Dit kun je verwachten van de nieuwe Windows 21H2-update

© PXimport

Dit kun je verwachten van de nieuwe Windows 21H2-update

Geplaatst: 4 februari 2021 - 04:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:46

Justin Doornekamp

Windows 10-gebruikers die zich hebben ingeschreven om nieuwe versies van het besturingssysteem van Microsoft te testen, hebben recent een melding gekregen dat er een nieuwe update voor hen klaarstaat. Microsoft voerde enkele grote verbeteringen door in een handjevol bekende functies binnen Windows 10. 

Techwebsite Windows Latest meldt dat de nieuwe versie van Windows, met de codenaam 21301, onderdeel wordt van een grote Windows 10-update die gepland staat voor later in het jaar. Mogelijk gaat het om de 21H2 update. 

Zwevend startmenu

Als onderdeel van de update, lijkt Microsoft wat aanpassingen te hebben doorgevoerd aan de menu’s die je krijgt als je met je rechtermuisknop op een app drukt in de taakbalk. Normaal zie je dan enkele opties als Venster sluiten of Aan de taakbalk vastmaken, naast enkele app-specifieke opties zoals recent geopende bestanden of recent afgespeelde liedjes. Het lijkt erop dat Microsoft wat meer opties zal toevoegen aan deze menu’s, waaronder de mogelijkheid om direct naar de bestandslocatie van een app te gaan in de Verkenner. Bovendien kan het nu soms een tijdje duren voordat het menu daadwerkelijk verschijnt: dat moet in de nieuwe update verleden tijd zijn.

Verder wordt het startmenu aangepakt en is het waarschijnlijk niet langer meer onderdeel van de taakbalk, maar zweeft het startmenu daar iets boven. Verwacht in het zwevende startmenu eveneens een vernieuwde zoekbalk en een nieuwe widget met nieuws en interesses. 

Toetsenbord

Ook gaat de vormgeving van het digitale toetsenbord op de schop, hetgeen je vooral zal merken als je een tablet hebt of een 2-in-1 Windows-laptop. Voor deze gebruikers komen er overigens ook nieuwe gebaren, waardoor je onder meer nog gemakkelijker vensters kunt minimaliseren. Verder wordt de spellingscheck onder handen genomen, evenals de optie automatisch invullen.     

Accu

Uit veel andere details wordt eveneens duidelijk dat de nadruk van de volgende update komt te liggen op een nieuwe vormgeving. Onder meer de app Alarmen en klok krijgt een nieuw ontwerp, net als veel andere apps die door Microsoft zelf werden ontworpen.

Maar de 21H2-update zal niet alleen puur cosmetisch zijn. Zo komt er ook een handige accufunctie die je aan de hand van een grafiek een duidelijker beeld moet geven van welke apps veel energie verbruiken. Vermoedelijk zal Microsoft je ook wat tools gaan bieden om te voorkomen dat je accu snel leegloopt, maar hierover is verder nog niet veel bekend.

Ook heeft Microsoft nog niet bevestigd wanneer de update precies komt. Techwebsite WindowsCentral speculeert dat dit op 10 oktober kan zijn, maar daarover moet later meer duidelijkheid komen. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000