E-bike van het jaar verkiezing 2023: and the winner is …

© Giant

E-bike van het jaar verkiezing 2023: and the winner is …

Elektrische fiets

Geplaatst: 24 februari 2023 - 13:01

Aangepast: 16 maart 2023 - 08:45

Redactie

Het is een jaarlijks terugkerend feestje: de uitreiking van de Fietsawards, georganiseerd door de RAI-vereniging. Er zijn prijzen uitgereikt in verschillende categorieën, waarbij veel aandacht uitgaat naar de winnaar in het segment elektrische fietsen.

Voor de verkiezing van 2023 stuurden de fietsfabrikanten een aantal fraaie e-bikes in, waarbij vooral de luxere exemplaren de boventoon voerden. Al dat moois heeft echter wel – letterlijk – een prijs: fietsen van ruim boven de vierduizend euro waren echt geen uitzondering!

Om tot een verantwoorde keus te komen, sloot een vakjury (bestaande uit vertegenwoordigers van de BOVAG, ANWB, Fiets Magazine, Fietsactief Magazine, NieuwsFiets Media&Events en Bike Europe) zich een aantal dagen op in een hotel op de Veluwe. Tijdens deze jurering werden alle ingestuurde e-bikes onderworpen aan een rijtest in de praktijk. Om tot een goed besluit te komen, lette de jury daarbij op verschillende punten: constructie en afwerking, uitrusting van de standaarduitvoering, vormgeving en styling, oorspronkelijkheid en innovatie, veiligheid, rijgedrag/comfort, gebruikte materialen en prijs/kwaliteitverhouding.

E-bike van het Jaar 2023

Winnaar in deze categorie is geworden de Giant Stormguard E+ 2 (6799 euro). Dit model mag een jaar lang de titel E-bike van het Jaar 2023 dragen. Naast de winnaar zijn er nog twee andere e-bikes die een eervolle vermelding krijgen: de Koga Vectro S20 (4399 euro) en de Gazelle Ultimate C380 HMB (4299 euro).

Wat maakt de Giant Stormguard E+ 2 de winnaar?

Met een krachtige nieuwe motor, soepele vering, carbon-riemaandrijving en unieke zwevende achterdrager is de Giant Stormguard E+ 2 dé SUV onder de e-bikes. Hij is breed inzetbaar: niet alleen voor praktisch dagelijks gebruik maar ook voor meerdaagse avonturen. Daarbij oogt de Stormguard stoer en uitdagend, waardoor ook een jonge doelgroep zich aangetrokken zal voelen tot deze prijswinnaar. Helaas is de e-bike met 30,3 kilogram wel aan de zware kant. Qua framematen is de Stormguard verkrijgbaar in S, M, L en XL.

Krachtige ondersteuning

De nieuwe SyncDrive Pro-middenmotor is door Giant ontwikkeld in nauwe samenwerking met Yamaha en levert tot 85 Nm trapkracht. Zes slimme sensoren meten nauwkeurig de kracht die je op de pedalen zet. Zo kan de motor precies de juiste hoeveelheid ondersteuning bieden voor een natuurlijke, krachtige rijervaring. Dankzij de sensortechniek wordt ook de energie-efficiëntie geoptimaliseerd voor zowel de rijder als de accu. Als berijder kun je kiezen uit de ondersteuningsstanden Eco, Basic, Active, Sport en Power, maar je kunt ook kiezen voor een automatische ondersteuning. Het systeem bepaalt dan zelf hoeveel ondersteuning er nodig is.

Onderhoudsarme riem en versnelling

De carbon-riemaandrijving gaat meer dan 10.000 kilometer mee, zelfs onder zware omstandigheden. De Shimano Nexus naaf biedt vijf versnellingen, schakelt soepel en is bovendien zeer betrouwbaar.

Soepele controle

De vering met 100 millimeter veerweg voor en achter absorbeert schokken en trillingen. Aan het frame zit een unieke, zwevende achterdrager, waardoor het achterwiel vrij kan bewegen en de vering z’n werk doet, óók als de drager bepakt is met 20 kilo. De vering houdt beide banden in contact met de grond. Zo heb je ook in ruw terrein altijd optimale grip.

Accu met groot bereik

Een geheel nieuw ontwikkeld 800 Wh-accusysteem is fraai geïntegreerd in de onderbuis en beschikt over geavanceerde celtechnologie die innovatief is voor e-bikes. Het grotere celtype biedt een hogere dichtheid, lager gewicht en groter volume. Dit resulteert in lagere accutemperaturen, waardoor de accu langer meegaat en ook meer veiligheid biedt tijdens het laadproces. Een mooie bijkomstigheid: Giant biedt voor de Stormguard de mogelijkheid om het accupakket uit te breiden met een EnergyPak Plus range extender met een inhoud van 250 Wh. Hierdoor kun je de actieradius enorm vergroten, wat vooral tijdens meerdaagse tochten van pas komt.

© Giant

Multifunctioneel display

Het fullcolour display is geïntegreerd in de stuurpen. Hierdoor is het display minder kwetsbaar. Bovendien is de kabelgeleiding intern weggewerkt. Het compacte scherm toont ritinformatie zoals snelheid, afstand, batterijstatus en routenavigatie. Daarnaast is er ook gedacht aan hartslag- en fitnessgegevens. Het display maakt draadloos verbinding met je smartphone. Ook tijdens het fietsen heb je dus toegang tot e-mail, berichten en apps. Zorg er natuurlijk wel voor dat je je niet te veel laat afleiden: verkeersveiligheid boven alles!

Optimale riemspanning

Met 100 millimeter veerweg optimaliseert deze specifieke vering de prestaties van het riem-aandrijvingssysteem. De geometrie van het frame en de zogenaamde Pulley Tensioner zorgen ervoor dat de spanning op de riem altijd constant blijft. Daardoor profiteer je van optimale rijprestaties en blijft slijtage aan de riem nihil.

Verstelbare zadelpen

Via de Contact Switch op het stuur kun je de hoogte van het zadel op ieder moment instellen. Prettig: zo kun je zelf de ideale zithoogte instellen voor elke terreinsoort waar je fiets.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000