Meerkat: Zo stream je live video's op Twitter

© PXimport

Meerkat: Zo stream je live video's op Twitter

Geplaatst: 24 maart 2015 - 13:29

Aangepast: 14 december 2022 - 15:41

Daan Doedens

De ontwikkelingen rond de nieuwe app Meerkat volgen zich razendsnel op. Eerst werd de nieuwe app gebombardeerd tot opvolger van Snapchat, daarna gooide Twitter roet in het eten door automatische volgers via de microblogsite uit te zetten. Maar wat is Meerkat, en hoe gebruik je het?

Meerkat is een app om live video te streamen naar Twitter. Dat klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook. Alles wat je nodig hebt is een smartphone en een Twitteraccount. Download de app in de App Store (Meerkat is er alleen nog voor iOS) en log in met je Twitteraccount. Je krijgt een basischermpje te zien, waarop al snel duidelijk wordt wat je kunt doen: een tweet versturen om mensen naar je stream te lokken, en daadwerkelijk de stream te starten. Lees ook: Twitter - 5 nieuwe functies.

Alleen live

In het veld Write what's happening... kun je je tweet tikken, bijvoorbeeld iets als 'Ik test Meerkat voor Computer!Totaal, kijk je mee?'. Twittervolgers die je de tweet zien kunnen dan meekijken met wat jij op dat moment filmt. Daarmee is het een grote stap voorwaarts vanaf diensten als Snapchat, waarbij je alleen achteraf foto's en video's kunt bekijken. Net als bij Snapchat verdwijnt de stream nadat je klaar bent met filmen en blijft er dus geen kopie achter. Streams kunnen dus alleen live bekeken worden.

 

© PXimport

Tik je tweet in, druk op 'Stream' en laat de wereld live meekijken.

Tijdens het filmen kun je berichten plaatsen die kijkers live te zien krijgen en waar ze ook op kunnen reageren. Die berichten komen ook op je timeline te staan, in de vorm van mentions. Als je aan het streamen bent, krijg je real-time te zien hoeveel mensen er meekijken en wie het zijn. Na het filmen zie je een overzichtje van het totale aantal kijkers.

 

© PXimport

Berichten en volgers worden live op je scherm getoond.

Privacy

Mogelijkheden zijn er genoeg. Een afdaling tijdens een skivakantie, een beslissende penalty tijdens een voetbalwedstrijd, het uitblazen van een verjaardagstaart als een familielid er niet bij kan zijn, er kan veel. Daar zit hem wel meteen de kneep: het is simpel genoeg om met je smartphone bijvoorbeeld een film in de bioscoop te filmen, of live een hele sportwedstrijd vanuit het stadion. Ook om privacyredenen kan Meerkat behoorlijk dubieus zijn. Maar als het voor goede doeleinden wordt gebruikt, is het een zeer leuke app die nog wel eens erg groot kan gaan worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten