Dit zijn de nieuwe privacy-instellingen van Windows 10

© PXimport

Dit zijn de nieuwe privacy-instellingen van Windows 10

Geplaatst: 7 maart 2018 - 11:54

Aangepast: 24 november 2022 - 13:03

Mark Gamble

De nieuwe versie van Windows 10 - Redstone 4-update - staat al weer bijna op het punt te verschijnen. Microsoft heeft hierbij de veelbesproken privacy-opties flink gewijzigd. Hier lees je wat er straks allemaal voor je verandert.

Het begint al bij een (schone) installatie van de nieuwste versie van Windows 10. Voorheen werden alle opties omtrent privacy en het delen van gegevens in een enkel scherm getoond, maar vanaf de Redstone 4-update worden extra vragen gesteld, die allemaal in een apart scherm verschijnen. Het voordeel is dat je nu veel duidelijker kunt zien wat je wel en niet moet toestaan, maar de keerzijde is dat de installatie van Windows 10 wel langer duurt.

© CIDimport

In totaal worden maar liefst zeven nieuwe privacy-schermen weergegeven tijdens de installatie. Opvallend is ook dat vrijwel alle opties geselecteerd zijn in het 'nadeel' van de gebruiker, ofwel alle opties waarbij gegevens naar Microsoft verstuurd kunnen worden, staan standaard ingesteld op 'Ja'.

Nieuwe viever

Nieuw in de Redstone 4-update is ook de mogelijkheid om te kunnen zien welke gegevens Windows 10 eigenlijk van je verzamelt. Dankzij de Windows Diagnostic Data Viewer kun je die gegevens bekijken, zelfs in de huidige versie van Windows 10. Die gegevens zijn echter niet direct eenvoudig te begrijpen en bovendien kun je die data ook niet wijzigen. Bovendien kost de opslag en het genereren van de gegevens nog eens 1 GB extra schijfruimte. De gegevens worden versleuteld verstuurd naar de server van Microsoft, maar je kunt ze in de viewer dus onversleuteld bekijken.

© PXimport

Beter onderscheid

Ook bij de algemene privacy-opties heeft Microsoft wat wijzigingen doorgevoerd. In plaats van dat alle opties onder elkaar staan, worden ze straks gecategoriseerd weergegeven, zoals Windows-machtigingen, App-machtigingen en Bestandsbeheer. Voorheen werden apps van Windows 10 geschaard onder de afzonderlijke opties, maar nu worden ze bij App-machtigingen weergegeven.

© PXimport

Goede stappen?

Microsoft probeert de gebruiker wat meer de controle gegeven over welke data allemaal wordt verzameld, maar het compleet uitschakelen van data-vergaring blijft straks in de Redstone 4-update nog steeds onmogelijk.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000