Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen

© Wesley Akkerman

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen

Geplaatst: 24 maart 2024 - 18:27

Wesley Akkerman

Simpel te installeren én uitermate betaalbaar: de Yale slimme buitencamera spreekt een doelgroep aan die anders misschien niet direct een beveiligingscamera zou aanschaffen (want te ingewikkeld, of te duur). Maar ook voor wie niet binnen de doelgroep valt, kan deze camera interessant zijn. Hoe dit model bevalt in de praktijk, lees je in onze uitgebreide review.

8,5

Yale slimme buitencamera

Pluspunten

Natuurlijke beeldkwaliteit

Gemakkelijke installatie

Opnamen zijn te downloaden

Overzichtelijke app

Basis op orde

Prijs

IP65-certificaat

Minpunten

Slimmere herkenning achter betaalmuur

Lokale opslag niet uitbreidbaar

Zachte stem bij tweeweg-audio

Conclusie

Al met al zijn we enthousiast over de nieuwe slimme Yale-producten. Eerder gaven we al een positief cijfer aan de slimme binnencamera, en nu doen we hetzelfde met de Yale slimme buitencamera. Voor nog geen 130 euro krijg je een complete camera die zich gemakkelijk laat installeren en daarna heel toegankelijk is wat betreft de bediening. Binnen de app tref je bovendien veel handige opties aan waarmee je de ervaring naar je hand zet. Je bent bovendien niet per se overgeleverd aan een cloudabonnement voor het bewaren van de opgenomen beelden. Je kunt die beelden namelijk gewoon offline opslaan op je smartphone en vervolgens uploaden naar je eigen back-ups. Helaas is het zo dat de opslagruimte van de camera niet uit te breiden is, maar dat is ook weer niet heel erg. Want mocht de buitencamera gestolen worden, dan gaat de dief niet aan de haal met een microSD-kaart (waardoor een aantal video’s, ondanks versleuteling, in verkeerde handen zou kunnen vallen). Tot slot is het tof dat er ook een zonnepaneel is voor het stroom én dat je zelf kunt kiezen of je de camera bedraad of draadloos gebruikt. ...
Lees meer

Als we kijken naar recent uitgebrachte slimme buitencamera’s dan valt vooral de prijs op. Zo kun je de Ring Stick Up Cam Pro kopen voor een bedrag vanaf 180 (200 euro voor de variant met accu) en is de  Gigaset Outdoor Camera te koop vanaf 99 euro. Daar tussenin zit nu de Yale slimme buitencamera met een prijskaartje van 129,99 euro. In vergelijking met de variant van Gigaset biedt de slimme buitencamera veel meer aan voor een iets hoger bedrag, dus we kunnen al meteen claimen dat de paar tientjes extra een goede investering zal zijn.

Een vergelijking maken met de buitencamera van Ring loopt wellicht wat mank, aangezien het bij dat Amerikaanse merk gaat om een zogenaamd Pro-model. Dan krijg je nou eenmaal wat meer professionelere functies, en daar mag je logischerwijs voor betalen. De Yale slimme buitencamera is een typisch consumentenproduct, maar laat je daardoor niet misleiden. Met full HD-livebeelden, notificaties in realtime, tweewegcommunicatie, bewegingsdetectie, nachtzicht én een spotlight is dit misschien wel de meest complete camera in dit segment.

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-FOvAQ1LPR4SOkpJKb-1oSA

© Wesley Akkerman

Yale slimme buitencamera: zo geïnstalleerd

De nieuwe slimme productenlijn van Yale staat niet alleen voor simpel doch doeltreffende designs, maar ook voor een gemakkelijke installatie. Net als de Yale slimme binnencamera merken we dat de Yale slimme buitencamera binnen enkele minuten geïnstalleerd is. Tijdens het opladen van de accu hebben we de camera aan de app toegevoegd. Dat ging binnen enkele seconden. Vervolgens is het de bedoeling dat je wacht tot de accu vol is, zodat je daarna een geschikt plekje kunt uitkiezen. Dat kan in de tuin zijn, op de oprit of natuurlijk ergens op het balkon.

In de doos zit alles wat je nodig hebt voor een goede installatie, behalve het gereedschap. Opladen gaat via een usb-c-kabel, en verder is er een houdertje waarmee je de Yale slimme buitencamera aan een muur of plafond kunt bevestigen. Mocht je ergens over twijfelen, dan kun je altijd de app raadplegen voor de installatie-instructies. Natuurlijk moet je dan wel weten hoe je iets aan een buitenmuur bevestigt, maar dat is aan de gebruiker. Als je de camera draadloos gebruikt, gaat hij vier tot zes maanden mee voordat je hem weer moet opladen. Maar je kunt hem ook bedraad aansluiten.

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-HtSCdgC4S8SB4ApQ8YPlVA

© Wesley Akkerman

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-OOjpil_2TF2zOZR4eacgvA

© Wesley Akkerman

Handige opties in de app

Binnen de app van de Yale slimme buitencamera tref je veel slimme functies aan. Zo kun je bijvoorbeeld het beeld 180 graden omdraaien wanneer je besluit de camera aan het plafond te hangen. Ook kun je een zonnepaneel aanschaffen bij Yale en dat aansluiten op de camera. Je kunt vervolgens via de app instellen dat de buitencamera dan via die weg zijn stroom krijgt. Verder is het mogelijk te schakelen tussen 720p en 1080p en kun je – net als bij het binnenmodel – de helderheid van het beeld aanpassen. Zo kun je in veel gevallen goed zien wat er gebeurt.

En net als bij de Yale slimme binnencamera heb je veel aan de uitstekende, algemene Yale-app. Je maakt een huis aan (en kunt meerdere huizen aanmaken) en daarvandaan allerlei Yale-producten aansturen. Er is een tijdlijn met activiteiten waar je direct opgenomen video’s kunt bekijken. Dat kan tot twee dagen na het opnemen. Als je wilt, kun je een abonnement afsluiten en dan toegang krijgen tot dertig dagen aan cloudopslag. Maar je kunt de beelden ook direct offline beschikbaar maken en kopiëren naar je eigen back-upserver of computer.

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-GnXC7X_JStmXu5eTm0idAw

© Wesley Akkerman

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-SPLcawO9Qo-BqM-poEhbAg

© Wesley Akkerman

Met of zonder abonnement?

Dat laatste zien we niet zo heel vaak gebeuren, aangezien veel fabrikanten extra proberen te verdienen aan consumenten door cloud-abonnementen te pushen. Het is dus heel goed om te zien dat Yale in de voetsporen treedt van onder meer TP-Link, dat eenzelfde soort strategie hanteert. Er zijn functies die wel degelijk achter een betaalmuur zitten, maar die zijn wellicht wat minder essentieel. Zo is er geavanceerde bewegingsdetectie aanwezig, die onderscheid maakt tussen mensen, dieren en voertuigen. Dat kun je dus nog in overweging nemen.

Het abonnement kost 4 euro per maand. Maar dat heb je niet nodig als je de camera bijvoorbeeld alleen wilt gebruiken voor het detecteren van mensen. Het punt is duidelijk: als je op zoek bent naar gewoon een goed werkende buitencamera, dan is de Yale slimme buitencamera momenteel (waarschijnlijk) de beste en meest betaalbare optie. Ook is het zo dat je de camera – zonder extra kosten – verbonden kan worden aan Google Home en Amazon Alexa én beschikt over tweewegcommunicatie (een functie die de eerder genoemde Gigaset niet heeft) en nachtvisie in kleur.

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-WUKfBwLDQvqxbj-fgTwG4g

Bepaalde delen afschermen

Dat de Yale slimme buitencamera en slimme binnencamera veel functies delen, is inmiddels duidelijk. Maar dat zien we niet als een negatieve eigenschap. Helemaal niet aangezien de buitenoptie ook privacy- en bewegingszones aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld een deel van het beeld zwart maken, zodat de camera weet hij daar niet mag opnemen. Je hoeft de camera dan niet fysiek te verplaatsen om te voorkomen dat dat specifieke deel in beeld verschijnt, omdat je als gebruiker dan gewoon zwarte balken te zien krijgt in de opname en livefeed.

Net als het binnenmodel is ook de slimme buitencamera best gevoelig. Dat betekent dat je om de haverklap meldingen krijgt van allerlei bewegingen her en der, zelfs wanneer de bovenburen even de was ophangen. Elke beweging van het lange wapperende laken levert een melding op, en dat kan mettertijd flink irriteren. Daarom is het fijn om te weten dat je die gevoeligheid kunt aanpassen, en zelfs gebieden kunt instellen waar een beweging geen melding triggert. Dit geeft je als gebruiker meer controle over de manier waarop de camera te werk gaat.

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-OsSA_nA8SwaZv088W3NkSA

Fijn kleuren, breed gezichtsveld

Uiteraard is het ook belangrijk dat de beeldkwaliteit op orde is. En we kunnen melden dat Yale ook op dit vlak niet teleurstelt. Met een breed gezichtsveld van 154 graden en een maximale resolutie van 1080p leg je alles kleurrijk, scherp en in de volle breedte vast. Je kunt tot acht keer inzoomen als je wilt, maar dan moet je rekening houden met kwaliteitsverlies. De beelden ogen dan onnatuurlijk scherp, maar dat heb je nou eenmaal met digitaal zoomen. De nachtvisie – zowel in zwart-wit als in kleur – legt gebeurtenissen eveneens haarscherp vast.

Daarnaast willen we nog even de waarde benadrukken van een spotlamp en tweewegaudio. Niet alleen kun je dan altijd goed zien wat er gebeurt in de tuin of op de oprit, ook kun je contact leggen met iemand die voor de deur of ineens in de tuin staat. Heb je geen slimme deurbel, dan kun je zodoende toch aan een pakketbezorger laten weten waar dat pakketje naartoe mag. Of je kunt melden dat een potentiële inbreker er vrolijk op staat en dat de beelden aan de politie gegeven worden. Je moet dan wel wat harder praten, want je stem klinkt best zacht.

Review Yale slimme buitencamera – Complete camera voor iedereen-CZMlE8-8ToKmAfy-P1T6Aw

Yale slimme buitencamera kopen?

Al met al zijn we enthousiast over de nieuwe slimme Yale-producten. Eerder gaven we al een positief cijfer aan de slimme binnencamera, en nu doen we hetzelfde met de Yale slimme buitencamera. Voor nog geen 130 euro krijg je een complete camera die zich gemakkelijk laat installeren en daarna heel toegankelijk is wat betreft de bediening. Binnen de app tref je bovendien veel handige opties aan waarmee je de ervaring naar je hand zet. Je bent bovendien niet per se overgeleverd aan een cloudabonnement voor het bewaren van de opgenomen beelden.

Je kunt die beelden namelijk gewoon offline opslaan op je smartphone en vervolgens uploaden naar je eigen back-ups. Helaas is het zo dat de opslagruimte van de camera niet uit te breiden is, maar dat is ook weer niet heel erg. Want mocht de buitencamera gestolen worden, dan gaat de dief niet aan de haal met een microSD-kaart (waardoor een aantal video’s, ondanks versleuteling, in verkeerde handen zou kunnen vallen). Tot slot is het tof dat er ook een zonnepaneel is voor het stroom én dat je zelf kunt kiezen of je de camera bedraad of draadloos gebruikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten