15 tools en trucs voor perfect bestandsbeheer

© PXimport

15 tools en trucs voor perfect bestandsbeheer

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 2 januari 2017 - 09:44

Aangepast: 14 december 2022 - 14:33

Richard Veenstra

Ben je altijd de weg kwijt in Verkenner of heb je last van dubbele bestanden op je harde schijf? Met deze vijftien tools kun je veel handiger met je bestanden op je harde schijf omgaan. Zo wordt bestandsbeheer een fluitje van een cent.

1 Clover

Elk ander besturingssysteem heeft de optie om meerdere tabbladen weer te geven in de verkenner, maar in Windows moet je op zoek naar apart gereedschap. Clover biedt je tabbladen zoals je die kent van Google Chrome. De installatie is gedeeltelijk in het Chinees, maar als je op de grote ovale knop in het midden klikt, wordt de extensie voor Windows Verkenner geïnstalleerd. Als je nu de verkenner opent, zie je bovenin een tabblad en een plusje. Klik erop om een nieuw tabblad te openen. Lees ook: 5 manieren om gratis grote bestanden te versturen.

© PXimport

2 DropIt

DropIt is gereedschap waarmee je dezelfde acties kunt uitvoeren op verschillende bestanden. Een blauw vierkantje met een pijl wordt op je bureaublad weergegeven en hier kun je bestanden naar toe slepen. Om te configureren wat DropIt precies met de bestanden moet doen, klik je met je rechtermuisknop op één van de profielen of maak je zelf een nieuw profiel door op Associaties te klikken. Afhankelijk van je gekozen profiel verandert het uiterlijk van DropIt. Het programma kan je uren werk besparen doordat het veel zaken voor je automatiseert.

© PXimport

3 AdvancedRenamer

Als je weleens meerdere bestanden een andere naam wilt geven, dan is dit met de Windows Verkenner een langdurig proces. Met AdvancedRenamer gaat dit een stuk sneller. Naast karakters aan een bestaande bestandsnaam toevoegen, kun je ook bepaalde karakters verwijderen, letters en cijfers op een andere plek neerzetten of bepaalde karakters van de bestandsnaam afhalen. Vervolgens zie je in het rechtervak hoe de nieuwe bestandsnamen eruit gaan zien. Eventueel kies je een andere map om de bestanden op te slaan. Onderaan vind je nog extra eigenschappen van het geselecteerde bestand.

© PXimport

4 Quick Access Popup

Quick Access Popup is een apart programma dat zich in de taakbalk van Windows nestelt. Klik erop en je hebt toegang tot vaak gebruikte mappen. In het rechtermuisknopmenu vind je nu bovendien een submenu van Quick Access Popup. Hoe dit menu eruitziet, wijzig je geheel naar eigen inzicht in de instellingen van het programma. Naast koppelingen naar mappen kun je ook programma´s, ftp-adressen en bestanden in deze lijst weergeven. Verschillende items zijn bovendien te groeperen en met één klik allemaal direct te openen.

5 FreeCommander XE

FreeCommander XE is de beste vervanger voor Windows Verkenner. Standaard heb je twee vensters per tabblad en elk paneel kan desgewenst de mappenstructuur aangeven. Je kunt MD5-checksums verifiëren en aanmaken en je kunt meerdere bestanden tegelijkertijd van naam veranderen. Mappen zijn te vergelijken en van elke map of elk bestand is veel informatie in te zien. Alle instellingen zijn bovendien te configureren en je kunt favorieten aanmaken om snel toegang tot veelgebruikte mappen en bestanden te krijgen.

6 Listary

Listary is een applicatie die met Windows Verkenner samenwerkt. Zodra je Verkenner opent, start je een typopdracht, met de pijltjestoetsen open je het bestand waarnaar je op zoek bent. Klik op Ctrl-O om het actiemenu te openen. Van hieruit kun je een bestand meteen e-mailen, kopiëren of naar een andere map verplaatsen. Listary is gratis, maar er is ook een pro-versie beschikbaar. Deze versie kost twintig dollar en hiermee heb je onder andere meer acties tot je beschikking. Listary werkt supersnel en zou op elke pc standaard geïnstalleerd moeten zijn.

© PXimport

7 CCleaner

CCleaner is een zeer uitgebreid programma waarmee je allerlei verschillende taken kunt uitvoeren. Ook op het gebied van bestandsbeheer heeft het gereedschap interessante opties. Sommige programma´s laten opties achter in het rechtermuisknopmenu. Met CCleaner blokkeer je deze items tijdelijk of verwijder je ze permanent door naar Startup / Context Menu te navigeren. Ook kun je het programma laten checken of er extra vrije schijfruimte gegenereerd kan worden door bepaalde tijdelijke bestanden te verwijderen. CCleaner heeft ook een heleboel zoekopties om dubbele bestanden te vinden en van je schijf te halen.

© PXimport

8 TeraCopy

Met TeraCopy kopieer je bestanden sneller van de ene naar de andere locatie. Terwijl je dit doet, checkt TeraCopy of er beschadigde bestanden tussen zitten en slaat deze over. Aan het einde van de kopieersessie worden deze pas weergegeven en zo hoef je niet middenin het kopiëren van tienduizend bestanden een melding in een pop-upscherm weg te klikken. TeraCopy voegt bovendien een item toe aan het rechtermuisknopmenu in Windows Verkenner.

© PXimport

9 HJ-Split

Wil je een bestand van honderd megabyte naar iemand sturen? Dan heb je bijna altijd een dienst als WeTransfer nodig aangezien de meeste mailproviders geen grote bestanden ondersteunen. HJ-Split kan een bestand in delen opknippen zodat je het wel via je normale mailprogramma kunt verzenden. Met het programma kun je uiteraard ook geknipte bestanden weer aan elkaar plakken. Het ondersteunt bestanden tot en met een bestandsgrootte van wel honderd gigabyte. Het programma kan bovendien MD5-checksums genereren en bestanden vergelijken.

© PXimport

10 Link Shell Extension

Dit gereedschap bestaat al zeventien jaar en wordt door maker Hermann Schinagl braaf bijgehouden. Link Shell Extension maakt het makkelijk om zogenaamde hard-links te genereren, een functie om schijfruimte te besparen als je een bestand naar meerdere locaties op je schijf wilt kopiëren. Het gereedschap kan wel voor een paar problemen zorgen, zoals het onjuist weergeven van vrije schijfruimte. Lees daarom de handleiding goed door en installeer het programma alleen als je weet wat hard-links precies zijn.

11 NomadNET

NomadNET is een ander goed alternatief voor de standaard Windows Verkenner. Je kunt twee mappen naast elkaar zien en tabbladen maak je eveneens gemakkelijk aan. Per tabblad stel je bovendien in of je de vensters horizontaal of verticaal wilt weergeven. Het rechtermuisknopmenu heeft bovendien meer opties dan het menu in Windows Verkenner. Je kunt filters op bestanden toepassen en de mapopties gemakkelijk wijzigen door bovenin op Beeld / Map aanpassen te klikken. NomadNET is supersnel in het vinden van bestanden.

© PXimport

12 WinMerge

Als je bestanden of mappen wilt vergelijken met elkaar, bijvoorbeeld omdat je per ongeluk een bestand hebt verwijderd en je het met je reservekopie wilt vergelijken, installeer dan WinMerge. Het is handig om tijdens de installatie het vinkje voor Activeer integratie in contextmenu van Verkenner te laten staan. Klik in het programma op Bestand / Openen en kies een bestand of map voor zowel het linker- als het rechtervenster. Verschillen tussen beide vensters worden aangegeven met gele streepjes. WinMerge levert je enorm veel opties om bestanden samen te voegen of delen naar het linker- of rechtervenster te verplaatsen.

13 Folder Size

Folder Size is handig gereedschap, het geeft namelijk aan hoe groot een map of bestand is. Onderin zie je bovendien hoeveel ruimte op elke schijf nog vrij is. Om te beginnen, moet je je schijf scannen door op de groene afspeelknop te klikken. Na een paar minuten zie je allerlei gegevens over de bestanden op je schijf en kun je snel inzien welk bestand het meeste ruimte inneemt en hoeveel procent aan documenten, afbeeldingen of systeembestanden er op een bepaalde schijf staan.

© PXimport

14 Direct Folders

Direct Folders is een programma waarmee je meteen toegang hebt tot mappen die ergens diep op je harde schijf zijn verstopt. Als eerste dien je het programma te configureren en je favoriete mappen en bestanden aan het programma toe te voegen. Je krijgt toegang tot Direct Folders via de middelste muisknop of via de taakbalk onderin Windows. Bovendien kun je met het programma een standaardgrootte instellen voor vensters die programma´s openen voor het openen en sluiten van documenten. Er is ook een pro-versie beschikbaar met meer functies.

© PXimport

15 HFSExplorer

Werk je weleens met bestanden die op een (oudere) Mac zijn gemaakt? Installeer dan HFSExplorer. Met dit programma kun je schijven en usb-sticks lezen die als HFS-bestandssysteem zijn geformatteerd. HFSExplorer kan zelfs bepaalde dmg- en sparsebundle-schijfkopieën lezen. Om het programma te kunnen gebruiken, installeer je java vanaf www.java.com/nl/download. Als je een dmg-bestand wilt openen, heb je de keuze uit twee opties. In de meeste gevallen kies je hier voor Disk Image (Apple_HFS).

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000