Van Whatsappjes tot PostNL-berichten: zo gaat phishing met zijn tijd mee

© PXimport

Van Whatsappjes tot PostNL-berichten: zo gaat phishing met zijn tijd mee

Alarmsystemen

Geplaatst: 27 november 2022 - 08:29

Aangepast: 27 november 2022 - 10:14

Redactie

Bij phishing denk je al gauw aan mailtjes die slecht vertaald zijn en je waarschuwen voor problemen met internetbankieren, om je vervolgens naar een nep-site te lokken om je gegevens te achterhalen. Die phishingmails zijn nog altijd in omloop, maar phishing evolueert. In deze video leggen we je uit hoe.

Vaak zijn phishingmailtjes van hilarisch slechte kwaliteit. Veel spelfouten, een eigenaarde manier van aanspreken (lieve klant,) en dan hebben we het nog niet eens over de nagemaakte site en bijbehorende foutieve url. Toch is phishing een beproefde methode van criminelen om gegevens afhandig te maken. Niet alleen zijn traditionele phishingmailtjes steeds vaker niet van echt te onderscheiden, ook worden andere kanalen dan e-mail steeds vaker gebruikt.

Sms, WhatsApp of zelfs Twitch?

Het werkveld wordt verlegd van e-mail. De reden is simpel: we gebruiken andere communicatie-apps veel meer dan mail. Zo zijn sms-berichten met phishinglinks steeds minder zeldzaam. Hierbij wordt slim ingespeeld op bijvoorbeeld pakketbezorging. Door te doen alsof de ontvanger een pakket gemist heeft wordt deze naar een nep-traceringsite gelokt of zelfs verleid een nagemaakte app te downloaden. Ook wordt WhatsApp bijvoorbeeld gebruikt om phishinglinkjes te delen, maar wordt het ook steeds vaker gebruikt voor andere vormen van fraude.

In onze video leggen we je uit hoe phishing evolueert en vandaag de dag nog veelvuldig ingezet wordt.

Watch on YouTube

Vind je de video leuk? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000