Review Yale slimme binnencamera - Doet een hoop dingen goed

© Wesley Akkerman

Review Yale slimme binnencamera - Doet een hoop dingen goed

Geplaatst: 17 maart 2024 - 18:26

Wesley Akkerman

De Yale slimme binnencamera is een betaalbare beveiligingscamera voor binnen, met een prijs van 59,99 euro. Hoewel dat niet veel geld is, is de concurrentie binnen de markt voor binnencamera’s moordend. Heeft de Yale-camera een unieke troef in handen?

9,0

Yale slimme binnencamera

Pluspunten

Natuurlijke beeldkwaliteit

Gemakkelijke installatie

Opnamen zijn te downloaden

Overzichtelijke app

Basis op orde

Prijs

Minpunten

Huisdierherkenning alleen met abonnement

Lokale opslag niet uitbreidbaar

Conclusie

De Yale slimme binnencamera doet eigenlijk weinig verkeerd en een hoop dingen goed. Yale heeft de basis in elk geval op orde. De camera biedt scherpe en natuurlijke beelden aan in 1080p, heeft tweewegaudio, een prima ontwerp en een overzichtelijke app. Ook de functies vallen niet tegen. De paar extra opties die in een abonnement zitten hoef je niet per se te missen, tenzij je echt heel graag huisdierherkenning zou willen hebben. Beelden zijn verder lokaal op te slaan – maar dat moet je wel binnen twee dagen na het opnemen hebben gedaan. Waar we tevens over te spreken zijn, is het gemak waarmee de camera zich laat installeren en bedienen. Yale geeft duidelijk de voorkeur aan overzicht en een intuïtieve bediening, en de Yale slimme binnencamera is daar een perfect voorbeeld van. Mocht je toch iets meer verlangen van een binnencamera, dan kun je nog de in het artikel genoemde Eufy- of Aqara-opties bekijken. Die kunnen namelijk meebewegen met een gebeurtenis in huis. Maar voor een statische camera, met een breed gezichtsveld, voldoet de Yale slimme binnencamera aan voldoende eisen. ...
Lees meer

Als je in de markt bent voor een slimme beveiligingscamera voor binnen, dan heb je keuze te over. Op ID.nl hebben we recentelijk veel aandacht besteed aan dit marktsegment, door camera’s van allerlei prijscategorieën onder de loep te nemen. Zo keken we onder meer naar de Philips Hue Secure-camera, die met zijn prijskaartje van bijna 200 euro tegenvalt. Ook hebben we geen al te beste ervaringen met de Wiz Indoor Camera (met SpaceSence), ook al ben je daar minder dan de helft voor kwijt. De Eufy Indoor Cam S350 bevalt dan weer wél enorm.

De camera van Eufy kost iets meer dan 115 euro en kan meebewegen met wat er in de kamer gebeurt. Zo kun je dus allerlei gebeurtenissen volgen in huis, en hoef je niets te missen. Een beveiligingscamera die dit ook aanbiedt, is de Aqara Camera E1. Dat model kost eveneens 59,99 euro en is vrij compleet (al heeft die camera wel last van een lastig installatieproces). Kortom: de Yale slimme binnencamera kan z’n borst natmaken. De eerste indruk die het model achterlaat, is gelukkig positief. Tijd om te achterhalen of de rest van de ervaring ook net zo goed is.

Gemakkelijk te installeren

Het komt nog wel eens voor dat een slimme beveiligingscamera moeite heeft met een thuisnetwerk. In onze ervaring gebeurt dit wanneer een camera alleen 2,4GHz-netwerken ondersteunt, en gebruikers een (mesh)netwerk hebben waar gelijktijdig uitgezonden wordt op 2,4 en 5 GHz. Hoewel de Yale slimme buitencamera alleen 2,4 GHz ondersteunt, hebben we geen van de vervelende problemen meegemaakt. Na het uitpakken is het systeem binnen enkele minuten draaiende. Stop de usb-c-kabel in het stopcontact en je kunt beginnen.

Review Yale slimme binnencamera - Doet een hoop dingen goed-RLHzKqB4TdeKghDQMT7e9g

© Wesley Akkerman

Je moet wel even een goed plekje uitzoeken. Want dit model beweegt (in tegenstelling tot de even dure Aqara Camera E1) niet mee met de gebeurtenissen in huis. Dat is niet iets dat we inmiddels verwachten op dit prijspunt, maar de E1 maakt die technologie wel heel toegankelijk. Met een kijkhoek van 110 graden zie je veel in een oogopslag, maar er vallen ook plekken buiten beschouwing. Gelukkig heeft de camera een draaibare en kantelbare kop, waardoor je zelf de kijkhoek bepaalt. Ook kun je hem ergens op neerzetten of aan de muur of het plafond hangen.

Te bedienen via de app

Je hebt voor de Yale slimme binnencamera geen hub nodig om toegang te krijgen tot allerlei functies, of om verbinding te maken met het internet. Dat is enerzijds positief (want dat scheelt in de kosten), maar anderzijds ook nadelig (want: hoe meer apparaten op je wifi-netwerk, hoe trager de verbinding kan worden). Alle functies tref je gewoon aan binnen de applicatie van Yale, waar je ook andere producten van deze fabrikant aantreft. Denk dan aan het slimme slot Linus L2, maar ook de slimme buitencamera en het complete beveiligingssysteem.

0

Powered by

logo

De app is gratis te downloaden voor Android en iOS. Binnen de applicatie is het mogelijk meerdere huizen aan te maken, waardoor je dus meerdere plekken tegelijkertijd in de gaten kunt houden zonder het overzicht te verliezen. Per huis kun je de lijst met apparaten opvragen en door op die apparaten te tikken, krijg je toegang tot hun instellingen en basale functies. In het geval van de Yale slimme binnencamera kunnen we de livefeed opvragen en enkele instellingen met betrekking tot de beeldkwaliteit aanpassen, evenals het netwerk resetten (indien nodig).

Review Yale slimme binnencamera - Doet een hoop dingen goed-UH24_uwOTl-bO0RLFVR6JQ

© Wesley Akkerman

Gebeurtenissen checken en opslaan

Onderaan tref je het navigatiemenu aan. Naast huizen en apparaten is er ook een tijdlijn met activiteiten. Die registreert alles wat er gebeurt in huis. Doet iemand de deur open met een slot van Yale? Dan zie je dat staan. Loopt er iemand voorbij op een van de camera’s? Dan krijg je daar melding van. Voor de apparaten met een camera geldt dat je een afbeelding van het evenement te zien krijgt. Ook kun je vanaf hier de video van de gebeurtenis checken. Zonder abonnement kan dit tot twee dagen na het opnemen. Met abonnement kan dit tot dertig dagen.

En nu we het toch over dat abonnement hebben, daarmee kan de camera ook onderscheid maken tussen mensen en huisdieren. Dit specifieke model kan geen voertuigen registreren of pakketten herkennen, maar dat hoeft het ook helemaal niet te kunnen. Het abonnement kost 4 euro per maand, maar is dus niet verplicht voor het gebruik van de camera. Als je wilt, kun je opgenomen beelden downloaden naar je smartphone (en opslaan als .mp4-bestand) en daarna uploaden naar je eigen cloud of kopiëren naar een computer of externe server.

Review Yale slimme binnencamera - Doet een hoop dingen goed-bRa91x7rTr2Mknn_VWsLcw

© Wesley Akkerman

Andere opties binnen de app

Dat laatste kan niet met elke indoorcamera, dus we zijn heel blij om te zien dat deze functie aanwezig is. Verder beschikt de Yale slimme binnencamera over een aantal standaardopties. Zo kun je de bewegingsgevoeligheid aanpassen, zodat je het aantal valse meldingen binnenshuis kunt beperken. De camera is nogal gevoelig, dus kijk hier zeker even naar – zodat je geen meldingen krijgt van schaduwen die bewegen. Ook is er een automatische nachtstand en kun je bepalen hoe lang de camera moet opnemen per gebeurtenis. Wat ons betreft de standaard.

Datzelfde geldt voor de bewegings- en privacyzones. Aangezien de camera best gevoelig is, en soms op een drukke plek gericht staat, is het fijn om te zien dat je een deel van het beeld kunt uitsluiten. Vind er beweging plaats bij het raam, maar hoef je dat niet steeds te weten? Dan krijg je daar ook geen melding van. Met privacyzones kun je zwarte blokken invoeren op het beeld, die vervolgens niet opgenomen worden. Dit zijn superhandige functies die veelal aanwezig zijn bij de concurrentie, maar daardoor niet minder gewaardeerd worden. Kudo’s voor Yale.

Review Yale slimme binnencamera - Doet een hoop dingen goed-cWoL6IwxS52hhFkchDcvNQ

© Wesley Akkerman

De beeldkwaliteit van de Yale slimme binnencamera

Waar we ook zeer over te spreken zijn, is de beeldkwaliteit van de Yale slimme binnencamera. Hoewel de beelden wat scherp ogen wanneer je inzoomt, ogen ze verder helder, gedetailleerd en kleurrijk. De kleuren zijn niet overdreven fel, maar juist heel natuurlijk – waardoor ze een aangename kijkervaring opleveren. Met een resolutie van 1080p (of 720p, als je dat prettiger vindt vanwege het formaat) legt de camera gebeurtenissen haarscherp vast. Voor de beeldkwaliteit hoef je in elk geval geen 200 euro uit te geven, is ons advies.

Daarbij komt dat de Yale slimme binnencamera een unieke troef in handen heeft. Je kunt namelijk de helderheid instellen, om ervoor te zorgen dat beelden altijd goed te bekijken zijn. Film je een doorgaans donkere gang, zonder natuurlijk licht, dan kun je handmatig de lichtopbrengst van de camera aanpassen om toch iets te kunnen zien. Met een simpele slider bepaal je in hoeverre het beeld lichter of donker wordt. Nog beter zou zijn als hiervoor een automatische functie aanwezig zou zijn, maar ook zonder levert deze camera prima beelden.

Review Yale slimme binnencamera - Doet een hoop dingen goed-KxlLluMDSv2ZHgrRnpOl5w

© Wesley Akkerman

Yale slimme binnencamera kopen?

De Yale slimme binnencamera doet eigenlijk weinig verkeerd en een hoop dingen goed. Yale heeft de basis in elk geval op orde. De camera biedt scherpe en natuurlijke beelden aan in 1080p, heeft tweewegaudio, een prima ontwerp en een overzichtelijke app. Ook de functies vallen niet tegen. De paar extra opties die in een abonnement zitten hoef je niet per se te missen, tenzij je echt heel graag huisdierherkenning zou willen hebben. Beelden zijn verder lokaal op te slaan – maar dat moet je wel binnen twee dagen na het opnemen hebben gedaan.

Waar we tevens over te spreken zijn, is het gemak waarmee de camera zich laat installeren en bedienen. Yale geeft duidelijk de voorkeur aan overzicht en een intuïtieve bediening, en de Yale slimme binnencamera is daar een perfect voorbeeld van. Mocht je toch iets meer verlangen van een binnencamera, dan kun je nog de in het artikel genoemde Eufy- of Aqara-opties bekijken. Die kunnen namelijk meebewegen met een gebeurtenis in huis. Maar voor een statische camera, met een breed gezichtsveld, voldoet de Yale slimme binnencamera aan voldoende eisen.


Slim bekeken!

10x: populaire beveiligingscamera's

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem