Kinderzitjes op een e-bike, gaat dat zomaar?

© Sergey Novikov/serrnovik

Kinderzitjes op een e-bike, gaat dat zomaar?

Elektrische fiets

Geplaatst: 17 november 2022 - 13:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Ronald Smit

Kun je een kinderzitje op een e-bike monteren? Ja, in principe wel. Maar het is wel zaak om voor aankoop even uitgebreid te controleren of het stoeltje dat jij op het oog hebt ook op jouw model fiets past.

Kinderzitjes kunnen soms wel en soms niet passend op een elektrische fiets worden gemonteerd. Laten we eerst even kijken naar de twee algemene opties voor kinderzitjes. Ze zijn namelijk bedoeld voor montage achter op de bagagedrager of hangend aan het stuur. Bij een e-bike heb je vaak net wat minder vrije keuze welk soort stoeltje je kunt gebruiken.

Zit de display-unit van jouw elektrische fiets in het midden op het stuur, dan wordt het lastig om een kinderzitje op het stuur te monteren. De kans is dan groot dat je niet meer bij het display kunt om je fiets in te stellen. Bovendien loop je het risico dat kinderen het leuk vinden om tijdens het rijden op de knopjes (of het aanraakscherm) te drukken. Dat is toch beduidend minder praktisch. Een aan het stuur gemonteerd kinderzitje kan wel worden gemonteerd op e-bikes waar het display aan de zijkant van het stuur zit.

Lees ook: De (elektrische) stadsfiets is weer hip!

Een achterzitje kan weer niet altijd boven de bagagedrager worden gemonteerd. In veel gevallen (vooral bij wat oudere modellen e-bikes) zit daar de batterij namelijk in verwerkt, wat bij het plaatsen van een zitje tot montageproblemen leidt. Sommige fabrikanten bieden een systeem aan waarbij je zo’n stoeltje dan toch nog kunt monteren. Ook zijn er kinderzitjes die speciaal voor e-bikes ontworpen zijn, en dan met name voor montage achterop.

Als het display op jouw fiets in het midden is gemonteerd, is een zitje aan het stuur niet ideaal.

© Sebastian Rothe Photography

Goed controleren voor aankoop

Je zult dus goed moeten nagaan of een beoogd stoeltje daadwerkelijk op jouw fiets past. In de praktijk betekent het dat het wellicht verstandig is om met fiets en al een bezoekje te brengen aan een winkel in de buurt die kinderzitjes voor (elektrische) fietsen verkoopt. Daar lopen mensen rond die weten wat wel en niet gaat werken, en wat eventuele mogelijkheden zijn voor jouw fiets.

0

Powered by

logo

Heb je eenmaal een passend exemplaar gevonden, dan is er toch nog iets waar je op moet letten: check of jouw fiets een achterwielmotor heeft. Als dat het geval is, is een stoel op de bagagedrager ook minder aanbevelenswaardig. Er komt dan een hoop gewicht op het achterwiel alleen te staan, wat in extreme gevallen tot stuurproblemen kan leiden.

Tip van de dag: kies een bij elkaar passende e-bike én kinderzitje.

Veiligheid

Houd ook het aspect veiligheid in het vizier. Als je zelf een helm draagt op de fiets, is het niet onverstandig om ook een passende kinderhelm aan te schaffen voor je kind. Een elektrische fiets rijdt immers beduidend sneller dan een regulier exemplaar. Voel je je daar minder op je gemak bij, dan staat niets je in de weg om simpelweg wat minder snel te rijden.

De ideale fietshelm

Hier ga je 'm vinden!

Moederfiets

Wil je helemaal op safe spelen wat betreft kinderzitjes, gebruiksgemak en veiligheid? Kijk dan eens naar de moederfiets, die een aantal fabrikanten sowieso in het assortiment heeft. Niet alleen zijn daar moeiteloos achterzitjes op te monteren, ook hebben ze een extra lage instap voor makkelijk op- en afstappen. Een dubbele standaard maakt het neerzetten van je fiets extra stabiel, terwijl de extra verstevigde bagagedrager bij uitstek geschikt is voor het plaatsen van een kinderzitje.

Bovendien is voorzien in extra ruimte tussen het stuur en het zadel, waardoor ook een kinderzitje aan de voorkant prima werkt dankzij extra bewegingsruimte. Kortom: heb je nog geen e-bike, maar ben je wel van plan er een aan te schaffen én daarop je kids mee te nemen? Dan is de moederfiets eigenlijk de meest voor de hand liggende optie. En soms kom je ook zomaar een papa-fiets tegen. Even navragen bij je verkooppunt wat er zoal beschikbaar is.

0

Powered by

logo

Weet je nog niet welk type e-bike je moet hebben? In de onderstaande video helpen we je uit de brand!

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000