Zo stap je over van WhatsApp naar Telegram

© PXimport

Zo stap je over van WhatsApp naar Telegram

Geplaatst: 6 oktober 2021 - 13:18

Aangepast: 25 november 2022 - 11:11

Gertjan Groen

Ben je bang dat eigenaar Facebook met de chatdienst WhatsApp meeleest? Of ben je bezorgd over de toekomst van het platform of eventuele crashes? Stap over op een van de vele alternatieven, zoals het handige Telegram. Die app werkt grotendeels hetzelfde als WhatsApp maar biedt ook wat handige extraatjes.

Tip 01: Waarom overstappen?

Er rijzen met regelmaat twijfels over de mate waarin je privacy wordt beschermd in WhatsApp, deels gevoed door onrust aan de top (zie kader). Maar ook door kwetsbaarheden en crashes. In oktober was de dienst een heel dagdeel niet werkzaam. In het verleden was door een bug installatie van spionagesoftware mogelijk, waarmee de smartphone zelfs afgeluisterd zou kunnen worden. Dit alles ondanks de end-to-end-versleuteling, die zorgt dat berichten in versleutelde vorm je toestel verlaten en pas bij de ontvanger weer leesbaar worden gemaakt. Het is misschien wat rigoureus om WhatsApp meteen van je telefoon te gooien, maar het kan geen kwaad om een alternatief (eventueel er naast) te gebruiken. Bijvoorbeeld Telegram, dat ongeveer hetzelfde werkt en ook nagenoeg dezelfde mogelijkheden biedt. Bedenk wel dat je misschien ook je vrienden en familie moet overtuigen om de overstap te maken! Vrijwel iedereen heeft WhatsApp en is daarop bereikbaar, maar bij Telegram is de kans dat je met iedereen kunt chatten veel kleiner. Ten slotte moet gezegd dat ook de alternatieven niet vrij van bugs hoeven te zijn. Houd dat in de gaten en zorg altijd dat al je apps up-to-date zijn. Dat dicht in ieder geval alvast het WhatsApp-lek.

Onrust bij WhatsApp

Tip 02: Vanaf elk apparaat

In Telegram wordt, net als bij WhatsApp, gebruikgemaakt van je telefoonnummer als inlog-account op je smartphone (Android of iOS). Een voordeel van Telegram ten opzichte van WhatsApp is dat je nog makkelijker vanaf meerdere apparaten kunt chatten. Dat kan omdat al jouw berichten en bestanden, zoals foto’s en video’s, in de cloud worden bewaard. Hangt je smartphone even aan de lader dan kun je dus gewoon een ander apparaat erbij pakken om berichtjes af te handelen. En dat kan zelfs op een tablet!

Voor elk nieuw apparaat moet je de smartphone er, voor de eenmalige autorisatie, wel even bij pakken. Hoe werkt dat? Je Telegram-avontuur begint met de registratie op je smartphone waarbij je je telefoonnummer opgeeft. Het telefoonnummer wordt automatisch gecontroleerd, waarna je kunt beginnen met chatten. Op een ander apparaat, zoals een iPad, voer je bij de registratie hetzelfde telefoonnummer in, gevolgd door een logincode die je op je smartphone ontvangt, om te bevestigen dat jij het bent. Je kunt Telegram trouwens ook eenvoudig vanaf je pc gebruiken, bijvoorbeeld met het programma Telegram Desktop (Windows of Mac) of met een browser op https://web.telegram.org. WhatsApp ondersteunt ook de mogelijkheid om via software (WhatsApp Desktop) of browser (WhatsApp Web) te chatten.

Tip 02 Je kunt vanaf elk apparaat chatten na de autorisatie via een logincode.

© PXimport

Een groot voordeel van Telegram is dat je gemakkelijk vanaf meerdere apparaten kunt chatten

-

Meer alternatieven voor WhatsApp

Tip 03: Bestanden uitwisselen

Een nadeel van het feit dat Telegram alles op servers in de cloud bewaart, is dat het hiermee in theorie iets minder veilig is. Gelukkig staan de servers wel op Europees grondgebied en word je beschermd door de Europese wetgeving. Bovendien kent Telegram een voorziening voor geheime chats, die je direct vanuit het menu kunt starten. Dat is een vertrouwelijke berichtenuitwisseling tussen twee toestellen die van begin tot eind wordt versleuteld en als je dat wilt zelfs na instelbare tijd wordt vernietigd. Wat een voordeel van de cloudopslag is, is dat er op je toestel zelf nauwelijks opslagcapaciteit nodig is. Je kunt dat zelfs tot een minimum terugbrengen (zie volgende tip). Bovendien kun je met Telegram gemakkelijk (hele) grote bestanden tot zelfs 2 GB versturen. Een royale limiet, zeker in vergelijking met WhatsApp dat bestanden tot 100 MB accepteert. Vanuit een chat tik je gewoon op de paperclip en voeg je het bestand als bijlage toe. Wat ook lukt, is het delen van een bestand vanuit een andere app of de bestandsbeheerder met Telegram.

Tip 03 Met Telegram kun je ook gemakkelijk bestanden uitwisselen, tot zelfs 2 gigabyte.

© PXimport

Met Telegram kun je hele grote bestanden naar elkaar versturen, tot zelfs 2 GB

-

Tip 04: Opslag beperken

Heb je telkens te weinig ruimte op je Android-smartphone? WhatsApp is vaak één van de boosdoeners omdat het alle foto’s, video’s en bestanden die worden uitgewisseld op je toestel zal bewaren. Bij Telegram kun je het opslaggebruik van de app gemakkelijk terugdringen. Omdat alles in de cloud staat, heeft de app zelf eigenlijk alleen een (kleine) lokale cache nodig. Via Instellingen / Data en opslag / Opslaggebruik kun je beheren hoe groot die cache mag worden. Zo kun je kiezen om alle media naar voorkeur drie dagen, een week, maand of voor altijd op je toestel te bewaren. De zuinigste instelling, drie dagen, is ideaal op een budgettoestel met beperkte capaciteit! Ook kun je in ditzelfde menu in een handomdraai de cache opschonen. Zodra je er toegang toe vraagt, worden de bestanden altijd weer opnieuw opgehaald bij Telegram.

Tip 04 Het opslaggebruik van Telegram kun je desgewenst (ver) terugdringen.

© PXimport

Tip 05: Meerdere accounts

Tip 05 In Telegram kun je eenvoudig een tweede of derde account toevoegen.

© PXimport

Telegram biedt je de mogelijkheid om meerdere accounts in dezelfde app te gebruiken en hiertussen te wisselen. Daardoor kun je meerdere telefoonnummers gebruiken, bijvoorbeeld voor privé en werk. De Android-versie heeft deze feature al sinds eind 2017. Op de iPhone of iPad kan dit sinds februari 2019. Het is natuurlijk ideaal op een dualsim-smartphone, omdat je dan via beide nummers kunt chatten. Maar een telefoonnummer van een ander toestel kun je natuurlijk ook toevoegen, zolang je maar toegang tot dat toestel hebt tijdens de eenmalige verificatiestap. In totaal kun je tot drie accounts (met verschillende telefoonnummers) toevoegen. Je wisselt via het menu eenvoudig tussen die ingestelde accounts. Standaard zul je notificaties voor alle accounts ontvangen, maar dat kun je desgewenst aanpassen via de instellingen.

Tip 06: Beveilig de toegang

Iemand die jouw smartphone in handen krijgt, zou in potentie ook je chats kunnen bekijken en ook de foto’s die je hebt uitgewisseld. Gelukkig kun je dit gemakkelijk voorkomen door een toegangscode in te stellen. Hiervoor ga je naar Instellingen / Privacy en veiligheid / Toegangscode-vergrendeling. Hier kun je een timer aan verbinden, die zorgt dat chats automatisch op slot gaan na een bepaalde periode van inactiviteit. Vergeet je de toegangscode? Dan zul je Telegram moeten verwijderen en daarna opnieuw installeren. Bij die stap gaan je geheime chats verloren.

Stel tot in detail je eigen voorkeuren in, van het uiterlijk tot de notificaties

-

Tip 07: Volledige controle!

Telegram kun je tot in detail aan je voorkeuren aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld de tekstgrootte aanpassen, kiezen voor een lichte of donkere kleurstelling en er is een automatische nachtmodus. Bij Android kun je zelfs complete thema’s opzoeken en installeren. Zoek daarvoor in Telegram naar bijvoorbeeld Android Themes Channel, een speciaal kanaal waar talloze thema’s worden uitgewisseld. Wie dat wil, kan zelfs helemaal op maat een thema naar voorkeur samenstellen. Ook notificaties zijn volledig instelbaar via Instellingen / Meldingen en geluiden. Hier kun je bijvoorbeeld handig bepaalde (drukke) chatgroepen stilhouden. Of je kiest voor gewone chats bijvoorbeeld een aangepast meldingsgeluid of andere led-kleur, afhankelijk van de mogelijkheden van je toestel. Via de optie Uitzondering toevoegen kun je zelfs per contactpersoon aangepaste instellingen kiezen, zoals een speciaal geluid of een pop-upmelding voor berichten van belangrijke personen.

Tip 07 In Telegram kun je notificaties volledig naar wens instellen.

© PXimport

Tip 08: Bellen

Hoewel WhatsApp de afgelopen jaren in de basis gelijk is gebleven, zijn er met onder meer bellen en videobellen natuurlijk wel wat interessante vernieuwingen geweest. Telegram kan daar in mee. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig audioberichten en videoberichten versturen in je chatvenster. Sinds 2017 biedt Telegram daarnaast ook onderling bellen in hoge kwaliteit en sinds 2020 kun je ook videobellen met Telegram. Je kunt via Instellingen / Privacy en veiligheid zelf kiezen wie jou mag bellen en eventueel uitzonderingen toevoegen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000