Dit is er nieuw aan iOS 12

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 september 2018 - 18:24

Aangepast: 24 november 2022 - 13:16

Redactie

Apple heeft iOS 12 uitgebracht. De nieuwste versie van iOS is beschikbaar voor alle apparaten die nu iOS 11 ondersteunen.

In juni kondigde Apple iOS 12 al aan, waarna een betaversie beschikbaar kwam. De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem wordt nu uitgerold en is beschikbaar voor dezelfde apparaten die nu iOS 11 ondersteunen. Dit betekent dat iOS 12 draait op de iPhone 5S en nieuwer.

Prestaties

Het nieuwe besturingssysteem zal ook de prestaties verbeteren van oudere iPhone-modellen. Craig Federighi, vice-president software bij Apple, gaf tijdens de Keynote aan dat apps op een iPhone 6 Plus tot 40% sneller opstarten. Ook het maken van een foto vanuit het vergrendelscherm zal tot 70% sneller kunnen met iOS 12.

Het deelmenu, waarmee bijvoorbeeld foto's kunnen worden gedeeld via verschillende apps, start met iOS 12 twee keer zo snel op. En zo komt Apple zoals gebruikelijk met wat meer weinig zeggende procentjes over de snelheid van je huidige iPhone of iPad.

Foto's en FaceTime

In iOS 12 worden foto's slimmer verwerkt door Foto's. Zo houdt de app rekening met meer dan 4 miljoen evenementen, waardoor foto's die je tijdens een sportwedstrijd of concert maakt automatisch gegroepeerd worden en de naam krijgen van het desbetreffende evenement.

Met behulp van de nieuwe functie Deelsuggesties wordt het mogelijk om foto's van een bepaalde locatie te delen met andere Foto's-gebruikers die ook foto's hebben gemaakt van diezelfde locatie. Het wordt zo mogelijk om foto's uit te wisselen om je collectie compleet te maken.

Ook zijn er betere mogelijkheden om je foto's te doorzoeken. Net als Google Foto's kun je bijvoorbeeld zoeken op locatie, gebeurtenis of op persoon.

Wie Skype-alternatief FaceTime gebruikt, kan nu ook groepsgesprekken starten. Tot wel 32 mensen kunnen deelnemen aan een groepsgesprek. De deelnemers worden getoond in tegeltjes, waarbij het tegeltje van degene die aan het woord is, groot wordt weergeven.

Niet storen

Na de installatie zul je merken dat de notificaties op de schop zijn gegaan. Deze worden nu gegroepeerd weergegeven, wat een stuk overzichtelijker is wanneer je veel notificaties hebt. Dankzij de 'Niet storen' functionaliteit, kun je net als op Android aangeven wanneer je geen meldingen wilt ontvangen, en apps uitsluiten zodat je er nog wel meldingen van ontvangt wanneer Niet Storen aan staan.

Siri

Ook Siri wordt in iOS 12 een stuk slimmer. Zo worden suggesties gemaakt op basis van je locatie en de datum. Siri kan suggesties maken om bepaalde personen te bellen als ze jarig zijn en om je iPhone op Niet storen te zetten op het moment dat je de bioscoop binnenwandelt.

Met behulp van een nieuwe app, Shortcuts, wordt het mogelijk om vocale snelkoppelingen te maken voor Siri. Apps en producten die kunnen worden bediend door Siri, kunnen zo opdrachten uitvoeren bij het uitspreken van commando's die je zelf kunt samenstellen.

Appgebruik

Een andere nieuwe functie is Schermtijd, die in een overzicht aangeeft hoeveel tijd je aan een app besteedt. Helemaal confronterend is dat weergeven wordt hoe lang je een app gebruikt na 'bedtijd'. Gelukkig kun je in Schermtijd nu ook een limiet instellen, hoe lang je apps mag gebruiken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000