanaf circa 50 euro, en in tegenstelling tot de ssd upgraden heeft het ook geen serieuze voeten in de aarde. Je zet je systeem uit, verwijdert je oude geheugenmodules en prikt de nieuwe erin. Vervolgens is het een kwestie van opstarten en gaan. Twee tips: let op of je ddr3- of ddr4-geheugen nodig hebt voor jouw systeem. Als je enige affiniteit met het bios hebt: activeer het XMP-profiel.

©PXimport

Andere upgrades zijn verleden tijd?

Helaas is het upgraden van de meeste andere componenten vandaag de dag niet zo nuttig meer. Meer-eisende gebruikers lopen met een ouder systeem simpelweg tegen de beperkingen van de cpu aan. Waar het upgraden van de cpu in het verleden weleens een flinke performance boost kon geven, is dat niet langer het geval. Vooral sinds 2017 zijn processors veel krachtiger geworden dankzij snellere, en vooral veel meer cores. Die processors werken alleen op recente moederborden met recent geheugen. De snellere processors die je nog wel voor oudere moederborden kunt kopen, kunnen simpelweg niet op tegen wat zelfs een instap-cpu anno 2020 aan prestaties levert.

Je kunt natuurlijk cpu, geheugen en moederbord in één keer vervangen. Wanneer je recent een videokaart en ssd hebt aangeschaft, kun je die dan ook zeker houden. Een nieuwe cpu met bijpassend moederbord en geheugen loopt qua kosten wel aardig op. Je zult waarschijnlijk ook je voeding willen vervangen. Het hergebruiken van een paar jaar oude voeding raden we niet aan. Ook ben je dan aan een nieuwe Windowslicentie toe. Eigenlijk spreken we dan al van een nieuwe computer.

©PXimport

Tot slot

Met het volwassen worden van de computer is het nut van zelf knutselen op sommige fronten logischerwijs afgenomen. Het vervangen van een onderdeel is vooral een ding voor gamers geworden, en aan de software kun je zelf weinig verbeteren buiten wat de software zelf al aan optimalisaties biedt. Mogelijk een teleurstelling voor de liefhebber van de goede oude knutseltijd, maar tegelijk is het weer positief dat je met alleen een schone Windows-installatie en een ssd al voldoende in handen hebt om een oude pc binnen korte tijd weer leven in te blazen. Knutselen is leuk; een enkele jaren oud systeem weer prima kunnen gebruiken, is leuker! Een fijne bijkomstigheid: laat dat nu net de enige twee zaken zijn die je in recente laptops ook nog kunt aanpassen.

▼ Volgende artikel
Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste
© Sutthisak
Huis

Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste

Heb je een klein gezin of zijn jij en je partner grote eters? Dan is de capaciteit van een instapmodel airfryer vaak niet genoeg. Je wilt een formaat waarin je genoeg friet of kip past voor drie borden, zonder alles in etappes te moeten bakken. Tegelijk hoeft het geen enorm apparaat te zijn dat je aanrecht domineert. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een airfryer voor drie personen zoekt.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een airfryer voor drie personen.

  • Waarom een airfryer een goede keus is
  • Waarop je moet letten bij een airfryer voor drie personen

Lees ook: Zo komt je eten superkrokant uit de airfryer

Hierom is een airfryer een goede keus

Een airfryer heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van zowel de traditionele friteuse als de oven. Dat weet je waarschijnlijk allang – ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit veel keukens. Maar voor de enkeling die het nog niet weet: een airfryer gebruikt hete lucht in plaats van olie om eten te garen. Daardoor zijn de gerechten minder vet en bevatten ze minder calorieën dan bij frituren. Tegelijk zorgt die circulerende lucht voor een knapperige textuur, waardoor veel mensen het net zo lekker of zelfs lekkerder vinden dan klassiek gefrituurd eten.

Vergeleken met een oven is een airfryer vaak net wat praktischer én zuiniger. Omdat hij compacter is, warmt hij sneller op en verbruikt hij minder energie. Ideaal als je snel een maaltijd of snack op tafel wilt zetten. Ook het schoonmaken gaat meestal een stuk makkelijker dan bij een oven of friteuse.

©narokzaad

Waar moet je op letten bij een airfryer voor drie personen?

Bij het kiezen van een airfryer voor drie personen let je vooral op de capaciteit, het vermogen en een paar slimme extra's. Voor een huishouden van drie is een inhoud van rond de 3 liter meestal precies goed. Daarmee bak je in één keer zo'n 600 gram diepvriesfriet of drie kipfilets – zonder dat je hoeft te stapelen of in rondes werkt.

Let ook op het vermogen. Kies bij voorkeur een model van minstens 1500 watt. Dat zorgt voor snelle opwarming en een goede luchtcirculatie, zodat alles gelijkmatig gaart. Extra's zoals een antiaanbaklaag, automatische uitschakeling en voorgeprogrammeerde programma's maken het gebruik net wat makkelijker. Kijk ook naar bijpassende accessoires waarmee je de mogelijkheden van je airfryer nog verder uitbreidt.

Mand of lade?

Airfryers zijn er grofweg in twee uitvoeringen: met een mand of met een uitschuifbare lade. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een lade is vaak net wat makkelijker in gebruik, zeker als je tussendoor wilt schudden of iets wilt toevoegen. Een mand daarentegen is vaak wat dieper, waardoor je iets meer kwijt kunt, maar het is lastiger om de inhoud gelijkmatig te garen als je te veel tegelijk bakt. Kijk dus niet alleen naar het aantal liters, maar ook naar de vorm en indeling van de binnenruimte.

Dubbele zones: handig of overdreven?

Voor drie personen is een airfryer met dubbele bakzone misschien niet per se nodig, maar het kan wel handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld friet en snacks tegelijk bakken, of kip en groenten apart houden. Sommige modellen hebben zelfs verschillende temperaturen per zone, wat handig is als je twee gerechten met verschillende bereidingstijden wilt combineren. Nadeel is dat deze airfryers vaak groter en duurder zijn. Gebruik je die tweede zone maar zelden, dan ben je waarschijnlijk beter af met een enkelvoudig model met iets meer inhoud.

Met deze punten in je achterhoofd vind je sneller een airfryer die past bij jullie eetmomenten. Een model dat niet te groot of duur is, maar wel genoeg aankan. Want eerlijk is eerlijk: niemand wil ruzie om die laatste kipnugget!

Ook interessant: Van airfryer-groentje naar airfryer-pro in 9 stappen

▼ Volgende artikel
Slimme tips om energie te besparen op je smartphone
Huis

Slimme tips om energie te besparen op je smartphone

Als er iets is waarmee je vaak onderweg bent, dan is het wel je telefoon en/of tablet. Uiteraard wil je voorkomen dat je zonder batterij komt te zitten. Hoe haal je het meeste én langste plezier uit de accu van je mobiele apparaten? Ontdek het met dit stappenplan.

In dit artikel laten we zien hoe je het energieverbruik van je smartphone en tablet kunt beperken:

  • Activeer de energiebesparingsmodus of spaarstand
  • Gebruik batterijbescherming om laden tot 80% te beperken
  • Schakel pushnotificaties en achtergrondverversing van apps uit
  • Beperk energieverslindende functies
  • Verlaag de schermhelderheid en verkort de time-out
  • Schakel Always On Display en snelle oplaadopties uit

Of koop een telefoon met een goede accuduur, zoals de Apple iPhone 16e.

In het artikel Laat je laptop langer leven kun je lezen over slimme manieren om het maximale uit de accu van je laptop te halen. Ook met je telefoon en tablet wil je uiteraard zo lang mogelijk kunnen doorwerken. Fabrikanten bedenken gelukkig steeds handigere instellingen om je daarbij te helpen. Denk aan een spaarstand die automatisch wordt geactiveerd bij een bepaald batterijniveau en energieslurpers op de achtergrond in hun verbruik beperkt.

Voor iPhone, iPad en Android

Dit artikel richt zich op de iPhone, iPad en Android-toestellen. De stappen zijn gebaseerd op iOS (en iPadOS) versie 18.2 en Android versie 14. Houd er rekening mee dat er verschillende Android-versies en launchers (gebruikersinterfaces) in omloop zijn. Dit betekent dat de aanwezigheid en locatie van genoemde functies sterk kunnen verschillen. Gebruik de zoekfunctie van Android om opties te vinden.

Energiebesparingsmodus

In iOS en iPadOS vinden we een energiebesparingsmodus. Die wordt actief zodra de batterij bijna leeg is. Je iPhone of iPad wordt automatisch op een energiedieet gezet. Activiteiten op de achtergrond, zoals het downloaden van bestanden of het downloaden van e-mail, worden teruggeschroefd. Deze activiteiten worden hervat zodra de batterij een niveau van 80 procent heeft bereikt. Wil je dat de activiteiten eerder worden hersteld? Schakel dan de energiebesparingsmodus uit.

Hoe zet je de energiebesparingsmodus aan? In het instellingenvenster tik je op de optie Batterij. Je zet de schuif op Aan bij Energiebesparingsmodus. Wil je snel toegang tot de modus, dan voeg je deze toe aan het bedieningsvenster waar je ook andere opties vindt, zoals het volume en de schermhelderheid. Je opent dit onderdeel door vanaf de rechterbovenhoek van het scherm omlaag te vegen. Open het bedieningsvenster en tik op een leeg gedeelte totdat de bewerkingsmodus is geactiveerd. Tik op Voeg een regelaar toe en kies bij Diensten voor Energiebesparingsmodus.

Voeg de energiebesparingsmodus toe aan het bedieningsvenster van je iPhone of iPad.

Spaarstand

Hoe zit het met de slimme spaarstand op een Android-toestel? Open hiervoor het Android-instellingenvenster en kies voor de optie Batterij. Activeer vervolgens Spaarstand. Je hoeft overigens geen genoegen te nemen met de standaardinstellingen. Tik op Spaarstand om te zien welke acties er mogelijk zijn. Standaard beperkt de spaarstand het netwerkgebruik op de achtergrond en worden locatiefuncties geminimaliseerd. Heb je een telefoon met een geavanceerd scherm, dan wordt er teruggeschakeld naar 60 Hz. Een functie zoals Super HDR wordt daarbij uitgeschakeld.

Je kunt met de spaarstand nog meer optimalisaties uitvoeren. Deze vind je bij Opties energiebesparing. Wil je het scherm volledig uitschakelen, dan activeer je de optie Always On Display uitschakelen. Je kunt ook de snelheid van de processor terugdraaien en daarmee energie besparen: kies voor CPU-snelheid beperken tot 70%. Daarnaast kun je nog kiezen voor Helderheid verminderen met 10%. Ook dat zorgt ervoor dat je langer met je batterij doet.

Tot slot is er de functie Apps beperken en Startscherm. Deze staat standaard uitgeschakeld. Als je deze functie aanzet, wordt nagenoeg alle achtergrondactiviteit uitgeschakeld en een donker thema ingeschakeld. Je kunt de spaarstand snel activeren via het onderdeel Snelle instellingen, dat verschijnt bij een veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.

De spaarstand van Android beperkt onder meer de activiteiten op de achtergrond.

Bescherm je batterij

Afgezien van specifieke batterijmodellen zijn de meeste experts het erover eens: je zorgt het beste voor de batterij van je telefoon en tablet als je het niveau tussen de 20 procent en 80 procent probeert te houden. Het volledig ontladen van een accu komt de levensduur niet ten goede, maar het dagelijks volledig opladen van de accu ook niet.

Afhankelijk van het toestel biedt Android batterijbescherming. Hierbij wordt de batterij automatisch tot maximaal 80 procent opgeladen. In het instellingenvenster activeer je de optie Batterijbescherming (in de sectie Batterij). Je kunt de optie nog verder naar je hand zetten. Tik erop om het detailscherm te openen. Kies voor Basis om de batterij op te laden tot 100 procent en het opladen daarna te stoppen. Zodra het batterijniveau 95 procent bereikt, begint het opladen opnieuw. Kies Maximum om het opladen automatisch te stoppen bij een percentage van 80 procent. Voor meer flexibiliteit kies je voor Aanpasbaar. Hierbij wordt de modus Maximum gebruikt tijdens de nachtelijke uren en wordt vlak voor het wakker worden overgeschakeld naar de Basis-modus. Android bepaalt op basis van je gebruik wanneer de overschakeling plaatsvindt.

Ook Apples apparaten hebben een ingebouwde batterijbescherming. Om de optie te activeren, kies je vanaf iPhone 15 achtereenvolgens voor Instellingen / Batterij en Opladen.

De energiebesparingsmodus activeert zodra de batterij bijna leeg is.

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voorziet je smartphone of tablet snel van wat energie

Grafieken

Wil je zien hoe de batterij zich gedurende de dag gedraagt? Bij Android vind je in de sectie Batterij een grafiek die het huidige batterijniveau aangeeft. Ook zie je hier de geschatte levensduur van de batterij, wanneer de batterij oplaadt en of deze in de spaarstand is geschakeld. Tik op Vandaag en kies voor Sinds laatste keer opladen om de geschiedenis sinds de laatste oplaadsessie te zien. Het overzicht onder de grafiek toont je het energieverbruik per app.

Tik op een app om de details te bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel minuten de app gebruik heeft gemaakt van de accu en draadloze verbindingen, maar ook hoelang het op de achtergrond actief is geweest. Via het detailvenster kun je de app limiteren op de achtergrond, een optie waarover je verderop leest bij de paragraaf ‘Achtergrondgebruik’.

Bij een iPhone en iPad worden de batterijprestaties ook in een grafiek getoond. Tik in het instellingenvenster op Batterij om de grafiek te zien. Schakel tussen Afgelopen 24 uur en Afgelopen 10 dagen om de informatie te bekijken. Onder de grafiek vind je een lijst met het batterijgebruik per app. Tik op een app om te zien hoelang de app wordt gebruikt en of dat op het scherm of op de achtergrond plaatsvindt.

Je kunt zien hoe de batterij zich de afgelopen periode heeft gedragen.

Zuinig op je batterij

Ondersteunt je Android-telefoon snel opladen of snel draadloos opladen, maar maak je hiervan liever geen gebruik? Afhankelijk van het type toestel kun je deze oplaadmodi verbieden. In de sectie Batterij tik je op Oplaadinstellingen. Schakel de opties uit via Snel opladen en Snel draadloos opladen.

In hetzelfde scherm vind je ook de optie Oplaadinformatie weergeven. Die toont de geschatte laadtijd en laadmodus zodra je de stekker aansluit. Schakel de optie uit als je hieraan geen behoefte hebt.

Pushnotificaties

Pushberichten van apps zorgen ervoor dat je telefoonscherm wordt geactiveerd en energie verbruikt. Beperk het aantal apps dat pushnotificaties kan geven. In het instellingenvenster van Android kies je voor Meldingen / App-meldingen. Tik op de knop met de drie puntjes rechts bovenin en kies Systeem-apps weergeven. De lijst is nu compleet. Zet de schuif op Uit bij de apps die geen meldingen mogen sturen.

Gebruik je een iPhone of iPad? Tik dan in het instellingenmenu op Meldingen. In de sectie Meldingsstijl zie je alle apps. Tik op een app en zet de schuif op Uit bij Sta meldingen toe. Dit herhaal je bij alle apps die je geen bericht meer mogen sturen.

Zorg voor meer controle over het aantal pushberichten dat je telefoon activeert.

Op zwart

Het scherm behoort tot de grootste energieverslinders van mobiele apparaten. Niet erg natuurlijk, maar we zorgen er wel voor dat het scherm niet langer is ingeschakeld dan strikt noodzakelijk. Voor iPhone en iPad maak je hiervoor gebruik van de functie Automatisch slot. Hiermee wordt je apparaat automatisch vergrendeld nadat je het hebt gebruikt, het scherm schakelt dus automatisch uit.

In het instellingenvenster kies je voor Scherm en helderheid / Automatisch slot. Kies de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten. In Android kies je in het instellingenscherm voor Display / Time-out scherm. Hier kun je het scherm al na 15 seconden uitschakelen. Bij sommige Android-toestellen, waaronder die van Samsung, vind je ook de optie Scherm aan tijdens weergeven. Hiermee voorkom je dat het scherm wordt uitgeschakeld, terwijl je ernaar kijkt. De telefoon maakt hiervoor slim gebruik van de camera aan de voorzijde.

Het automatisch slot van iOS en iPadOS schakelt het scherm automatisch uit wanneer je apparaat inactief is.

Snelle bespaartips

Je kunt nog veel meer energie besparen. We geven je nog drie tips. De eerste: Maak bij voorkeur gebruik van wifi. Daarmee verbruikt je apparaat minder energie dan bij een mobiele dataverbinding. De tweede: Schakel de vliegtuigmodus in om tijdelijk alle energieslurpers te pauzeren. En de laatste: Kies op een telefoon met een amoledscherm voor de donkere modus, waarin dus veel zwart voorkomt.

Helderheid

Hoe feller het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Voor meer controle hierover schakel je de automatische helderheid uit. Voor iPhone of iPad kies je in het instellingenscherm voor Toegankelijkheid / Weergave en tekstgrootte. Schakel de optie uit Pas automatisch aan.

Maak je gebruik van een Android-toestel? Open het onderdeel Snelle instellingen (door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen). Tik op de drie puntjes naast de helderheidsbalk en schakel de functie uit Aanpasbare helderheid.

Alle details

Benieuwd naar de status en het type batterij dat je Android-toestel gebruikt? Onder Batterij tik je op Batterijgegevens. Hier zie je de batterijstatus, het batterijniveau en de capaciteit van het model.

Appsverbruik Android

In Android kun je de batterij slim sparen door het energieverbruik van apps aan banden te leggen. Hierbij kun je apps die je niet gebruikt automatisch in een sluimerstand zetten. Ga naar Batterij en tik op Limieten achtergrondverbruik. Kies vervolgens voor Ongebruikte apps laten sluimeren. Je kunt eventueel aangeven voor welke apps die niet moet gelden. Tik hiervoor op Nooit autom. sluimerende apps en voeg de apps toe via het plusteken rechtsboven. Via Sluimerende apps zie je een overzicht van apps die momenteel in de sluimerstand staan.

Android kent ook de modus Ultieme sluimerstand. Daarmee worden de apps nooit op de achtergrond uitgevoerd. Ze krijgen ook geen updates of meldingen, ze zijn alleen actief als je de app opent. Benieuwd om welke apps het gaat? Tik voor een overzicht op Apps in ultieme sluimerstand. Via het plusteken rechtsboven voeg je daar apps aan toe. Wil je controleren welke apps mogelijk in aanmerking komen voor de ultieme sluimerstand, dan kun je tikken op Controleren.

Ongebruikte apps kun je binnen Android laten sluimeren.

Appcontrole iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je eveneens controle uitoefenen op het gedrag van apps op de achtergrond. Zo kunnen apps standaard op de achtergrond hun inhoud verversen, zoals e-mail, nieuwe weersvoorspellingen en andere gegevens. Hoe minder dit gebeurt, hoe langer de accu meegaat.

In het instellingenscherm tik je op Algemeen / Ververs op achtergrond. Wil je dat er niets meer op de achtergrond wordt ververst, tik op Ververs op achtergrond en kies Uit. In dezelfde sectie kun je kiezen om het verversen alleen maar toe te staan op een draadloos netwerk (kies Wifi) en zo het minder zuinige mobiele netwerk te omzeilen. Je kunt ook minder rigoureus te werk gaan en specifiek aangeven welke apps alsnog hun data mogen verversen. Zet de schuifjes op Uit bij de apps die niet op de achtergrond mogen verversen.

Bepaal of apps op je iPhone of iPad hun data op de achtergrond mogen verversen.

Widgets

Een kritische blik op je widgets helpt je ook met het verder in toom houden van het energieverbruik. Widgets halen namelijk op de achtergrondinformatie op en zijn zo voortdurend actief. Verwijder de widgets die je niet nodig hebt. In iOS tik je op de widget en houd je deze ingedrukt. Kies hierna voor Verwijder widget en bevestig via Verwijder. Voor Android: tik op de widget en houd deze ingedrukt. Kies vervolgens voor Wissen.

Dynamische achtergronden

Bewegende (dynamische) achtergronden zijn een tijdje leuk, maar ze kunnen aardig wat energie kosten. Maak je gebruik van zulke achtergronden, overweeg dan om ze uit te schakelen. Een vaste achtergrond is de vriendelijkste optie voor je accu.

Op de iPhone of iPad open je het instellingenvenster en kies je Achtergrond. Tik op Voeg nieuwe achtergrond toe. Selecteer een statische achtergrond in plaats van een dynamische versie. Maak je gebruik van een dynamisch vergrendelingsscherm, overweeg dan ook om dit scherm naar een statisch scherm te veranderen.

Gebruik je Android? In het instellingenvenster kies je voor Achtergrond en stijl / Achtergronden wijzigen. Vermijd ook hier het gebruik van dynamische elementen.

Kies bij voorkeur voor een energievriendelijke achtergrond.

Watch on YouTube