Bewaak je pc met een webcam of ip-camera

© PXimport

Bewaak je pc met een webcam of ip-camera

Geplaatst: 19 april 2018 - 04:50

Aangepast: 14 december 2022 - 11:33

Redactie ID.nl

Wie een woning wil bewaken, hoeft niet meteen te investeren in een peperduur videobewakingssysteem. Met een goedkope ip-camera of webcam en het gratis programma iSpy bewaak je je pc ook heel simpel. Houd voortaan op de computer eenvoudig een oogje in het zeil!

Tip 01: Installatie

Voordat je met iSpy aan de slag gaat, is het verstandig om de camera alvast op je computer of thuisnetwerk aan te sluiten. In het geval van een ip-camera prik je een ethernetkabel achterin de behuizing of je meldt het apparaat aan op wifi. Doorloop verder de configuratie-instellingen. Bij recente producten gaat dat meestal via een mobiele app. Een externe webcam sluit je via usb op de computer aan. Indien nodig installeer je hiervoor nog een stuurprogramma. Een groot voordeel van iSpy is dat het met praktisch alle camera’s overweg kan. Het Engelstalige programma is alleen beschikbaar voor Windows. Surf hiernaartoe en klik op Download iSpy. Afhankelijk van je computer maak je een keuze tussen een 32bit- of 64bit-versie van deze freeware. Pak het gedownloade zip-bestand uit en dubbelklik op iSpySetup.exe om de installatie te starten. Door het selectiehokje aan te vinken, ga je akkoord met de voorwaarden. Bevestig met Install en klik na even wachten op Launch om iSpy te openen.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Webcam toevoegen

Zodra je iSpy voor de eerste keer opent, verschijnt er een Engelstalig introductievenster. Lees de informatie door en klik het met OK weg. Je gaat nu eerst een camera aan het programma toevoegen. In het geval van een webcam navigeer je naar Add / Local Camera. Achter Video Device staat de naam van de webcam vermeld. Kies bij Video Resolution de gewenste resolutie. Hoe hoger deze waarde, hoe duidelijker de videobeelden. Houd er wel rekening mee dat scherpe beelden meer opslagcapaciteit vergen. Dat is van belang wanneer je verderop in dit artikel de bewakingsbeelden gaat opnemen. Zorg bij een hoge resolutie dus voor voldoende opslagcapaciteit op de pc. Klik tot slot op OK.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: Ip-camera toevoegen

Het toevoegen van een ip-camera is iets lastiger vergeleken met het aanmelden van een webcam. Gelukkig heeft iSpy een uitgebreide database met nagenoeg alle verkrijgbare ip-camera’s. Een voordeel, want je hoeft hierdoor niet allerlei instellingen handmatig op te geven. Ga naar Add / IP Camera With Wizard en typ achter Make het cameramerk, bijvoorbeeld D-Link, Foscam of Edimax. Tijdens het typen verschijnt er een lijstje met cameramodellen. Selecteer het juiste product en klik op Next. Vul daarna de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Als je het wachtwoord nooit hebt gewijzigd, vind je de inloggegevens meestal in de handleiding of op de achterkant van de camera. Overigens is het wel veiliger om zelf nieuwe inloggegevens in de camera in te stellen.

Via Next klik je op Scan Local Network. Alle ip-adressen van apparaten binnen je thuisnetwerk verschijnen in beeld. Je wijst het ip-adres van je camera aan en kiest daarna voor Next. Weet je het ip-adres niet, lees dan eerst het kader ‘Ip-adres achterhalen’. Klik op Ja om een overzicht met adressen van de beschikbare videostreams op te vragen. In de meeste gevallen selecteer je de mjpeg-videostream, waarna je klikt op Next.

Media has no description

© PXimport

iSpy heeft een database met nagenoeg alle verkrijgbare ip-camera’s

-

Ip-adres achterhalen

Tip 04: Camera roteren

Nadat je een webcam of ip-camera hebt toegevoegd, verschijnt er direct een instellingenvenster in beeld. Die moet je volledig doorlopen om het bewakingssysteem correct te configureren. Is dit instellingenvenster onzichtbaar, maar heb je wel beeld? Klik dan met de rechtermuisknop op het videokader en kies voor Edit. Zeker wanneer je meerdere camera’s aan iSpy toevoegt, is het handig om ieder apparaat een eigen naam te geven. Vul bij Name dan ook een logische naam in, bijvoorbeeld tuin of garage. Vaak is het noodzakelijk om het camerabeeld te roteren, bijvoorbeeld wanneer het apparaat aan een muur- of plafondbeugel is bevestigd. Kies in het uitrolmenu achter Transform bijvoorbeeld voor Rotate 180 Flip wanneer je het beeld 180 graden wilt draaien. Tot slot is het verstandig om de verversingssnelheid tijdens opnamen te verhogen. Vul achter When Recording bijvoorbeeld een waarde in van 30.00 om vloeiende videobeelden vast te leggen. Klik op Next.

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Bewegingsdetectie

Je komt nu op het tabblad om bewegingsdetectie te configureren. Deze functie is standaard al actief. Zodra iSpy namelijk beweging constateert, kleurt de rand van het videokader rood en is er rechtsboven een opname-pictogram te zien. Je stelt naar eigen wens nog wat zaken in. De freeware ondersteunt verschillende detectieopties. Laat je deze instelling op Two Frames staan, dan vergelijkt iSpy continu de laatste twee frames met elkaar. Zodra het programma afwijkingen constateert, start de opname direct. Deze detectieoptie werkt prima, dus je hoeft hier niets te wijzigen. Via de schuifregelaar onder Trigger Range stel je de gevoeligheid van de bewegingsdetectie in. Begint de opname al wanneer er een blaadje uit een boom valt? Het is in dat geval beter om het linkerschuifje iets naar rechts te bewegen. Bij het onderdeel Detection Zones bekijk je een voorbeeldweergave van de camera. Eventueel laat je iSpy alleen op een specifiek deel van het videobeeld naar beweging speuren. Trek met de muis een rechthoek over het gedeelte dat je wilt controleren. Klik op Next.

Media has no description

© PXimport

Laat iSpy op een specifiek deel van het videobeeld naar beweging speuren

-

Tip 06: Alerts

Zodra iSpy beweging constateert, kan het programma je eventueel alarmeren. Vink zo nodig bovenaan de opties Alerts Enabled en Messaging aan. Bij Mode zorg je dat de optie Movement is geselecteerd. Klik onderaan op Select Action. Zoals je ziet, zijn er diverse mogelijkheden om een alert te ontvangen. Kies voor Play Sound wanneer iSpy bij bewegingsdetectie een geluidsfragment op je computer moet afspelen. Je bevestigt deze keuze met Add en selecteert een wav-bestand op de harde schijf. Klik daarna op OK om dit alerttype te activeren. Je kunt er ook voor kiezen om bij beweging een specifiek bestand op te starten of een website te openen. Voor het ontvangen van een e-mail of sms-bericht is er een betaald iSpy Connect-account vereist, dus deze functies kun je niet zomaar activeren. Klik op Next.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: Opname-instellingen

Op het tabblad Recording pas je de opname-instellingen naar eigen wens aan. Belangrijk is dat onder Recording Mode de optie Record on Movement Detection is ingeschakeld. Verder stel je bij Max. Record Time eventueel in hoeveel seconden een opname maximaal mag duren. Op die manier voorkom je dat iSpy loodzware videobestanden opslaat. Geef bij Quality met de schuifregelaar de gewenste videokwaliteit aan. Bij Profile kun je het videoformaat zo nodig aanpassen. De standaardinstelling (H264 MP4) biedt overigens een prima videokwaliteit. Bij het onderdeel Timelapse Recording kun je verder nog video-opnamen op basis van tijdsintervallen maken, al is deze functie voor bewakingsdoeleinden niet zo interessant.

Tip 08: Overige opties

In de resterende tabbladen van het instellingenvenster pas je nog enkele opties aan. Bij gebruik van een zogeheten pan & tilt-camera is het tabblad PZT erg nuttig. Hiermee wijzig je de camerahoek op afstand door de pijltjestoetsen te gebruiken. Verder gebruik je de vergrootglazen om in en uit te zoomen. Ga naar het tabblad Scheduling wanneer je volgens een vast tijdschema wilt opnemen. Via Add selecteer je bij Action met Recording: Start en Recording: Stop de gewenste tijdstippen. Handig is dat je ook afzonderlijke opnamedagen in de week kunt opgeven. Tot slot navigeer je naar het tabblad Storage. Achter Media Location zie je in welke map iSpy de opnamen bewaart. De standaardmap is nogal ongelukkig gekozen, want die bevindt zich diep in het systeem. Klik op de knop met de drie puntjes en Add. Via de knop met de drie puntjes selecteer je een andere locatie. Bevestig je keuze met Map selecteren en klik tweemaal op OK. Achter Media Location selecteer je via het kleine pijltje vervolgens de nieuwe bestandslocatie. Sluit het instellingenvenster met Finish. Alle wijzigingen zijn nu opgeslagen. Voor het activeren van het tijdschema is naderhand nog een extra handeling vereist. Klik met de rechtermuisknop op het videokader en bevestig met Apply Schedule.

Media has no description

© PXimport

Tip 09: Opnamen bekijken

Alle opnamen verschijnen als miniatuurweergaven in het onderste deelvenster. Het programma werkt met de bekende mediaspeler VLC samen om de beelden af te spelen. Je kunt in plaats daarvan ook je eigen mediaspeler gebruiken. Klik met de rechtermuisknop op een miniatuur en kies voor Play in Default Player. De standaard-videospeler op jouw computer opent nu direct de opname, bijvoorbeeld Windows Media Player.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten