Toegang tot Gmail verloren? Zo krijg je (mogelijk) toegang
Heel vaak is een mailaccount, zoals Gmail, een centrale plek waar allerlei andere accounts aan gekoppeld worden. Wanneer je dus de toegang verliest, dan is dat in heel veel gevallen rampzalig. Helemaal als je op dagelijkse basis afhankelijk bent van zo’n dienst. In dit artikel leggen we uit hoe je toegang krijgt tot je Gmail-account wanneer er iets gebeurt.
Over het algemeen is het een fantastische tip om geregeld het wachtwoord van je mailaccount aan te passen (of welk online profiel dan ook). Daar komt in het geval van Gmail nog een mooie bijkomstigheid bij. Middels het oude wachtwoord kan de maildienst je identiteit verifiëren. Wanneer je je huidige wachtwoord kwijt bent, dan krijg je toegang door je oude wachtwoord in te vullen wanneer je bezig bent met de herstelmogelijkheden.
Je kunt oude wachtwoorden opschrijven op een briefje en veilig wegstoppen of je gebruikt hiervoor ook een wachtwoordmanager (die je dan handmatig verandert). Maar als je een wachtwoordmanager gebruikt, dan heb je als het goed is ook je nieuwe wachtwoord (automatisch) aangepast. Hoe dan ook: verander vaak je wachtwoord en maak gebruik van een wachtwoordenmanager, aangezien dat het online leven een stuk gemakkelijker maakt.
Gmail wil weten dat jij het bent
Wanneer je via een omweg in je eigen Gmail-account wil komen, dan wil de dienst natuurlijk zeker weten dat jij bent wie je zegt dat je bent. Deze optie is er voor de mensen die problemen met inloggen voor willen zijn. Via je accountopties kun je namelijk middelen opgeven waarmee de dienst je identiteit kan verifiëren. Onder het kopje Beveiliging (links in het menu) scrol je door totdat je de tekst Manieren waarop we kunnen controleren dat jij het bent ziet staan.
©PXimport
Hieronder kun je gegevens opgeven waarmee Google je identiteit kan controleren. Je kunt een telefoonnummer en een alternatief e-mailadres opgeven. Tik op één van de twee opties, log nog een keertje in en vul de gegevens aan. Sla ze nu op. Mocht je je account willen herstellen, dan kun je dat in het vervolg simpelweg via je telefoonnummer of dat ingevulde e-mailadres doen.
En als alle hoop verloren is…
Je kunt daarnaast altijd een poging wagen je account te herstellen via de daarvoor bestemde pagina. Wanneer je via die pagina probeert in te loggen, dan moet je een aantal stappen doorlopen. In dit geval krijg je bijvoorbeeld een code via je je telefoon of het alternatieve e-mailadres, maar het kan ook zijn dat je je oude beveiligingsvraag voorbij ziet komen. Tot slot is er nog een andere pagina die je verder kan helpen door het beantwoorden van een aantal vragen.
Mocht je helemaal geen toegang meer krijgen tot je account, zorg er dan voor dat je regelmatig een back-up van al je Google-gegevens maakt. Via Google Takeout kun je veel gegevens offline beschikbaar maken. Je Gmail-mails en -bestanden worden opgeslagen in een mbox-type, dat je vervolgens kunt uploaden naar een nieuw e-mailaccount (waaronder Gmail).