© PXimport

De terugkeer van de laptops

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 1 februari 2019 - 15:49

Aangepast: 14 december 2022 - 13:32

Justin Doornekamp

Het lijkt alsof fabrikanten steeds meer werk maken van nieuwe laptops. De RTX-gpu's van Nvidia blazen laptops nieuw leven in, maar dat is niet de enige reden voor de stroom aan laptopaankondigingen.

Bezoekers van CES konden vorige maand kennis maken met minstens een veertigtal nieuwe laptops en nog eens zoveel gamelaptops. Dat wordt voor consumenten heel wat keuzestress als deze op de markt komen.

Nog geen drie jaar geleden was de heersende gedachte dat de tablet uiteindelijk de laptop en pc zou vervangen, maar met deze explosie aan nieuwe laptopaankondigingen lijkt dit toch niet het geval te zijn. Waar komt de ommekeer vandaan? Wat voedt de terugkeer van de laptop?

Drie factoren

Volgens Microsoft spelen drie factoren een rol, namelijk de innovatie in silicium computerchips, ontwikkelingen op grafisch vlak en Windows 10. Om met het laatste te beginnen: steeds meer mensen stappen over op het meest recente besturingssysteem van Microsoft. Allereerst hebben consumenten geen keuze: Windows 10 is al jaren de enige Windowsversie die Microsoft aanbiedt. Het bedrijf zal volgend jaar, op 14 januari, namelijk geen ondersteuning meer bieden aan Windows 7. Het besturingssysteem krijgt dan geen (gratis) veiligheidsupdates en nieuwe functionaliteiten meer, waardoor er op termijn serieuze veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan. Dit zal ertoe leiden dat meer mensen (al dan niet noodgedwongen) overstappen op Windows 10.

Bovendien worden apparaten bij elke generatie silicium computerchips, dunner en gaan accu's langer mee, aldus Microsoft. In vergelijking met Windows 7-computers van zes of zeven jaar geleden, laten de huidige apparaten hierdoor een gigantische sprong vooruit zien.

Volgens Microsoft is de steun voor Windows 7 nu nog enorm groot, waardoor een gefaseerde overstap naar Windows 10 onder consumenten en bedrijven straks een flinke boost zal geven aan de pc- en laptopmarkt. Daarnaast is het sentiment op de pc- en laptopmarkt gewoonweg verbeterd, aldus Microsoft.

Steeds meer gebruikers zullen dus inzien dat hun Windows 7-laptop of -pc gedateerd raakt. Dit besef komt er langzaam: sinds kort is Windows 10 eindelijk populairder dan Windows 7.

Computerfabrikanten lijken nu al op het moment in te spelen door het aanbod laptops en computers uit te breiden. Microsoft trof zelf ook al de nodige voorbereidingen door de samenwerking met laptopbouwers te intensifiëren. En dus is het niet verrassend dat bezoekers van CES kennis konden maken met heel veel nieuwe laptops en computers.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000