Review Gigaset Outdoor Camera: Spil in een alarmsysteem
Betaalbare bewakingscamera’s zijn er in overvloed, maar deze camera heeft op het gebied van woonveiligheid een streepje voor. De Gigaset Outdoor Camera werkt namelijk nauw samen met andere smarthome-producten van de Duitse firma. Dat biedt interessante mogelijkheden om jouw huis zo goed mogelijk te beveiligen.
De Gigaset Outdoor Camera is vooral interessant voor wie al smarthome-apparatuur van Gigaset in bezit heeft. Deze videowaakhond werkt daarmee naadloos samen, waardoor je de beveiliging van je woning kunt aanscherpen. Als standalone camera verliest dit product het van diverse andere beveiligingscamera’s. Zo ontwikkelen merken als Foscam en Imou in hetzelfde prijssegment goede modellen met meer functies. Met name het gemis van tweewegaudio, de geringe resolutie van opnames en beperkte opslagopties zijn onmiskenbare minpunten.
- Betaalbare beveiligingscamera
- Stevige behuizing
- Lange voedingskabel
- Gebruiksvriendelijke app met uitgebreide instructies
- Duidelijk livebeeld met heldere kleuren
- Werkt samen met Gigaset-alarmsysteem
- Geen ondersteuning 5GHz-band
- Geen tweewegaudio
- Lage resolutie bij opnames
- Continu opnemen niet mogelijk
- Uitsluitend cloudopslag
Met een adviesprijs van 99,99 euro is de Outdoor Camera heel wat goedkoper dan zijn kleinere broer. Gigaset ontwikkelde onder de noemer Camera 2.0 namelijk ook een model voor binnenshuis, al moet die maar liefst 159,99 euro kosten. Bij het openmaken van de verpakking aanschouwen we een sober vormgegeven camera die wel een stootje kan hebben. De weerbestendige behuizing bestaat grotendeels uit aluminium.
Lees ook: Zo vind je de security-cam die bij je past
Gebruiksvriendelijke montage
Je kunt deze camera niet zomaar op elke plek ophangen om bijvoorbeeld een oprit, tuin of garage te bewaken. De Gigaset Outdoor Camera vereist netvoeding, zodat je een nabijgelegen stopcontact nodig hebt. Gelukkig levert de fabrikant een behoorlijk lange kabel mee. Dat geeft je bij de montage wat meer vrijheid. Vanaf de camera transporteert een ethernetkabel het elektriciteitssignaal naar een klein verdeeldoosje. Hierop sluit je de voedingskabel aan.
De montage van de camera is met behulp van het bijgesloten boorsjabloon erg eenvoudig. Aan de hand van drie schroefjes bevestig je de montagesteun aan de gevel of schutting. De cilindervormige behuizing is middels een kogelconstructie met deze steun verbonden. Richt de lens naar de gewenste plek en draai vervolgens de borgmoer vast.
Nederlandstalige instructies
Onder leiding van de Gigaset Elements-app op een smartphone is de configuratie zo gepiept. Je verbindt de camera via ethernet of wifi (alleen 2,4GHz-band) met het thuisnetwerk. Aan de hand van duidelijke Nederlandstalige instructies krijgen nieuwe gebruikers de buitencamera vlot aan de praat. Scan onder meer een QR-code op de behuizing en vul zo nodig het wachtwoord van het wifi-netwerk in. De configuratie duurt al met al slechts enkele minuten.
Heldere Full-HD-livebeelden
De Outdoor Camera filmt in een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels. Er zijn weliswaar allerlei buitencamera’s met een scherper beeld te koop, maar voor bewakingsdoeleinden voldoet het prima. Je kunt personen makkelijk herkennen. Verder zijn de heldere kleuren een pluspunt. Vanwege de aanwezige groothoeklens ogen de beelden wel ietwat bolvormig.
Vreemd genoeg schroeft Gigaset de beeldkwaliteit van opnames terug naar 1280 × 720 pixels. Hierdoor ogen opgeslagen beelden korreliger. Je kunt dat nergens in de instellingen wijzigen. Frustrerend, want livebeelden zijn wél behoorlijk scherp.
In de app-instellingen pas je diverse zaken aan. Activeer onder meer bewegingsdetectie, waarna de camera bij gebeurtenissen automatisch een opname maakt. Verder stel je eventueel een detectiegebied in. Voorkom daarmee dat je valse pushberichten van gebeurtenissen ontvangt. Verder kun je de nachtzichtfunctie en microfoon aan- of uitzetten. Helaas ondersteunt de camera geen tweewegaudio, waardoor je niet op afstand met iemand kunt praten.
Beperkte opslagmogelijkheden
De Outdoor Camera heeft geen geheugenkaartslot. Bovendien kun je hem ook niet aan een NAS of ander opslagapparaat koppelen. Dat maakt de opslagmogelijkheden wel erg beperkt. Je bent min of meer genoodzaakt om een betaald cloudaccount bij Gigaset af te nemen. Dat kost voor het uitgebreidste abonnement maandelijks 4,99 euro of jaarlijks 49,99 euro. Bij bewegingsdetectie of bij het afgaan van een alarm wordt er hierbij automatisch een video-opname op een online server opgeslagen. Een minpunt is dat je niet continu kunt opnemen.
Naast betaalde accounts stelt Gigaset ook een gratis cloudaccount met bescheiden opslagopties beschikbaar. Hiermee bewaar je tijdens een alarmsituatie een videoclip van dertig seconden. Je hebt vervolgens slechts twee dagen toegang tot deze opname. Voor serieuze bewakingsdoeleinden is het gratis cloudaccount té beperkt.
Compatibiliteit smarthome-apparaten
De Outdoor Camera geldt als een waardevolle aanvulling van een Gigaset-alarmsysteem. Detecteert een bewegingssensor bijvoorbeeld onraad, dan begint de camera automatisch met opnemen. Bovendien ontvang je een pushbericht op een smartphone, zodat je op afstand de thuissituatie kunt monitoren. Deze beveiligingscamera kan niet overweg met alarmsystemen van andere merken.
Wil je meer video's zien?
Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl
Conclusie: Gigaset Outdoor Camera kopen?
De Gigaset Outdoor Camera is vooral interessant voor wie al smarthome-apparatuur van Gigaset in bezit heeft. Deze videowaakhond werkt daarmee naadloos samen, waardoor je de beveiliging van je woning kunt aanscherpen. Als standalone camera verliest dit product het van diverse andere beveiligingscamera’s. Zo ontwikkelen merken als Foscam en Imou in hetzelfde prijssegment goede modellen met meer functies. Met name het gemis van tweewegaudio, de geringe resolutie van opnames en beperkte opslagopties zijn onmiskenbare minpunten.