Thuisladen belangrijke factor bij overstappen op elektrisch rijden

© VisualArtStudio

Thuisladen belangrijke factor bij overstappen op elektrisch rijden

Geplaatst: 2 mei 2024 - 05:48

Aangepast: 3 mei 2024 - 06:52

Redactie ID.nl

‘Was je ook elektrisch gaan rijden als je niet thuis had kunnen opladen?‘ Die vraag stelde Zonneplan aan 1376 EV-rijders met een eigen laadpaal. Voor ruim 43 procent van hen zou het ontbreken van een laadpaal thuis een dealbreker zijn geweest. De mogelijkheid om zelf opgewekte zonne-energie te kunnen gebruiken wordt als grootste voordeel van een eigen laadpaal thuis gezien.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Een op de dertien ondervraagden is stellig en zegt zonder laadpaal absoluut niet elektrisch te zijn gaan rijden. Nog eens ruim een derde zegt dat ‘waarschijnlijk’ niet gedaan zouden hebben. Daartegenover staat dat ruim 25 procent ook zonder laadpaal ‘waarschijnlijk’ toch voor een EV gekozen had. Een kleine tien procent is daar zelfs zeker van, terwijl een vijfde van de ondervraagden er niet over uit is.

Belangrijkste voordeel

Zonneplan heeft ook gevraagd wat EV-rijders, zowel mét (1376 rijders) als zónder eigen laadpaal (443), als belangrijkste voordeel van een eigen laadpaal thuis zien. Bij bezitters van een eigen laadpaal werden vaak genoemd het gemak (nooit hoeven zoeken naar een plek om te laden, geen laadpas, enzovoorts – 23,8 procent) en het feit dat je met een eigen laadpaal altijd verzekerd bent van een laadplek (20,1 procent). Maar het allergrootste voordeel is volgens deze groep de mogelijkheid om te kunnen laden op zelfopgewekte stroom van zonnepanelen. Liefst 28 procent van de ondervraagde EV-rijders met eigen laadpaal noemt dit als belangrijkste voordeel.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Elektrische rijders zónder een eigen laadpaal zien vooral andere voordelen. Gemak en het altijd verzekerd zijn van een eigen laadplek spelen bij hen een veel kleinere rol. Áls zij thuis zouden kunnen laden, dan zegt 29,4 procent vooral het kunnen laden tegen dynamische stroomtarieven als voornaamste pluspunt zien. Ook laden op eigen zonnestroom (22,6 procent) en lagere kosten dan openbaar laden (20,4 procent) komen daarna.

Opvallend is dus dat EV-rijders die nu aangewezen zijn op publieke laadpunten hier weinig praktisch nadeel van ervaren. Slechts een kwart van de ‘straatladers’ noemt gemak of de zekerheid van een eigen laadplek als grootste voordeel van een eigen laadpaal aan huis. Overigens erkennen zowel EV-rijders met als zonder eigen laadpaal wel het grote kostenvoordeel hiervan ten opzichte van openbaar laden.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten