Zo kies je het perfecte fietszadel!
Fietsen is pas echt leuk als je lekker en ontspannen in het zadel zit. Maar met het enorme aanbod is het lastig om het ideale fietszadel voor jou te vinden. In dit artikel lees je welke aspecten belangrijk zijn om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuw fietszadel. Zo kun je straks probleemloos en comfortabel je favoriete fietstochten maken.
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest
21 fietsmerken, 9 weken getestFietsen op het verkeerde zadel kan heel oncomfortabel zijn. In dit artikel lees je alles over het kiezen van het juiste fietszadel dat perfect bij jou past. We bespreken belangrijke zaken als de breedte, vorm en hoe je zadels het beste kunt uitproberen.
- Hoe meet je de breedte van je zitbotjes voor de juiste ondersteuning?
- Welke vorm van het zadel sluit het beste aan op de anatomie van jouw bekken?
- Hoe test je in de praktijk verschillende zadels uit om de beste keuze voor jou te maken?
Kies een zadel dat past bij jouw fietsgebruik
Bepaal eerst waarvoor je meestal fietst. Ga je vaak lange afstanden rijden of maak je vooral korte ritjes in de stad? Heb je een racefiets voor fanatiek wielrennen of een stadsfiets voor recreatief gebruik? Dit is belangrijk, want het fietszadel moet bij je fietsgebruik passen. Voor recreatief fietsen kies je een breed, zacht zadel met veel demping. Je zit rechtop en comfort is belangrijk. Voor intensief wielrennen neem je een smaller en steviger zadel. Ook de vorm van het zadel speelt een rol. Wielrenners hebben baat bij een vlak zadel met korte neus vanwege de extreem voorovergebogen zithouding. Bij rechtop fietsen past een zadel met een boller profiel en langere neus beter bij de natuurlijke bekkenstand.
Meet nauwkeurig de breedte van je zitbotjes
Als je weet welk type zadel het best bij je past, is de volgende stap het bepalen van de juiste breedte. Dit is erg belangrijk voor fietscomfort. De breedte wordt grotendeels bepaald door de afstand tussen je zitbotjes. Meet daarom eerst heel nauwkeurig de afstand tussen je zitbotjes. Doe dit bijvoorbeeld door op een stuk karton te gaan zitten. Zo weet je zeker dat het zadel breed genoeg is om de zitbotjes goed te ondersteunen. Een te smal zadel oefent te veel druk uit op je zitbotjes. Dit leidt snel tot ongemak en pijn. Een te breed zadel zorgt dan weer voor irritatie aan de binnenkant van je bovenbenen. Je zitvlak schuurt langs de zadelranden. Met een nauwkeurige meting van je zitbotafstand voorkom je deze problemen.
Kies de zadelvorm die het beste bij jouw lichaam past
Naast de breedte is ook de specifieke vorm van het zadel erg belangrijk voor zitcomfort. De vorm moet namelijk goed aansluiten bij jouw persoonlijke bekkenanatomie. Mensen met bredere zitbotjes hebben meestal meer baat bij een plat of licht gebogen zadel. Voor smalle bekkens werken smallere, dieper gevormde zadels beter. Sommige zadels hebben ook een uitsparing vooraan. Dit neemt druk weg bij gevoelige delen en bevordert de doorbloeding. Of zo'n uitsparing nodig is, hangt af van je flexibiliteit en hoeveel je bekken kantelt tijdens het fietsen. Het is dus erg persoonlijk welke zadelvorm precies bij jouw lichaamsbouw past.
©Sebastian Rothe
Soorten fietszadels
Hier zijn enkele van de meest voorkomende types:
Test in het echt verschillende zadels uit
Omdat iedereen anders is qua anatomie en voorkeuren, is het erg belangrijk om verschillende zadels uit te proberen. Het beste is om naar een gespecialiseerde fietsenzaak te gaan. Daar kunnen ze je uitgebreid laten testen op een hometrainer. Blijf minimaal 10 tot 15 minuten op elk zadel zitten om het goed te kunnen beoordelen. Let op eventuele drukplekken, stabiliteit en algeheel zitcomfort. Een goed zadel voelt meteen prettig en stabiel aan, zonder irritaties of pijn. Zo vind je gegarandeerd het zadel dat het best bij jouw lichaam en fietsstijl past.
Kies de juiste hardheid voor optimaal comfort
Ook de hardheid van het zadel beïnvloedt het zitcomfort. Hardere zadels voelen steviger aan, maar dempen minder schokken en trillingen. Zachtere zadels dempen beter, maar zijn minder stevig en kunnen meer stabiliteitsproblemen geven tijdens het sturen. De voorkeur voor een bepaalde hardheid is dus persoonlijk. Over het algemeen geldt: hoe langer de ritten, hoe harder het zadel moet zijn. Maar uiteindelijk draait het om wat jij prettig vindt als fietser. Test daarom ook op dit vlak verschillende opties om de perfecte hardheid voor jouw lijf te vinden.
Personaliseer je hoes met een mooie cover
Vrolijke print, zacht nepbont of regenbescherming: alles is mogelijkWil jij meer weten over E-bikes? Kijk dan onze video!