Zo maak je prachtige portretfoto’s en video’s met je smartphone

© PXimport

Zo maak je prachtige portretfoto’s en video’s met je smartphone

Geplaatst: 23 september 2021 - 08:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:15

Partnerredactie

Had je vroeger een spiegelreflexcamera met een lichtsterke lens nodig, nu is enkel een moderne smartphone afdoende om prachtige portretten te schieten. Aan de hand van de nieuwe href="https://www.oppo.com/nl/smartphones/series-reno/reno6-pro-5g/?utm_source=Reshift&utm_medium=2021&utm_campaign=awareness" rel="noopener noreferrer" target="_blank">OPPO Reno6 Pro 5G</a> geven we je de handvatten om jouw portretfoto van nieuw elan te voorzien.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met OPPO.

De smartphone heeft het fenomeen portretfotografie een compleet nieuwe betekenis gegeven. Nog even los van de populaire selfie, nog nooit was het zo makkelijk om even snel een fijn plaatje van iemand te maken. Gechargeerd: je opent de camera-app op je telefoon, je laat je model even leuk lachen (of niet), klikt en klaar is Kees.

En ja, door hedendaagse technologie kan de afbeelding dan al snel heel wat lijken. Maar met wat slimme trucs verandert die foto van eentje die je slechts in je fotobibliotheek bewaart tot eentje die je wellicht wel wilt afdrukken of zelfs exposeren.

Er zijn tal van zaken waar je op moet letten om tot een goed plaatje te komen. Licht, kadrering, achtergrond - zomaar wat dingen die een rol spelen bij een fijn resultaat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de technische aspecten van het maken van een foto. Hoe zit het met sluitertijden, diafragma’s en focuspunten? Is het nog nodig om daar kennis van te hebben als je een foto met je mobiele telefoon schiet? 

In deze video zie je de unboxing van de Reno6 Pro én geven we praktische tips en voorbeelden voor het maken van prachtige portretten :

We beginnen even met wat basale zaken. Een gemiddelde smartphone kent tegenwoordig vaak een speciale portretmodus. Dat is een fotografische stand waarbij de achtergrond (meestal) softwarematig onscherp wordt gemaakt. Door handig gebruik te maken van scherpstelling weet een smartphone wat op de voor- en achtergrond staat, zonder dat het daar een dik stuk glas voor nodig heeft.  

Achtergrond

OPPO speelt daar met de OPPO Reno6 Pro 5G handig op in door diverse speciale features te integreren. Zo is bij het maken van een mooi portret een goede achtergrond essentieel. Een achtergrond moet niet te druk zijn, niet teveel afleiden. Een egale achtergrond doet het doorgaans goed, denk aan een gekleurde muur of wand. Maar je kunt ook spelen met lijnen of structuur. Een industriële look kan bijvoorbeeld heel stijlvol zijn.

Zorg er in zo’n geval voor dat de vorm niet te veel opvalt. Zeker drukke plaatjes zorgen ervoor dat je portretbeeld wegvalt in het geheel. Dan kan een model nog zulke sprekende ogen hebben, het resultaat zal wat tegenvallen. 

Een drukke achtergrond zorgt ervoor dat je model wegvalt in het geheel

-

Besluit je toch de omgeving als achtergrond te gebruiken, dan is het essentieel om even te kijken wat daar precies te vinden is. Dat er niet toevallig een boom of lantaarnpaal uit iemands hoofd lijkt te groeien. Een achtergrond moet, kortom, niet teveel afleiden en OPPO heeft daar een speciale Bokeh-Flare modus voor ontwikkeld.

Die functie zorgt voor een speciale onscherpte op de achtergrond. Die wordt zo mooi ‘wollig’ onscherp dat zelfs een boom niet direct opvalt. Portretten zijn sprekender dan ooit. Die functie is er overigens niet alleen voor fotografie, maar nu ook voor video. Dat is uniek: dankzij slimme AI-technologie creëer je video’s van zeer hoogwaardige kwaliteit. Je maakt geen platte plaatjes meer, maar cinematografische shots waar je u tegen zegt. Dankzij Focus Tracking zorgt de OPPO Reno6 Pro er bovendien voor dat het hoofdonderwerp in de video soepel wordt gevolgd, zodat deze altijd in focus is.

 

© PXimport

Licht

Behalve de achtergrond is ook de richting van het licht belangrijk om op te letten. Dat is iets wat zeer beginnende fotografen vaak verkeerd doen. Die zien bijvoorbeeld een mooie, zonnige dag aan het strand en besluiten dan tot een plaatje aan zee, met de felle zon in de rug van de geportretteerde. Gevolg: de achtergrond is overbelicht, het portret zelf veel te donker en van dat hele fijne zomerse plaatje is helemaal niets meer over.

Waar het licht vandaan komt is dus essentieel voor een goede foto. Bij een portret wil je dat licht zoveel mogelijk op het model valt. Idealiter zou je bij het eerder genoemde voorbeeld dus precies de andere kant op fotograferen. Maar in zo’n geval staat de geportretteerde dan met zijn gezicht richting de zon en gaat hij met zijn ogen knijpen. Bij fel zonlicht lijkt een plek in de schaduw beter.

Gelukkig kan een mobiele telefoon tegenwoordig al beter met licht omgaan dan vroeger. Fotografeer of film je met tegenlicht, dan kunnen speciale HDR-functies ervoor zorgen dat er alsnog goede plaatjes uit komen. De Reno6 Pro heeft bijvoorbeeld AI Highlight Video. Daarmee wordt tegenlicht automatisch gedetecteerd en wordt de belichting geoptimaliseerd.

Oh, en natuurlijk: je kunt zelfs bij portretfotografie spelen met tegenlicht. Dat kan een mooi dystopisch effect opleveren, maar is wel meer iets voor de geoefende foto- en videograaf. 

De OPPO Reno6 Pro heeft speciale AI aan boord om de belichting te optimaliseren 

-

Sowieso is het belangrijk om van tevoren in te schatten hoe handig je echt met fotografie bent. De betere smartphones hebben, net als de Reno6 Pro bijvoorbeeld, tegenwoordig een expert modus, waarbij je ISO-waarde, sluitertijd en diafragma zelf kunt bepalen. Dat is leerzaam en, uiteindelijk, misschien het handigst als je pro-actief met portretfotografie aan de gang gaat.

Maar: de truc is dat dit met een smartphone niet per definitie hoeft. Ook bij de Reno6 Pro is dit zeker het geval. Want naast goedwerkende automatische functies, heeft hij ook nog een keur aan filtermogelijkheden die een foto of video al bij opname direct een speciaal effect meegeven dankzij ingenieuze Artificial Intelligencetechniek (AI). AI Palette, heet dat. Zo maak je jouw portretten helemaal af en zijn ze binnen no-time klaar om te delen.

Tijdelijke aanbieding

De OPPO Reno6 Pro is nu verkrijgbaar voor € 799,-

Bij aankoop tot en met 10 oktober ontvang je er gratis OPPO Enco X oordopjes bij t.w.v. € 179,- plús OPPO Band Style t.w.v. € 69,- én een telefoonhoesje t.w.v. € 29,90. In totaal een voordeel van € 277,-!

Bestellen

Zo maak je prachtige portretfoto’s en video’s met je smartphone-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000