Meer fietsplezier met een goede zithouding op de e-bike

© Uwe

Meer fietsplezier met een goede zithouding op de e-bike

Geplaatst: 11 januari 2024 - 13:01

Aangepast: 18 april 2024 - 09:19

Hans de Looij

De juiste framemaat (hoewel vaak niet de eerste overweging bij het aanschaffen van een nieuwe e-bike) zorgt dat je eenvoudig van je fiets kunt op- en afstappen, en voor een comfortabele zithouding die ongemakken tijdens het fietsen voorkomt.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Alles begint met de juiste framemaat

Fietsen zijn in de regel leverbaar in talloze framematen, hoewel bij e-bikes de spoeling wel iets dunner is geworden en er soms maar een beperkt aantal maten leverbaar is. Vooral bij de extreem kleine en grote maten is er vaak minder keus.
Om de juiste maat van je fiets zelf te bepalen, moet je de lengte van de binnenkant van je been opmeten. Ga hiervoor met je rug tegen een muur staan, doe dit zonder schoenen en met een rechte rug. Meet vervolgens de afstand van de vloer tot aan je kruis – het handigste is als iemand anders het meten doet. Vermenigvuldig vervolgens de opgemeten afstand met 0,68 en je komt uit bij je ideale framemaat.
Heb je bijvoorbeeld een binnenbeenlengte van 84 cm, dan ziet de berekening er als volgt: 84 x 0,68 = 57,12. In dit geval kom je uit bij de framemaat 57. Wanneer de berekening lager of hoger uitvalt dan de framemaat die beschikbaar is, kies dan altijd voor een kleinere maat. Bij een te grote maat is de kans dat je klachten krijgt ook erg groot. Bij een kleinere maat kun je veel compenseren door het zadel en het stuur te verstellen.
Indien je al op een ideale fiets rijdt, bepaal dan je framemaat door de afstand tussen de trapas en de bovenzijde van de staande framebuis op te meten.

Meer fietsplezier met een goede zithouding op de e-bike-I-pBCVKmTjGDDeDpcvlZVQ

© Hans de Looij

Bepaal je zitpositie: rechtop of voorover

Bij e-bikes kun je verschil zien in de bouwwijze. Deze zogenoemde framegeometrie bepaalt in grote lijnen de zitpositie op de fiets. Bij stadsfietsen en semi-toerfietsen zit je over het algemeen meer rechtop, bij hybride fietsen en sportieve toerfietsen zal de houding iets meer voorover zijn. Zeker als je van plan bent om veel kilometers te maken, is een meer voorovergebogen houding zeker aan te bevelen, al zul je er wel aan moeten wennen.

Ook interessant: Dit zijn dé trends in e-bikes voor 2024

Pas stand en hoogte van het stuur aan

Sommige e-bikes beschikken over een handmatig verstelbaar stuur met een snelversteller. Je kunt dan zelf de hellingshoek en de hoogte van het stuur bepalen. Door de versteller open te zetten, kun je het stuur naar je toe bewegen of juist van je af. Zo kun je dus eenvoudig naar eigen wens de zitpositie veranderen.

Meer fietsplezier met een goede zithouding op de e-bike-KSp266DiRCecfT10azsLOA

© Hans de Looij

Veel sportieve e-bikes zijn uitgerust met een Ahead-balhoofd. Helaas zijn de verstelmogelijkheden dan een stuk beperkter. Met behulp van de gemonteerde ringen kun je het stuur een fractie hoger of lager instellen, maar daar houdt het dan ook bij op. Ben je zelf niet zo handig? Uiteraard kan een fietsenmaker je ook nog helpen bij het monteren van een andere stuurpen waarmee de fiets beter aansluit op een voor jou comfortabele houding.

Meer fietsplezier met een goede zithouding op de e-bike-JPuygL5aQ5CJ9AbIw-_log

© Hans de Looij

Vuistregel om afstand zadel-stuur te bepalen

De afstand tussen het zadel en het stuur wordt in grote lijnen bepaald door de lengte van je bovenlichaam en je armen. De positie van het zadel speelt hierbij een belangrijke rol.
Er is een handige manier om de ideale afstand te bepalen: plaats je elleboog tegen de punt van het zadel en strek vervolgens je arm en hand in de richting van de stuurpen. Als je met de middelvinger minimaal de stuurpen kan aanraken, staat het zadel goed afgesteld. Kun je de stuurpen niet aanraken, verschuif het zadel dan over de zadelbrug naar voren. Let er daarbij wel op dat de voorste knie in één lijn staat met de trapas als de pedalen zich in een horizontale positie bevinden.

Kwaliteit en hoogte zadel bepalen zitcomfort

Standaard worden de meeste e-bikes afgeleverd met een eenvoudig zadel, slechts in een hogere prijsklasse wordt gekozen voor een premium zadel. Ook maken veel fabrikanten geen onderscheid tussen heren- en dameszadels, terwijl er anatomisch wel degelijk grote verschillen zijn.
Wanneer je als fanatieke fietser veel kilometers maakt, is het zeer verstandig om een passend zadel te monteren. Met een ergonomische zadel van het merk Ergon, Terry, SQlab of Scientia (Selle Royal) verhoog je niet alleen het zitcomfort, maar voorkom je direct veel zadelproblemen.
Let op de juiste zadelhoek: de richtlijn hiervoor is dat het zadel waterpas staat of een fractie met de punt omlaag. Ook de hoogte van het zadel is belangrijk bij de afstelling van je fiets. Een zadel staat goed als je tenen net de grond kunnen raken. Gaat het op- en afstappen iets minder soepel, zet het zadel dan een stukje lager zodat je voeten vrijwel plat de grond raken.

Meer fietsplezier met een goede zithouding op de e-bike-RDNjM1CbQ76nd4EzUB_tXw

© Terry-comfort.de

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten