Zo maak je je laptop, smartphone en tablet brandschoon

© PXimport

Zo maak je je laptop, smartphone en tablet brandschoon

Smartphone & tablet

Geplaatst: 27 oktober 2015 - 12:46

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Redactie

Waar komt de meeste stof terecht in je smartphone, tablet of laptop? Wij zoeken het uit en geven je tips om je apparaten weer brandschoon te krijgen.

De behuizing van je smartphone of tablet maak je schoon met een microvezeldoekje in combinatie met water of een sopje op basis van een beetje afwasmiddel. Vooral in je smartphone komt het meeste vuil terecht in de aansluitingen voor hoofdtelefoon, usb-kabel en andere uitbreidingssloten. Je kunt dit stof verwijderen met een blaasbalg waarmee je het stof uit het gaatje blaast of het stof wegzuigen met een stofzuiger. Lees ook: 14 tips om je Windows-pc grondig op te schonen.

Pas wel op dat je met de stofzuiger je smartphone of tablet niet beschadigt. Een busje perslucht kan ook, maar raden we af omdat je kans hebt dat er een heel klein beetje vocht uit de spuitbus komt. En omdat er in smartphones en tablets doorgaans vochtgevoelige stickers achter de uitbreidingspoorten zitten die verkleuren in aanraking met water, kun je perslucht beter niet gebruiken. Een eventueel drupje vocht zal je apparaat niet direct stukmaken, maar kan wel de sticker verkleuren waardoor je garantie verloopt.

Kwetsbaar scherm

Het scherm op je smartphone of tablet is bedoeld om aan te raken en doorgaans minder kwetsbaar dan een monitor doordat het van glas is. Toch moet je oppassen omdat er een zogenoemde oleophobic coating op het scherm zit, die het scherm deels bestand maakt tegen vet van bijvoorbeeld je vingers. Vette vingers kun je hierdoor veel eenvoudiger weer weg poetsen. Door de speciale coating heb je doorgaans alleen maar een droog microvezeldoekje nodig om je scherm schoon te poetsen. Je kunt de oleophobic coating beschadigen met schoonmaakmiddelen, we raden je aan om geen enkel schoonmaakmiddel op het scherm van je smartphone of tablet te gebruiken.

© CIDimport

Een oleophobic coating stoot vet en water af.

Net als bij een normaal scherm kun je je doekje eventueel wel vochtig maken met (demi-)water. Is de oleophobic coating toch beschadigt of versleten, dan zul je dit merken doordat vet bijna niet weg te poetsen is en water dat op je scherm komt niet netjes samenklontert in druppels. Je kunt dan een screenprotector aanschaffen die voorzien is van een coating of je kunt een flesje vloeibare oleophobic coating aanschaffen dat je zelf op je scherm poetst.

Schoonmaken laptop

Voor het schoonmaken van je laptop kun je de procedure gebruiken die gelden voor het schoonmaken van een toetsenbord en beeldscherm. Waarbij je voor de behuizing eventueel nog het lichte zeepsopje kunt gebruiken en je het scherm enkel (demi-)water gebruikt. Net als een pc bevat een laptop een ventilator. Een laptop is zelfs nog gevoeliger voor oververhitting en raakt nog gemakkelijker verstopt. Bij sommige laptops kun je de ventilator en het koellichaam eenvoudig bereiken door de laptop open te schroeven.

© CIDimport

Maak indien mogelijk ook de ventilator van je laptop schoon.

Soms kun je de ventilator en het koellichaam niet bereiken zonder het hele moederbord er uit te halen. Dit raden we je niet aan. Als de laptop wel open kan, gaat dit gewoonlijk via een paneel aan de onderzijde of kun je de hele onderzijde verwijderen. Sluit de laptop volledig af en verwijder (indien mogelijk) de batterij voordat je met de klus begint. Schroef het paneel aan de onderzijde los en blaas met perslucht het zichtbare stof weg. Vaak is de ventilator een los onderdeel dat je kunt losschroeven. Tussen de fan en het koelelement zit geregeld een dikke laag stof. Je kunt het stof met de hand wegtrekken als de fan eruit is. Mag de laptop niet door de gebruiker worden geopend, probeer dan met wat perslucht tussen de openingen te blazen. Voorkom wel dat de fan gaat draaien, want anders gaat deze stuk.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000