5 tips om gegevens te verwijderen in Windows 7 en 8

© PXimport

5 tips om gegevens te verwijderen in Windows 7 en 8

Geplaatst: 26 oktober 2014 - 08:23

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Robbin Ooijevaar

Bij het verwijderen van gegevens is het belangrijk dat je dit grondig doet. Doe je dit niet, dan blijven er alsnog onderdelen van een programma op je computer staan. Gelukkig is er software die daarbij helpt, waardoor je gemakkelijk je browsergeschiedenis of applicaties en programma's verwijdert.

01 Geschiedenis verwijderen

Je browser onthoudt veel gegevens en informatie tijdens het internetten, bijvoorbeeld op welke websites je bent geweest (en wanneer), wachtwoorden en ingevulde formulieren. Deze 'internet-cache' kun je eenvoudig legen. In Chrome, Internet Explorer en Firefox roep je met toetscombinatie Ctrl+Shift+Del een schoonmaakhulp op. Er verschijnt een keuzescherm waarin je kunt aangeven welke gegevens je wilt verwijderen. Geef bijvoorbeeld aan dat je de geschiedenis wilt verwijderen, maar dat je je wachtwoorden wilt houden. Bij sommige browsers kun je de schoonmaakhulp selectief inzetten voor een bepaalde tijd en zo alleen de gegevens van het afgelopen uur (of dag) opschonen.

© PXimport

Druk op Ctrl+Shift+Del om je browsergeschiedenis (en meer!) op te ruimen.

02 Uitbreiding voor CCleaner

CCleaner is een onovertroffen hulpprogramma om overbodige bestanden te verwijderen. Er wordt schijfruimte vrijgemaakt en er wordt privacygevoelige informatie gewist, zoals cache-bestanden van je browser. CCleaner ondersteunt veel programma's, maar het kan altijd beter. CCEnhancer ondersteunt naar eigen zeggen meer dan duizend (!) programma's. CCEnhancer download met één muisklik de extra lijst met programma-instellingen en voegt deze toe aan CCleaner. Hierdoor wordt je schoonmaakactie met CCleaner nog doeltreffender.

© PXimport

CCEnhancer zorgt er voor dat het schoonmaakprogramma CCleaner (nog) meer programma's ondersteunt.

03 Apps snel verwijderen

Je kunt Windows 8.1-apps eenvoudig de-installeren of verwijderen via het startscherm. Klik met de rechtermuisknop op een tegel en kies Van start losmaken om hem uit het overzicht te halen of Verwijderen om de app te de-installeren. Als je veel apps hebt, kun je ook eerst een selectie maken. Druk op de Ctrl-toets en houd deze ingedrukt. Klik achtereenvolgens alle apps aan die je wilt de-installeren. De apps worden geselecteerd. Klik nu met de rechtermuisknop op de selectie en verwijder de apps van je computer. Als je van de standaardapps van Windows 8.1 af wilt, kun je Win 8 App Remover gebruiken.

Start het programma via de bureaubladomgeving als administrator (gebruik hiervoor de rechtermuisknop). Kies linksboven in beeld je Windows 8-versie. Klik op List apps. Win 8 App Remover vindt de standaard apps die (nog) geïnstalleerd zijn op je computer, zoals scan, sound recorder, XBOX games en meer. Vink de apps aan die je wilt verwijderen en bevestig met Remove apps.

© PXimport

Win 8 App Remover verwijder standaard apps die standaard al geïnstalleerd zijn op je Windows 8.1-computer.

04 Gegevens vernietigen

Als je bestanden verwijdert via de prullenbak, zijn de bestanden mogelijk nog terug te halen. Als je bestanden definitief wilt verwijderen, kun je een bestandsshredder als WipeFile gebruiken. Hierbij wordt de schijfruimte waar het bestand was opgeslagen, meerdere keren overschreven. Kies eventueel de Nederlandse taal via het menu Extra / Language. Sleep de bestanden of mappen die je wilt vernietigen naar het WipeFile-venster. Kies de 'sterkte' van de bestandsshredder bij Methode en bevestig met Wissen. Let op: gebruik WipeFile met aandacht, want weg is echt weg!

© PXimport

WipeFile vernietigt bestanden door ze meerdere keren te overschrijven.

05 Grondig de-installeren

Als je meerdere Windows-programma's wilt verwijderen, moet je veel geduld hebben. De standaardmethode via het configuratiescherm staat namelijk niet toe dat je meer dan één de-installatieprocedure tegelijk start. IObit Uninstaller biedt hiervoor een slimme oplossing. Het programma toont een lijst met geïnstalleerde software. Je kunt de lijst eenvoudig sorteren door op een kolom te klikken, bijvoorbeeld op Datum geïnstalleerd of Grootte. Deze laatste keuze gebruik je bijvoorbeeld als je (SSD-)schijf echt bijna vol is en je snel wilt zien wat de grootste ruimtevreters zijn.

Activeer de optie Batch de-installeren. Je kunt nu meerdere programma's aanvinken om te verwijderen. Klik op de knop De-installeer om de programma's achtereenvolgens te laten de-installeren. Zodra het laatste programma uit je wachtrij is gede-installeerd, voert IObit Uninstaller een speuractie uit. Eventueel achtergebleven bestandsresten komen tevoorschijn waarna je deze kunt verwijderen.

© PXimport

IObit Uninstaller kan meerdere programma's na elkaar verwijderen en voert vervolgens een grondige controle uit op restbestanden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000