CHIP is een Raspberry Pi-alternatief voor 8 euro

We zijn hier op de PCM-redactie groot fan van de Raspberry Pi, die voor slechts een paar tientjes prachtige dingen in je huis kan doen. Maar wat nou als het nog goedkoper kan? Dat dachten de makers CHIP. Dat is net als Raspberry Pi een mini-computertje, maar kost slechts 8 euro.

De CHIP is een Kickstarter-project dat al ver over zijn originele doel van 50,000 dollar heen is. De makers hebben nu al ruim het tienvoudige binnengehaald, wat betekent dat ze al hard bezig zijn met de mini-pc.

Componenten

Die bestaat net als de Pi uit een klein moederbordje waarop diverse compenenten zijn gemaakt. Aan de binnenkant heeft het bord een processor van 1 GHz, en 512 MB aan werkgeheugen. Opvallend is ook dat het computertje 4 GB aan opslaggeheugen heeft - dat heeft de Raspberry Pi niet. Via dat geheugen kun je een lichtgewicht Linux-distributie draaien.

Wifi en bluetooth

Wat de Pi ook niet heeft, zijn een werkende wifi- en bluetooth-dongle. De Pi werkt alleen met een LAN-poort, en als je bluetooth op het apparaatje wil gebruiken moet je dat via usb doen. Met de extra poorten die wel op CHIP zitten denken de makers dat vooral domotica-knutselaars met de pc aa de gang willen - die kunnen nu nog makkelijker hun eigen apparatuur aansluiten op de mini-pc.

Video

Overigens zitten er wel wat mitsen en maren aan de prijs. De 9 dollar (of 8 euro) betaal je namelijk voor het apparaat dat met een composiet-videokabel werkt. Wil je een VGA- of HDMI-kabel kunnen aansluiten, dan moet je er meer geld voor neertellen (17 en 21 euro), maar zelfs dan is het computertje goedkoper dan een Raspberry Pi.

Micro-laptop

De makers hebben op hun Kickstarter nog meer verschillende varianten van de CHIP gezet. Zo kun je voor 44 euro een CHIP kopen met een hoesje waar een accu, een toetsenbord en een mini-touchscreen in zitten. Je eigen micro-laptop dus! Handig - als je je smartphone niet al iedere dag gebruikt...

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000