© CIDimport

Wat is tethering?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 24 januari 2012 - 08:20

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Redactie

IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is tethering?

Tethering is het gebruik van je smartphone als mobiele hotspot. Het idee achter tethering is dat je de dataverbinding, wanneer je niet thuis of op kantoor bent, omzet in een Wi-Fi, USB of Bluetooth-router die via de 3G-verbinding van je mobiele provider data communiceert, waardoor je van internetdiensten op je laptop of tabletcomputer gebruik kunt maken. Het voordeel van zo'n constructie is dat je voor je pc of tablet geen apart 3G-abonnement hoeft af te sluiten, wat je maandelijks flink wat kosten kan besparen. Het grote nadeel is dat bij veel providers deze vorm van het delen van de dataverbinding van je smartphone als ongewenst wordt aangemerkt. Sommige providers bieden echter wel tussenoplossingen aan.

Waarom mag het niet?

Je sluit met een data-abonnement voor je smartphone meestal een contract af waarin bepaald is dat alleen je smartphone van de internetdiensten gebruik mag maken. Telecomproviders zijn niet zo happig op het delen van je verbinding, omdat een laptop of tablet al snel meer dataverbruik genereert vanwege het gebruik van normale websites (in tegenstelling tot mobiele varianten) en video's vaker in een hogere bitrate bekeken worden. Abonnee's die tethering gebruiken halen soms gigabytes aan extra informatie binnen, waarmee de providers in hun abonnement geen rekening hebben gehouden. Ze hebben daarom liever dat de abonnee voor zijn laptop of tablet een apart 3G-abonnement afsluit.

KPN

Bij KPN staat het gebruik van tethering expliciet beschreven in de algemene voorwaarden en mag het in ieder geval niet. "De MB data bundels zijn bedoeld voor gebruik met je mobiele telefoon. Je mag deze abonnementen dus niet gebruiken in combinatie met je computer of laptop, en ook niet als router", staat er in de voorwaarden te lezen. Wie toch van internetdiensten op een iPad of laptop gebruik wil maken, kan via de site van KPN een apart mobiel abonnement afsluiten.

Vodafone

Vodafone is iets toegeeflijker. Navraag leert dat tethering bij Vodafone is toegestaan op het abonnement Bel+SMS+Web Smart (geïntroduceerd in augustus 2011) en op alle nieuwe iPhone-abonnementen die in oktober 2011 zijn geïntroduceerd. Op andere abonnementen kunnen klanten de 'Telefoon als Modem BloX' afsluiten voor € 5 per maand. Daarvoor krijgen ze dan 200 MB extra in hun bundel om de telefoon als modem te gebruiken. Dit is niet toereikend om video's mee te bekijken, apps te downloaden en webradio of Spotify mee te beluisteren, maar voor browsen en frequent e-mailen moet dit voldoende zijn.

T-Mobile

T-Mobile doet het weer iets anders. Voor bezitters van een toestel met Windows Mobile, BlackBerry OS, Symbian en Windows Phone 7 geldt dat zij zonder restricties tethering via hun smartphone kunnen gebruiken, mits de gebruikte hoeveelheid data binnen de bundel valt. Voor klanten met een iPhone of Android-toestel vraagt T-Mobile de dienst MyHotspot af te sluiten. De abonnementskosten voor deze dienst bedragen € 12,60 per maand, waarvoor je 1GB extra download tegoed krijgt.

Hoe te activeren

iPhone: In iOS staat standaard een functie voor Personal Hotspot in de Instellingen van het toestel. Afhankelijk van je provider is deze optie wel of niet zichtbaar. Activeer je bij T-Mobile MyHotspot (als klant van T-Mobile), dan wordt deze optie weer beschikbaar. Met een jailbreak op je toestel zijn diverse apps uit de Cydia-store verkrijbaar die (illegaal) tethering mogelijk maken.

Android: Voor het besturingssysteem van Google zit tethering niet standaard in de configuratie verwerkt, maar zijn er verschillende manieren waarop je tethering kunt gebruiken. De goedkoopste optie, waarvoor geen root benodigd is, verloopt via de app Proxoid.

Windows Phone 7.5: Microsoft heeft in de laatste update voor zijn mobiele besturingssysteem tethering aan de instellingen van het toestel toegevoegd. Maar hiervoor geldt ook dat, afhankelijk van of je wel of geen 'branded' toestel hebt, tethering op last van de mobiele provider uitgeschakeld kan zijn. Heb je een 'unbranded' HTC Trophy 7, Titan, Radar of een Samsung Omnia 7 of Focus, dan zou het sowieso moeten werken.

BlackBerry: Je kunt via BlackBerry OS tethering mogelijk maken door ofwel Dial Up Networking te configureren of door de app Tether te installeren, die automatisch alles voor je regelt. De app is niet goedkoop ($ 29.99), maar werkt naar verluidt prima.


(Genoemde tarieven en abonnementsvoorwaarden zijn op 23 januari 2012 geverifieerd bij de providers. Tarieven en voorwaarden kunnen na deze datum zijn aangepast.)

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000