ID.nl logo
1000 km in de 650 pk sterke Hyundai IONIQ 5 N
Mobiliteit

1000 km in de 650 pk sterke Hyundai IONIQ 5 N

Sinds de eerste kennismaking is Irwin van InstaAutoVlog betoverd. Hij jakkerde er een hele dag mee op een circuit, maar zoefde ook tientallen kilometers over het zijdezachte Spaanse asfalt. De eerste indruk was dus ronduit fabelachtig, maar wat als je er dagelijks mee forenst en in één week tijd zo'n 1000 kilometer aflegt? Is de Hyundai IONIQ 5 N dan nog steeds een toffe kompaan?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Performance Blue Matte

In Nederland stond er een Hyundai IONIQ 5 N in Performance Blue Matte op me te wachten. Deze kleur doet het onconventionele en nog steeds frisse design alle eer aan. Het is een van de vier matte tinten uit het kleurenpalet van tien opties. Verder is alles standaard, van de sportieve voor- en achterbumper tot de 21-inch lichtmetalen velgen met Pirelli P-Zero-rubber rondom.

©Irwin Versteegh

Comfortabele kuipjes

Het interieur ademt een en al sportiviteit. De kuipstoelen bieden uitstekende ondersteuning en comfort, zelfs na 1000 kilometer rijden. Ze zijn zowel verwarmbaar als geventileerd. De lage, sportieve zitpositie is prettig en de verlichte N-logo's onder de hoofdsteunen zijn een leuke touch in het donker.

Gezinsvriendelijke supercar

Praktisch is de IONIQ 5 N zeker. De achterbank biedt veel ruimte en comfort, en staat bovendien op een volledig vlakke vloer. De kofferbak is met minimaal 480 liter royaal. Hoewel een frunk (een extra opbergruimte onder de motorkap) ontbreekt, is er voldoende plek voor passagiers en hun bagage – of voor de wekelijkse boodschappen.

©Irwin Versteegh

Veelzijdig karakter

De IONIQ 5 N past zich aan je wensen aan. Je kunt via het infotainmentsysteem kiezen uit Normal, Sport en Sport+ voor de onderstelafstelling. Zo stel je verschillende rijprofielen samen, te activeren met de N-schakelaars op het stuur. Het vermogen om te wisselen tussen comfortabel cruisen en messcherpe handling blijkt verslavend goed, wat de auto een aangenaam veelzijdig karakter geeft.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Indrukwekkende prestaties

Met een totaalvermogen van 650 pk en 770 Nm koppel (met N-Grin Boost), een sprint van 0-100 in 3,4 seconden en een begrensde topsnelheid van 260 km/u, weet de 5 N keer op keer te imponeren. De combinatie van power, aangepaste besturing, adaptieve dempers, extra verstevigingen en twee meter extra lijm in het onderstel resulteert in een fenomenaal rijgedrag.

©Irwin Versteegh

Sensatie alom

Hyundai heeft de juiste snaar weten te raken. Niet alleen het vermogen en de rijeigenschappen zijn indrukwekkend, maar ook de gesimuleerde motorgeluiden en de virtuele 8-traps versnellingsbak dragen bij aan een intense rijervaring. Hoewel het in wezen allemaal nep is, word je er volledig door meegesleept.

Actieradius in de praktijk

De 5 N is uitgerust met de nieuwste 84kWh-accu en een DC-snellaadvermogen van 263 kW (800 volt). Hierdoor kan de IONIQ in slechts 18 minuten van 10 naar 80 procent worden opgeladen. De theoretische actieradius is bijna 450 kilometer, maar in de praktijk ligt dat 75 tot 100 km lager. Bij aanvang van elke rit voorspelde de boordcomputer zo'n 350 kiliometer, wat redelijk overeenkomt met de werkelijkheid.

©Irwin Versteegh

Grenzeloos rijplezier

De Hyundai IONIQ 5 N weet ook als dagelijkse auto een glimlach op je gezicht te toveren. Met zijn combinatie van naar wens instelbaar rijcomfort, ruimte en geavanceerde 800V-technologie biedt hij een unieke rijervaring voor zowel sportieve als praktische doeleinden. 

Watch on YouTube