Fiets veilig mee op de fietsendrager? Zo maken dieven geen kans!

© Kirill Gorlov

Fiets veilig mee op de fietsendrager? Zo maken dieven geen kans!

Geplaatst: 19 april 2024 - 17:28

Aangepast: 15 mei 2024 - 09:58

Peter Koelewijn

Ga je op autovakantie met de fietsen of e-bikes achterop? Dan ben je een populair doelwit voor fietsendieven; je zult niet de eerste zijn wiens fietsendrager op de parkeerplaats wordt leeggeroofd als je even niet oplet. Wij vertellen je hoe je je fietsen in de fietsendrager het best kunt beveiligen tegen diefstal.

0

Powered by

logo

Een fietsendrager moet in principe in staat zijn je tweewieler stevig te beveiligen, zodat de fiets tijdens het rijden niet losschiet. Daarvoor zijn verschillende oplossingen bedacht en we bespreken in dit artikel de populairste. De meeste fietsendragers gebruiken goten waar je de fiets of e-bike in kunt zetten. Deze goten sluiten zich nauw om de fietsbanden en komen vaak met bevestigingsriemen waarmee je de wielen kunt vastsjorren. Zet je fiets na plaatsing bovendien goed op slot. De meeste fietsendragers hebben zelf ook een eigen slot, zodat ze stevig op de trekhaak bevestigd blijven.

Dat is het absolute minimum om je (elektrische) fiets goed te beveiligen op een fietsendrager. Maar er zijn meer oplossingen om je fietsen nog beter te beveiligen.

1. Gebruik extra riemen, haken en klemmen.

Fietsendragers zijn normaal gesproken voorzien van een paar bevestigingsriemen, maar meestal kun je er veel meer gebruiken. Bij fiets- en autospeciaalzaken kun je extra bevestigingsbanden, haken en klemmen kopen, bijvoorbeeld om je banden, stuur of frame aan de fietsdrager vast te maken. Je kunt er ook meerdere fietsen stevig mee aan elkaar koppelen. Wees creatief en bevestig fietsen op verschillende plekken aan de fietsendrager; daar krijgen dieven hoofdpijn van. Voor eenmalig gebruik kun je nog tiewraps overwegen; die zijn goedkoop en minstens zo effectief. 

2. Een frameklem voor je fietsendrager

Sommige fietsendragers zijn standaard voorzien van een frameklem, maar je kunt 'm ook los kopen voor extra beveiliging. Meestal is het een stalen stang die één of meerdere fietsframes kan fixeren. Ze zijn meestal bovendien voorzien van een eigen slot. Niet alleen maakt dat rijden met meerdere fietsen veiliger, diefstal wordt ook ontmoedigd. 

3. Crankklem om je pedalen vast te zetten

Met een crankklem zet je de pedalen van je fiets vast. Om te beginnen is dat handig omdat de crank tijdens de autorit niet beschadigd kan raken, maar fietsendieven hebben er ook een hekel aan. De crankklem verbindt de trapas en dat is een gevoelig deel van iedere fiets en e-bike, dus de dief zal minder snel bruut geweld gebruiken om een crankklem open te breken.

Lees ook: De ultieme top 20 e-bike-accessoires voor een geweldige fietservaring

Fietsendrager achterop auto met fietsen

Let op: fietsendragers ook populair bij dieven!

Ook een lege fietsendrager op een parkeerplaats loopt het risico gestolen te worden. Een goede fietsendrager kost algauw een paar honderd euro en heeft meestal maar één slot op de trekhaak dat doorgaans makkelijk te forceren is. Dus als je de auto parkeert en je hebt de ruimte, leg de fietsendrager dan in de kofferbak of op de achterbank. 

Verwijder losse onderdelen van je fietsen

Naast de fietsendrager zelf raden we sowieso aan om zo veel mogelijk losse onderdelen van de fiets in de auto te bewaren. Zelfs als je fiets goed beveiligd op de drager staat, kan de dief voor een troostprijs gaan en bijvoorbeeld je accu, zadel, fietstas of navigatiesysteem stelen. Breng ze niet in verleiding en leg dat soort spullen in de kofferbak of in elk geval buiten zicht.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Fietsendief met betonschaar

© Rainer Fuhrmann

Is je fiets verzekerd op de fietsendrager?

Als je fiets van de fietsendrager gestolen wordt, valt dat dan onder je autoverzekering? Helaas niet. Deze verzekeringen moet je afsluiten voor de juiste dekking: 

🚲 Accessoiredekking

Je autoverzekering kan meestal uitgebreid worden met een accessoiredekking. Hieronder valt dan de fietsendrager, dus als die gestolen wordt, krijg je een vergoeding. Wat er niet onder valt zijn de fietsen en e-bikes die erin stonden.

🚲 Reisverzekering

Ga je op vakantie naar het buitenland en neem je de fiets mee? Dan is een reisverzekering een goed idee, want bij diefstal of beschadiging van je fiets, heb je recht op een vergoeding. Lees wel goed de polis voor eventuele voorwaarden omtrent de beveiliging. Met name bij elektrische fietsen zijn de voorwaarden strenger.

🚲 Fietsverzekering

Heb je een dure fiets of e-bike, dan is een fietsverzekering zeker het geld waard. Met name elektrische fietsen van populaire merken, zijn geliefde doelwitten van fietsendieven. Een fietsverzekering geeft je recht op een vergoeding, maar heeft ook steeds vaker extra eisen, zoals een tweede slot of GPS-tracking. Dit kost meer geld, maar werkt ook als afschrikmiddel op potentiële fietsdieven, omdat ingebouwde track & trace moeilijk te zien is en nog moeilijker verwijderd kan worden.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten