ASUS ZenBook UX425JA – Fraai, licht en een goede accuduur

© PXimport

ASUS ZenBook UX425JA – Fraai, licht en een goede accuduur

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 30 oktober 2020 - 15:05

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Jeroen Boer

Eerder dit jaar publiceerden we een review van de Asus ZenBook 13 UX325JA. Toen werd de vrijwel identieke 14inch-laptop ZenBook 14 UX425JA al kort genoemd. Over die laptop gaat deze review. Zijn er verschillen met zijn 13inch-tegenhanger?

Net als zijn kleine broer is de UX425JA een mooie laptop om te zien. Het gebruikte metaal voelt uitstekend aan en de grijze uitvoering waar ons testmodel in kwam ziet er fraai uit. De bovenkant is voorzien van het cirkelvormige geborstelde patroon dat zo kenmerkend is voor Asus-laptops en helaas geldt dat ook voor de vingerafdrukken. Gelukkig is de rest van de behuizing niet zo gevoelig voor vingerafdrukken. De laptop komt stevig over, maar net als zijn kleine broer kraakt ook de behuizing van deze UX425JA wat als je bijvoorbeeld het scherm beweegt, al is het wel een stuk minder prominent aanwezig. Het gewicht van 1,17 kilogram is uitstekend, dit is een laptop die je echt altijd mee kunt nemen. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken over krassen, want Asus levert wederom een passende sleeve mee.

© PXimport

© PXimport

Aansluitingen

De ZenBook 14 heeft twee usb-c-poorten en het gaat hierbij ook nog eens om Thunderbolt 3-poorten. Je gebruikt ze niet alleen voor randapparatuur, maar ook om de laptop op te laden. Ook een scherm aansluiten via usb-c is mogelijk en de laptop is daarnaast ook nog eens voorzien van een hdmi-aansluiting. Aan de andere kant is een usb-a-poort en een micro-sd-kaartlezer geplaatst waarmee je een prettig en bruikbaar pakket aansluitingen in handen hebt. Net als op het 13inch-model ontbreekt helaas de hoofdtelefoonaansluiting. Je krijgt wel een usb-c-adaptertje voor een koptelefoon meegeleverd en ook een usb-netwerkadapter zit in de verpakking. meegeleverd en omdat de laptop is voorzien van twee Thunderbolt 3-poorten kun je gelukkig wel tegelijkertijd opladen en een hoofdtelefoon gebruiken. De wifi wordt verzorgd door een wifi6-kaartje van Intel.

© PXimport

© PXimport

Prestaties

De geteste uitvoering UX425JA-HM046T is qua configuratie identiek aan de eerder geteste 13 inch UX326JA-AH006T. Je krijgt dus een Intel Core i7-1065G, een relatief zuinige, maar toch krachtige quadcoreprocessor. De chip wordt gecombineerd met 16 GB ram en een 1 TB nvme-ssd. Dit is een Intel 660P met een lees- en schrijfsnelheid van 1553,45 en 1640,98 MB/s. De combinatie van hardware zet in PCMark 10 4029 punten neer, dat is iets langzamer dan de score van 4267 die zijn kleine broer in dezelfde benchmark haalde.

Prettig is dat de koeling bij lichtere werkzaamheden onhoorbaar zijn werk doet. Dat verandert wel bij zwaardere werkzaamheden, dan springt de koeling hoorbaar aan.

De ZenBook UX425JA is net als zijn kleine broer voorzien van een accu met een indrukwekkende capaciteit van 67 Wh. Asus belooft hiermee een accuduur tot 22 uur. Die opgave is bij gebruik van een extra zuinig scherm dat op de geteste uitvoering aanwezig is. Die 22 uur is wat optimistisch, maar bij normaal gebruik is 13 uur zeker haalbaar. En in de batterijbenchmark Modern Office van PCMark 10 die lichte dagelijkse kantoorwerkzaamheden simuleert, houdt de accu het zelfs 14 uur en 59 minuut uit.

Werken

Het 14inch-scherm is voorzien van een matte afwerking en biedt een goede beeldkwaliteit met opvallend goede helderheid. Ook het toetsenbord tikt lekker en is voorzien van achtergrondverlichting in drie helderheidsniveaus. In tegenstelling tot zijn kleinere broer zijn de toetsen wat groter. Het scheelt maar een millimeter, maar hierdoor kun je sneller blind tikken.

De glazen touchpad werkt bijzonder soepel en is met een afmeting van 13 x 6,5 cm ook nog eens lekker groot. Asus heeft een truc toegepast die we al eerder zagen: klik op de rechter bovenhoek en er verschijnt een verlicht numeriek veld. Nieuw is dat je met een veegbeweging nu ook de Windows-rekenmachine kunt openen en de helderheid van de achtergrondverlichting in de touchpad kunt instellen. Helaas heb ik geen instelling gevonden om een ander programma te koppelen aan deze veegbeweging.

Een vingerafdrukscanner mist, maar de webcam is voorzien van een soepel werkende gezichtsherkenning waardoor je kunt inloggen in Windows zonder een wachtwoord in te tikken. De beeldkwaliteit van de 720p-webcam zelf is niet spectaculair, maar voldoet ruimschoots voor videobellen.

© PXimport

Conclusie

De ZenBook 14 UX425JA is net als zijn kleinere broer een fijne laptop voor dagelijks gebruik: hij is compact, licht en voert normale werkzaamheden stil uit. De behuizing is fraai, maar kraakt helaas een klein beetje. Met twee keer Thunderbolt 3, usb-a en hdmi heb je ondanks de compacte afmetingen genoeg aansluitmogelijkheden. Helaas mist een 3,5mm-aansluiting wel, daarvoor heb je een usb-c-adaptertje nodig dat Asus gelukkig wel meelevert.

Het grootste pluspunt is de forse accu waarmee je moeiteloos meer dan een werkdag vooruit kunt. Kortom, een perfecte laptop voor onderweg. Ik vind zelf het grotere scherm wel fijn en zou zeker deze 14inch-versie verkiezen boven de eerder geteste 13inch-variant.

8,0

ONS OORDEEL

Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T

Pluspunten

Indrukwekkende accuduur

Twee keer Thunderbolt 3

Mat scherm

Helder scherm

Minpunten

Behuizing kraakt wat

Geen 3,5mm-geluidsuitgang

Conclusie

**Prijs** € 1299,- **Processor** Intel Core i7-1065G **Geheugen** 16 GB **Scherm** 14 inch IPS (1920x1080p) **Opslag** 1 TB ssd (NVMe 3.0 x2 M.2) **Afmetingen** 31,9 x 20,8 x 1,4 cm **Gewicht** 1,17 kilo **Accu** 67 Wh **Aansluitingen** 2x Thunderbolt 3, usb 3.1 (gen 1), hdmi, micro-sd-kaartlezer **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5 **Extra’s** Sleeve, Usb-c-hoofdtelefoonadapter, usb-netwerkadapter **Website** [www.asus.com]( https://www.asus.com/nl/Laptops/ASUS-ZenBook-14-UX425JA/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000