Microsoft Teams maakt pc traag? Probeer deze oplossingen

© PXimport

Microsoft Teams maakt pc traag? Probeer deze oplossingen

Geplaatst: 24 juni 2022 - 12:35

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Wesley Akkerman

Het kan zijn dat Microsoft Teams veel van je processor vraagt. We komen geregeld verhalen tegen van gebruikers die klagen over trage pc’s wanneer Teams actief is. Gelukkig zijn er opties om dit in het vervolg te voorkomen. Zo krijg je dat voor elkaar.

Dat Microsoft Teams soms zo veel van je computer vereist, komt door de manier waarop het programma opgebouwd is. Teams is gebouwd op het Electron-platform, een gratis en opensource softwareframework, dat door GitHub ontworpen is. Het maakt onder meer de ontwikkeling van desktop-GUI-applicaties mogelijk met behulp van webtechnologieën. 

Ook laadt het platform direct meerdere bibliotheken op de achtergrond, waardoor het dus veel van de processor vraagt. Daarnaast kunnen gecorrumpeerde applicatiebestanden of compatibiliteitproblemen roet in het eten gooien.

Voordat we dieper op de materie induiken, doen we er goed aan te kijken of er geen updates beschikbaar zijn. Check of er een update voor Windows of Microsoft Teams is en installeer die wanneer nodig. Bekijk dan of de problemen aanhouden. Is dat het geval? Dan kijken we verder.

Lees ook: Zo meet je de belasting van je processor en videokaart

Microsoft Teams vraagt veel van processor

Het eerste onderdeel waar we naar kijken is de GPU-hardwareversnelling. Het kan namelijk helpen die optie te activeren wanneer die niet actief is, zodat het programma minder middelen verbruikt. Open Microsoft Teams en druk bovenin op de drie liggende streepjes. Ga naar Algemeen en plaats een vinkje naast GPU-hardwareversnelling uitschakelen. Start Teams nu opnieuw op. 

© PXimport

Ga nu terug naar hetzelfde venster en haal het vinkje naast Teams registeren als de chat-app van Office weg, mocht die daar staan. Microsoft Teams wordt dan minder aangesproken door het systeem, waardoor de druk op de processor direct afneemt. Ook nu moet je Teams een keertje afsluiten en opnieuw opstarten om het verschil waar te nemen.

Een ander onderdeel van Microsoft Teams dat veel processorkracht kost, is het onderdeel Leesbevestigingen. Dit vind je onder Instellingen > Privacy, en dan ergens in het midden van het venster. Zet de schuifregelaar om naar links zodat de knop de kleur van de achtergrond overneemt. Omdat Teams nu niet meer constant hoeft te controleren of iemand je berichten leest, vreet het minder processorkracht. Start het programma nu een keertje opnieuw op.

Cache legen

Verder kan het helpen om de cache te legen. Ironisch genoeg helpt die cache het programma sneller z’n werk te doen. Echter, wanneer data hier gecorrumpeerd raakt, dan is het tegenovergestelde waar. 

Je leegt de cache door naar de installatiebestanden van de app te gaan. Open Uitvoeren door de Windows-toets + R in te drukken, vul daar %appdata% in en druk op OK. Ga naar Microsoft en dan Teams en verwijder alles uit de mappen blob_storage, Cache, GPUcache en databases. Hopelijk is het probleem nu opgelost.

Toch niet? Probeer dan eens om Teams te verwijderen en opnieuw te installeren. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000