Gemiddeld tien fietsen per uur gestolen: Noord-Holland voert de boventoon

© mtrlin | stock.adobe.com

Gemiddeld tien fietsen per uur gestolen: Noord-Holland voert de boventoon

Geplaatst: 18 april 2024 - 07:53

Aangepast: 18 april 2024 - 08:31

Mark Gamble

Er worden steeds meer fietsen gestolen, blijkt uit onderzoek. In 2023 was er een stijging van maar liefst 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dieven hebben het vooral gemunt op e-bikes. Aangifte wordt niet altijd gedaan, terwijl dat wel verplicht is om aanspraak te kunnen maken op de verzekering.

Verzekeringsvergelijkingswebsite Independer onderzocht hoeveel fietsen er per regio werden gestolen aan de hand van gegevens van het CBS en de politie. Daaruit blijkt dat fietsendiefstal in de provincies Groningen en Flevoland flink steeg ten opzichte van eerdere jaren: een stijging van respectievelijk 21 procent en 34,5 procent ten opzichte van 2022.

Maar in Noord-Holland worden de meeste fietsen gestolen; daar ligt het gemiddeld aantal gestolen fietsen per 1000 inwoners op 22,4. Zandvoort voert de lijst aan met 22,6 gestolen fietsen per 1000 inwoners. In de gehele provincie Noord-Holland werden in 2023 19.710 fietsen ontfutseld.

In deze gemeenten ging het 't vaakst mis

GemeenteProvincieGestolen fietsen*
ZandvoortNoord-Holland22,6
HaarlemNoord-Holland22,4
AmsterdamNoord-Holland21,6
NijmegenGelderland21,6
Utrecht stadUtrecht21,5
HelmondNoord-Brabant19,7
DelftZuid-Holland19,6
Groningen stadGroningen19,4
HeemstedeNoord-Holland18,7
BloemendaalNoord-Holland18,1

*Per 1000 inwoners | Bron: Independer

Bron: Independer

Op zoek naar een goed nieuw fietsslot?

Kijk op Kieskeurig.nl voor de beste aanbieding!

Fietsen stelen op het Damrak

Lokaal gezien springt Amsterdam er bovenuit: daar werden in 2023 in totaal 10.920 fietsen gestolen: dat is meer dan alle gestolen fietsen in Zeeland (1.095), Flevoland (1.190), Friesland (1.730) en Groningen (2.245) bij elkaar opgeteld. Vlieland en Schiermonnikoog zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen enkele fietsendiefstal werd gemeld in 2023.

Gemiddeld tien fietsen per uur gestolen: Noord-Holland voert de boventoon-YwFNJlB-TwWH2Ptf8D-Lgw

© Southtownboy Studio

Ook steeds meer e-bikes gestolen

Uit ander onderzoek bleek dat er in 2023 ook veel e-bikes werden gestolen. Volgens Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) werden er vorig jaar 90.000 e-bikes ontvreemd. Een nieuwe campagne - Staat E lekker - wil de stichting fietsers bewust maken van de risico's van fietsendiefstal en de mogelijkheden om je fiets extra vast te zetten, bijvoorbeeld aan een object of door middel van een tweede slot. Tips die elke fietseigenaar sowieso zou moeten weten.

Goede verzekering belangrijk

Nu fietsendieven het steeds meer gemunt hebben op e-bikes is het verzekeren van zo'n fiets belangijker dan ooit. Maar ook de juiste verzekering is hierbij van belang. Veel fietseigenaren hebben bijvoorbeeld wel een woonverzekering, maar die dekt diefstal van een (elektronische) fiets als deze buitenshuis wordt gestolen, bijvoorbeeld in de stad. Een aparte fietsverzekering met diefstaldekking is dus aan te raden.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten