Zo kun je groepsgesprekken op WhatsApp weigeren

© CIDimport

Zo kun je groepsgesprekken op WhatsApp weigeren

Geplaatst: 7 november 2019 - 07:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Wesley Akkerman

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp weet hoe snel je bent toegevoegd aan willekeurige groepsgesprekken – of je dit nou wilde of niet. Daarom rolt de berichtendienst nu een update uit waarmee je WhatsApp groepsgesprekken kunt weigeren: je controleert wie je wel en niet mag toevoegen aan dergelijke chats. We leggen je uit hoe je dit instelt.

Voorheen was de functie alleen beschikbaar in India, waar de dienst de opties voor het weigeren van WhatsApp-gesprekken sindsdien heeft kunnen finetunen. Dat India gekozen is als markt voor dit soort tests, is niet gek. Met meer dan vierhonderd miljoen actieve gebruikers is dit één van de grootste markten voor het bedrijf. Daarom wordt India vaker als testland ingezet. Zo werden daar al eerder maatregelen tegen fake news uitgeprobeerd. Daarom kunnen we voortaan zien wanneer een berichtje doorgestuurd is vanuit een ander gesprek, in een poging de verspreiding van misinformatie te beperken.

De mogelijkheid om meer invloed te hebben op wie jou wel en niet kan toevoegen aan een groepsgesprek op WhatsApp wordt nu uitgerold naar alle anderhalf miljard gebruikers. Voordat je naar de instellingen van de app gaat, moet je ervoor zorgen dat je de meest recente versie vanuit Google Play en de App Store gedownload hebt.

Uitnodigingen voor groepsgesprekken beheren

Heb je de nieuwste versie? Mooi, dan kunnen we beginnen. Ga hiervoor naar de instellingen van WhatsApp. Tap vervolgens op je Account en ga naar Privacy. Daar vind je de optie voor Groepen. Wanneer je op Groepen tapt, dan krijg je drie opties in beeld te zien. Je kunt door iedereen toegevoegd worden (die optie staat nu waarschijnlijk ingesteld), waardoor iedereen met jou nummer je in groepen kan gooien.

Je kunt dit al beperken door voor de optie te kiezen waaruit blijkt dat je alleen toegevoegd kan worden door je contactpersonen (mits WhatsApp daar natuurlijk toegang tot heeft). In dit geval kunnen mensen die niet in jouw adresboek voorkomen je ook nergens aan toevoegen. Nu is er ook een derde optie, namelijk de optie waarmee je enkele van die contactpersonen kunt blokkeren.

Wanneer je voor die optie kiest, dan kom je in een nieuw scherm terecht. Hier zie je de volledige lijst met contactpersonen staan en kun je per persoon een vinkje achter de naam plaatsen wanneer je niet meer wil dat diegene je kan toevoegen aan groepsgesprekken op WhatsApp.

In de versie die eerder dit jaar in India uitgerold werd, was die laatste optie bedoeld voor ‘niemand’. Met de mogelijkheid die nu uitgerold wordt, heb je veel meer controle over wie die personen zijn. Je kunt personen per stuk blokkeren, maar je kunt bovenaan ook meteen iedereen selecteren en dan het vinkje weghalen bij de personen die je wel mogen toevoegen.

Als degene die je geblokkeerd hebt je alsnog wil toevoegen aan een groepsgesprek, dan zal diegene je een persoonlijke uitnodiging moeten sturen. Vervolgens heb je dan helemaal zelf in de hand of je die uitnodiging accepteert of niet.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000