SpaceSense van Wiz doet lampen zelf aan of uit

SpaceSense van Wiz doet lampen zelf aan of uit

Slimme verlichting

Geplaatst: 16 september 2022 - 07:40

Aangepast: 19 september 2022 - 07:55

Wesley Akkerman

Wiz is een zustermerk van Philips Hue, dat onafhankelijk werkt aan eigen producten en diensten. SpaceSense is één van de nieuwste software-opties die moederbedrijf Signify introduceert. Maar wat is het en wat kun je daarmee?

SpaceSense is een gloednieuw onderdeel van de volledig vernieuwde Wiz-applicatie. Die app was hard aan een grote update toe; dat is sinds de introductie van het systeem – in 2016 – niet voorgekomen. Met SpaceSense wil Wiz de lampen voor je uit en aan doen in huis. Dat kan met andere slimme lampsystemen door middel van bewegingssensoren of routines, bijvoorbeeld. Maar deze fabrikant wil het net even anders aanpakken met deze, vooralsnog, unieke functie.

SpaceSense van Wiz

De functionaliteit werkt op basis van wifi-signalen. De Wiz-lampen in huis controleren constant of de signalen verstoord worden door bewegende objecten, zoals mensen. En wanneer er een verstoring plaatsvindt, dan geeft zo’n lamp een signaal af waardoor de lichten aanspringen. Daardoor heb je dus geen fysieke knoppen, apps of bewegingssensoren nodig om de lampen in bepaalde kamers te activeren op het moment dat je ergens naar binnen loopt. Zodra Wiz beweging meet in een kamer waar je Wiz-lampen gebruikt, dan springen ze simpelweg aan.

De lampen maken geen gebruik van technologie als infrarood en hebben dus geen zichtlijn. Het is dus niet zo dat je naar een specifiek punt moet lopen of langs een denkbeeldige grens moet gaan. Omdat de wifi-signalen overal in huis vrij rond vliegen, kunnen de lampen dus vrij snel achterhalen wanneer er een persoon binnenkomt. En op het moment dat Wiz geen beweging meer meet, gaan de lampen ook weer vanzelf uit. Zo heb je er dus geen omkijken meer naar. Mocht je huisdieren hebben en wil je voorkomen dat die constant overal de lampen aandoen? Dan kun je de gevoeligheid van het systeem aanpassen binnen de app.

Wat moet je hier verder over weten?

Om gebruik te kunnen maken van SpaceSense, dien je tenminste twee Wiz-lampen in een kamer te gebruiken. Die lampen moet je verbinden met de app van de fabrikant. Je hebt hiervoor wel de gloednieuwe versie nodig, die het bedrijf omdoopt tot Wiz V2.

Daarnaast is het goed om te weten dat het systeem alleen bewegingen detecteert. De lampen weten niet precies waar je loopt en herkennen ook geen personen. Bovendien worden de gegevens lokaal verwerkt (en gaan ze dus niet eerst langs de servers van Wiz) en is de functie opt-in. Dat betekent dat je dus zelf kunt beslissen of je gebruik wil maken van SpaceSense.

Tot slot: je kunt SpaceSense inschakelen voor de meeste nieuwe producten die na september 2021 geïntroduceerd zijn en alle Connected by WiZ-producten. Dat is inclusief het WiZ-merk, Philips Smart LED en andere merken die op de WiZ-app werken. De nieuwe WiZ-app is overigens vanaf eind september 2022 beschikbaar voor alle gebruikers.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000