© PXimport

5 oplossingen voor Windows XP

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 maart 2014 - 22:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Joris Peterse

Na 8 april 2014 staakt Microsoft de ondersteuning van Windows XP. Dit houdt in dat beveiligingslekken en andere problemen niet meer opgelost worden via Windows Update. Het risico van hacking of gegevensdiefstal is dan veel groter als je online gaat met je oude XP-machine. Er zijn echter oplossingen.

1. Upgraden

Een voor de hand liggende oplossing is je pc upgraden naar Windows 7 of Windows 8. Let op of je hardware de betreffende Windows-versie aankan. Een nieuwe pc kopen kan, maar loopt ook in de kosten en biedt geen oplossing voor incompatibele randapparatuur.

2. Virtualiseren

Met het programma Disk2vhd kun je een image maken van je harde schijf, die je vervolgens in een virtuele machine van het programma Virtualbox inlaadt. Zo kun je gewoon je Windows XP-programma's blijven uitvoeren op een moderne computer.

© PXimport

3. Ubuntu (oftewel Linux)

Wil je veilig het internet op met je pc? Vervang Windows XP door Ubuntu en je hebt je pc kosteloos weer veilig. Ga wel na of je software en randapparatuur op Ubuntu werkt en houd rekening met een leercurve.

© PXimport

Er zijn veel Linux-distributies die zijn gebaseerd op Ubuntu. Een prettige versie voor Windows XP-overstappers is Linux Mint. Waarschijnlijk zal jouw Windows XP-computer het prettigst werken met versie 13 Xfce 32-bit. Deze versie heeft ondersteuning tot april 2017. Nieuwere versies van Linux Mint hebben maximaal ondersteuning tot juli 2014. Hier kun je lezen hoe je makkelijk overstapt op Linux Mint.

© PXimport

4. Offline

Gebruik je je Windows XP-machine bijvoorbeeld alleen voor je eigen boekhouding en is internet niet noodzakelijk? Trek de internetstekker er dan uit! Je moet dan wel voor lief nemen dat je vatbaar bent voor virussen die via usb-sticks verspreid worden.

© PXimport

5. Risico minimaliseren

Wil je toch het internet op met je XP-machine, neem dan geen enkel extra risico. Zorg ervoor dat alle updates geïnstalleerd zijn, je een up-to-date virusscanner gebruikt (geen Security Essentials!), de firewall aan staat, je geen Internet Explorer gebruikt en geen bankzaken online regelt.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000