CC of BCC: Zo verberg je e-mailontvangers in Gmail

CC of BCC: Zo verberg je e-mailontvangers in Gmail

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 28 juli 2022 - 06:49

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Dirk Schoofs

Net als bij iedere e-maildienst en -provider kun je in Gmail via CC of BCC kopieën van je e-mail versturen, zowel je met je computer als met je mobieltje. De meeste mensen kennen deze functies, toch zijn er enkele dingen waar je moet aan denken.

Beide functies CCen BCC zorgen ervoor dat je een kopie van je e-mail verstuurt naar iemand anders dan de primaire ontvanger. CC staat voor carbon copy, een verwijzing naar het ouderwetse carbonpapier. Je stuurt bijvoorbeeld een e-mail naar een stagiair op kantoor en je zet je baas in CC, zodat die ook op de hoogte is van je mailbericht. Hierdoor ziet de stagiair dat je baas een kopie heeft ontvangen. 

Ook eventuele andere ontvangers in de CC-lijst zijn niet voor elkaar verborgen. In de webversie van Gmail begin je een nieuwe e-mail door op Opstellen te klikken in de linkerbovenhoek. Daarna klik je in het venster Nieuw bericht naast het veld Aan op CC

Een probleem met het gebruik van de CC-regel is dat men soms te gemakkelijk op Allen beantwoorden klikt in plaats van op Beantwoorden. Hierdoor vertrekt je reactie naar iedereen, waarna anderen op dezelfde manier reageren. Zo creëer je kettingmail.

BCC

Naast de knop CC vind je BCC. BCC staat voor blind carbon copy. Hierdoor ziet de primaire ontvanger niet dat je een kopie naar iemand anders verstuurt. In de mobiele versie van Gmail vind je de CC- en BCC-knoppen in het venster van Opstellen naast het veld Aan

In het voorbeeld van hiervoor heeft de stagiair geen idee dat je baas (de tweede ontvanger) een BCC-kopie heeft ontvangen. Wanneer de stagiair jouw e-mail beantwoordt, ontvangt je baas zijn reactie niet, omdat het e-mailprogramma van de stagiair de mailadressen in het BCC-veld niet kan zien.

Adressen van bestemmelingen verbergen

BCC kan tot wantrouwen leiden. Wanneer je baas per ongeluk op Allen beantwoorden klikt, in plaats van op de knop Beantwoorden, dan ontdekt de stagiair dat jouw bericht ook stiekem naar je baas is vertrokken. Toch is BCC een heel handig hulpmiddel. Op deze manier verberg je de e-mailadressen van andere ontvangers en voorkom je kettingreacties.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000