Urban e-bike: de stadsfiets is weer hip!

© Sebastian Rothe

Urban e-bike: de stadsfiets is weer hip!

Geplaatst: 8 november 2022 - 09:33

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Redactie

Vroeger had je de ouderwetse stadsfiets. Nu heb je de urban e-bike: een elektrische fiets voor in de stad of naar school. Er zijn verschillende soorten: van eenvoudig tot trendy. Welke urban e-bike goed bij jou past, hangt af van waar je hem voor gaat gebruiken. ID.nl helpt je kiezen.

Welke urban e-bikes zijn er?

Je kunt urban e-bikes onderscheiden in drie soorten:

Elektrische stadsfiets

Dit is qua uitvoering en opzet eigenlijk een doodnormale e-bike. Een rechttoe-rechtaan fiets met een standaard uitrusting, echter perfect afgestemd voor gebruik in de stad.

Transport e-bike

De beste omschrijving voor een elektrische transportfiets is moderne omafiets. Een functionele fiets die prettig in het gebruik is.

Lifestyle e-bike

Dit is een hippe eigentijdse stadsfiets die vooral populair is bij jongeren/jongvolwassenen. Trendy, dus.

Mintgroene stadsfiets

© Sebastian Rothe

Wat je moet weten over de elektrische stadsfiets

Een elektrische stadsfiets is een simpele fiets die niet opvalt door zijn uiterlijk, maar waar je wél jarenlang plezier van kunt hebben. Omdat hij vooral bedoeld is voor korte afstanden zitten er meestal niet al te veel toeters en bellen op en ook de meegeleverde accu heeft niet extreem veel capaciteit. Over het algemeen biedt hij wel een relaxte zitpositie waardoor je goed zicht hebt op het verkeer om je heen. Alle bekende merken hebben elektrische stadsfietsen in hun assortiment.

Wil je een elektrische stadsfiets aanschaffen, dan is het goed om te weten dat je niet direct een middenmotor nodig hebt: een voorwielmotor fungeert in de stad ook prima (meer over motoren kun je trouwens lezen in ons artikel Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende e-bikemotoren? Wil je er niet te veel onderhoud aan hebben? Kies dan voor een dichte kettingkast in combinatie met een naafversnelling. Ook wat versnellingen betreft kun je het bescheiden houden. Een drieversnellingsnaaf zal in combinatie met de aanwezige ondersteuning voldoende mogelijkheden bieden. Fiets je op jouw dagelijkse route van stoplicht naar stoplicht, dan is een automatische versnelling een optie om over na te denken.

Bekijk en vergelijk alle e-bikes op Kieskeurig.nl

& check meteen de winkelvoorraad!

Wat je moet weten over de transport e-bike

Door de retro uitstraling, de stabiliteit en de praktische voordrager is de transportfiets al jarenlang enorm populair. Dat de elektrische uitvoering ervan nu dan ook aan een opmars bezig is, zal je niet verbazen. Vooral scholieren zijn momenteel al fan van de transport e-bike, de omafiets in een nieuw jasje. Sowieso zit je er lekker rechtop op (waardoor je goed zicht hebt op het verkeer om je heen), maar de elektrische uitvoering van de transportfiets geeft de berijder nóg meer rijgenot, waardoor deze e-bike ook in de smaak valt bij de stadsfietser. Het naar je toe gebogen stuur zorgt bovendien dat je schouders worden ontlast. Ook prettig: de transportfiets kan doorgaans tegen een stootje, wat in de stadsjungle alleen maar voordelen biedt.

De transport e-bike heet natuurlijk niet voor niets zo: er is behoorlijk wat ruimte om bagage mee te nemen. De achterdrager is de plek voor een functionele fietstas, ideaal voor spullen die je meeneemt naar je werk. De voordrager is voorbehouden aan een krat – voor boodschappen of voor een schooltas. Wat betreft verdere specificaties raden we een drieversnellingsnaaf, stuurblokkering en een dubbele standaard aan.

Stadsfiets met eden accu in het frame

© LightItUp - stock.adobe.com

Wat je moet weten over de lifestyle e-bike

Vooral bij jongeren is de lifestyle e-bike popular. Maar hoe herken je dit soort urban e-bike eigenlijk? De meeste lifestyle e-bikes hebben een sportieve uitstraling, al dan niet met retro-achtige trekjes. De eerste modellen waren minimalistisch: geen bagagedrager, geen spatborden en single speed. Vandaag de dag zijn de meeste liftestyle e-bikes meer aangekleed en uitgerust met functionele accessoires. Een duidelijk trend binnen deze doelgroep is de toepassing van riemaandrijving en een minimalistische design waarbij de display wordt opgeofferd voor een bedieningsapp op de telefoon. Ook zijn de meeste lifestyle e-bikes een stuk lichter dan de reguliere elektrische fietsen. Aangezien de liftestyle e-bike vooral voor korte ritten in de stad wordt ingezet, is de accucapaciteit vaak zeer bescheiden. Wel is genoemde accu vaak weggewerkt in het frame , waardoor hij geen afbreuk doet aan het design. Hoewel er ook liftestyle e-bikes op de markt zijn waarbij de zitpositie tamelijk rechtop is, zijn de meeste lifestylers toch wat sportiever uitgevoerd qua design. Mede daardoor zit je voorover met extra belasting op polsen en nek. Probeer daarom altijd eerst een proefrit te maken. Ben je van huis uit een fanatieke fietser, dan is single speed een overweging. Dankzij de extra ondersteuning en het lage gewicht fiets je toch eenvoudig weg.

Bij praktisch alle webshops die elektrische fietsen verkopen, kun je filteren op soort fiets. Zo kun je bij Bol.com bijvoorbeeld specifiek zoeken op 'stadsfietsen' in het aanbod elektrische fietsen.

Watch on YouTube

Kijk voor meer e-bike-video's op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000