Fietsspiegel: waar moet je op letten?

© PXimport

Fietsspiegel: waar moet je op letten?

Geplaatst: 15 februari 2021 - 14:44

Aangepast: 19 september 2022 - 11:31

Redactie

Met de toename in het aantal verkochte elektrische fietsen is ook de verkoop van fietsspiegels toegenomen. En dat is niet zonder reden. Een fietsspiegel kan namelijk een bijdrage leveren aan je veiligheid. Wil jij je ook verdiepen in een fietsspiegel voor je e-bike? We vertellen je graag waar je op moet letten.

Voordelen van een fietsspiegel

Met een elektrische fiets neemt de snelheid waarmee je je over de weg beweegt toe. Dat betekent dat je minder tijd hebt om het benodigde overzicht te krijgen om je veilig door het verkeer heen te bewegen. Een achteruitkijkspiegel fiets biedt uitkomst. Daarmee krijg je gemakkelijker overzicht van wat er om je heen gebeurt op de weg. Het feit dat je achteropkomend verkeer ziet aankomen, heeft een positief effect op je verkeersveiligheid.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Een fietsspiegel uitkiezen

Wat is de beste fietsspiegel? Er zijn verschillende soorten en maten fietsspiegels te koop. Als je op zoek gaat naar een geschikte spiegel fiets, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

In een goede spiegel kun je in één blik al het verkeer achter je zien. Bedenk waar jij je fietsspiegeltje gemonteerd wilt hebben. Fietsspiegel onder het stuur of juist bovenop het stuur? Wil je een spiegel links of rechts, of aan beide kanten? Er zijn spiegels die wat hoger staan op een arm en spiegels die rechtstreeks aan je stuur gemonteerd worden. Houd bij de plaatsing van de spiegel ook rekening met je favoriete fietshouding. Vanuit die positie moet je direct en goed zicht hebben op het spiegeltje.

Uiteraard is het belangrijk dat je spiegel stevig blijft zitten. Ook dit is een punt om uitgebreid te testen. Daarnaast kan het handig zijn als de spiegel eenvoudig te verstellen is en inklapbaar is. Zeker wanneer je je elektrische fiets binnen opbergt. Ga ten slotte na van welk materiaal de fietsspiegel gemaakt is. Dat is belangrijk als het gaat om demping. En hoe beter de demping, hoe minder trillingen je ervaart tijdens het fietsen.

Een merk uitkiezen

Er zijn verschillende merken die fietsspiegels maken. Je mag verwachten dat elk goed merk rekening houdt met zaken als kijkhoek en montagegemak. Of je nu een fietsspiegel ANWB, of een exemplaar van merken als VWP en Mirage koopt, het is belangrijker om bovenstaande tips in je achterhoofd te houden in plaats van je te laten leiden door een specifieke merkvoorkeur. 

Spiegel voor een elektrische fiets

Je kunt de meeste fietsspiegels ook gewoon op het stuur van een e-bike monteren. Een fietsspiegel op het stuur monteren, gebeurt meestal middels een klem. Zelf monteren is meestal erg gemakkelijk. Kijk voordat je overgaat tot een aankoop echter wel goed naar de diameter van je stuur. De meeste fietsspiegels zijn geschikt voor sturen met een diameter van 22,2 millimeter. Check van tevoren dus goed of de spiegel voor fiets die jij op het oog hebt, past op jouw stuur. 

Meer artikelen over e-bikesTips voor je accu opladen

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000