© PXimport

Afstanden meten met de app Meten

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 27 september 2018 - 02:37

Aangepast: 24 november 2022 - 13:16

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Een waterpas met ingebouwde liniaal of rolmaat? Sinds deze maand kun je ze aan de wilgen hangen, want Apple heeft met de lancering van iOS 12 ook de nieuwe app Meten geïntroduceerd, Met deze app kun je met behulp van de camera allerhande afstanden meten.

We zijn stiekem altijd een beetje argwanend als het gaat om dit soort apps. Immers, hoe cool we augmented reality ook vinden, het zal nooit zo nauwkeurig zijn als het gebruik van het oude vertrouwde meetlint…toch? In principe is dat waar, maar de app Meten komt wel verdraaid dichtbij, waarbij afwijkingen vooral aan de gebruiker zijn te wijten.

Wanneer gebruik je Meten?

Het is belangrijk om te weten dat Meten alleen meet in centimeters, niet in millimeters. Dit betekent dus dat de app absoluut ongeschikt is om, bijvoorbeeld, in te meten of een kast tot op de centimeter in je kamer past, al zouden we daar in alle eerlijkheid toch geen app voor durven gebruiken. De app is dan ook vooral bedoeld voor snelle meetklussen, even meten hoeveel vierkante meter een ruimte ongeveer is, zodat je voldoende behang koopt, of wat de afstand is tot een bepaald punt in je tuin, noem maar op.

Hoe gebruik je Meten?

Wanneer je de app start in iOS 12, krijg je eerst de vraag om je smartphone door de ruimte te bewegen. De reden daarvoor is dat de app inzicht moet krijgen in de ruimte, en de oppervlakken daarin. Immers, zonder referentiekaders kan een app als deze onmogelijk nauwkeurig meten. De app geeft aan wanneer je de iPhone voldoende hebt bewogen om de ruimte in kaart te brengen. Vervolgens richt je het witte puntje in het midden van je display op het startpunt dat je wilt meten, en druk je op het grote plusteken. Wanneer je nu je iPhone beweegt, zie je dat er direct een gele lijn wordt getrokken vanuit je startpunt. Beweeg je toestel nu naar het eindpunt en druk wederom op het plusteken. Er wordt nu een witte lijn getekend, met daarin de afmeting. Het leuke is dat je niet beperkt bent tot één lijn, je kunt door de ruimte heen lopen en overal lijnen trekken om zo de afmetingen van de ruimte digitaal in kaart te brengen. Ook prettig is dat je heel eenvoudig een lijn haaks op een andere kunt trekken (je voelt dankzij haptische feedback wanneer je op de lijn zit) zodat je hoogte en breedte in kaart kunt brengen.

© PXimport

Nauwkeurig?

We gaven het al eerder aan: de app Meten is bijzonder nauwkeurig, maar alleen als je de app goed gebruikt. De ruimte wordt in kaart gebracht, en het richtcirkel geeft aan wat de oriëntatie van je ‘meetlint’ is. Als je begint met meten op een horizontaal oppervlak, terwijl de meetcirkel verticaal ligt, dan zal je meting natuurlijk nooit kloppen. Een kwestie van goed opletten én de instructies volgen. Naast het meetlint bevat deze app ook nog een digitale waterpas, maar die kenden we natuurlijk al uit eerdere versies van iOS.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000